Πέμπτη, Δεκεμβρίου 23, 2010

ΟΙ ΕΥΘΥΝΕΣ ΣΤΙΣ ΤΟΠΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΕΙΑΣ

Ευθύνες στις τοπικές αρχές αλλά και την κεντρική διοίκηση για τις καταστροφές που έπληξαν την περιοχή μας το προηγούμενο διάστημα εξαιτίας της έντονης βροχόπτωσης, επέρριψαν χθες ο νεοεκλεγείς δημοτικός σύμβουλος Στέφανος Σκοπούλης και ο νεοεκλεγείς περιφερειακός σύμβουλος,Νίκος Ζήκος.


Οι δύο άνδρες χαρακτήρισαν την κατάσταση που αντίκρισαν στις πληγείσες περιοχές, κρίσιμη ενώ πρόσθεσαν πως η αδιαφορία από την επίσημη πολιτεία είναι εξοργιστική, καταθέτοντας παράλληλα τις προτάσεις τους για την άμεση αποκατάσταση των ζημιών, την αποζημίωση των πληγέντων αλλά και την πρόβλεψη, ώστε να μην ξαναζήσει ο νομός τέτοιες στιγμές.


Ανοχύρωτο το λεκανοπέδιο
Όπως είπαν λοιπόν οι κ. Σκοπούλης και Ζήκος «η ευρύτερη περιοχή του λεκανοπεδίου αποδείχτηκε εγκληματικά ανοχύρωτη και παντελώς ανέτοιμη να διαχειριστεί τα σοβαρά προβλήματα που δημιουργήθηκαν από τις τελευταίες έντονες βροχοπτώσεις, ενώ εξέπεμψε σήμα κινδύνου για τα όρια και τις αντοχές της, εξαιτίας του καταστροφικού για τον άνθρωπο και το περιβάλλον ακολουθούμενου καπιταλιστικού μοντέλου ανάπτυξης».Συμφωνά με τους ίδιους, οι πολιτικοί ιθύνοντες αντί να αναλάβουν τις ευθύνες τους αναμασούν τα περί της ακρότητας των καιρικών φαινομένων, επιχειρώντας με αυτόν τον τρόπο να τις συγκαλύψουν.Ο άναρχος και στρεβλός τρόπος ανάπτυξης, η έλλειψη στοιχειωδών υποδομών, η ανεπαρκής στελέχωση των ελεγκτικών μηχανισμών και το πελατειακό αλισβερίσι της πολιτικής εξουσίας, οι επιστημονικά διάτρητες μελέτες και οι κατασκευαστικές κερδοσκοπικές αυθαιρεσίες αποτελούν, πάντα με βάση τα όσα είπαν οι δύο αιρετοί, τις βασικές αιτίες για τα αδιέξοδα που συσσωρεύτηκαν στην περιοχή μας.Πιο συγκεκριμένα στάθηκαν στη διατάραξη του συνολικού υδραυλικού συστήματος της περιοχής αναφερόμενοι στην κατασκευή μεγάλων έργων όπως αυτό της Εγνατίας της IKEA, του ΧΥΤΑ στο Ελληνικό και άλλων.

Οι προτάσεις

Εκτός από τις διαπιστώσεις και την απόδοση ευθυνών όμως τα μέλη της ΔΡΑΣΥ και της ΑΡΠΗ κατέθεσαν και τις προτάσεις τους για την επίλυση των προβλημάτων που έχουν δημιουργηθεί αλλά και την πρόβλεψη που πρέπει να υπάρχει για να μη δημιουργηθούν ξανά τέτοια φαινόμενα.Αναλυτικά οι προτάσεις έχουν ως εξής:
- Να αποκατασταθούν και να αποζημιωθούν άμεσα στο ακέραιο όσοι υπέστησαν ζημιές από τις πλημμύρες και τις κατολισθήσεις.
- Να ξεκινήσουν άμεσα οι απαραίτητες επιστημονικές γεωτεχνικές μελέτες στους Μουζακαίους στη Δαφνούλα στο Χαροκόπι και τη Μάζια και να δρομολογηθούν τα απαραίτητα έργα στήριξης των περιοχών αυτών.
- Να σταματήσει η κατασκευή του αντιπεριβαλλοντικού και χωρίς επιστημονική τεκμηρίωση έργου του ΧΥΤΑ στο Ελληνικό που με τις βροχοπτώσεις μετατρέπεται σε λίμνη και με όποιες γεωλογικές συνέπειες αυτό συνεπάγεται..
- Να δημιουργηθεί σύγχρονο ευρύ δίκτυο απορροής του συνόλου των όμβριων υδάτων σε ολόκληρο το λεκανοπέδιο.
- Να ολοκληρωθεί η σύνδεση των συνοικιών της πόλης με το βιολογικό και να συνταχτούν μελέτες και να υλοποιηθούν αντίστοιχα έργα και για τις υπόλοιπες περιοχές που εντάχτηκαν στο δήμο.
- Να παρθούν μέτρα εδώ και τώρα για την έξωση των καταπατητών, την αποκατάσταση των αυθαιρεσιών, την κατοχύρωση στην πράξη και όχι με λόγια του καθεστώτος της απόλυτης προστασίας της λίμνης.
- Να γίνει δυναμική και αποφασιστική παρέμβαση ώστε να επαναπροσδιοριστεί ο συνολικός σχεδιασμός της περιοχής μέσω του επικείμενου ρυθμιστικού.



ΝΕΟΙ ΑΓΩΝΕΣ



«Ανοχύρωτο το λεκανοπέδιο»

Συνέντευξη Τύπου-απολογισμό έδωσαν χθες οι δύο νεοεκλεγέντες σύμβουλοι, ο Στέφανος Σκοπούλης στο δήμο Ιωαννιτών και ο Νίκος Ζήκος στην Περιφέρεια Ηπείρου.
Αμφότεροι οι επικεφαλής και τα κλιμάκια των παρατάξεων ΔΡΑΣΥ και Αριστερή Παρέμβαση, επισκέφθηκαν όλες τις περιοχές του νομού Ιωαννίνων όπου σημειώθηκαν ζημιές από την κακοκαιρία του Νοεμβρίου και χθες, οι δύο επικεφαλής έκαναν ένα μικρό απολογισμό, αφού πρώτα εξέφρασαν τη συμπαράστασή τους στους εργαζόμενους του Δήμου, αλλά και σε όσους παραμένουν απλήρωτοι. «Η κατάσταση είναι σοβαρή και κρίσιμη» τόνισε ο κ. Σκοπούλης και συμπλήρωσε καταγγέλλοντας για «παγερή αδιαφορία και εγκατάλειψη των κατοίκων από την επίσημη πολιτεία». Ο νέος δημοτικός σύμβουλος τόνισε ακόμη ότι το λεκανοπέδιο αποδείχθηκε ανοχύρωτο μπροστά στην κακοκαιρία και καταμέτρησε μερικές αιτίες γι αυτό. Ως βασική ανέφερε «τη διατάραξη του υδραυλικού συστήματος της περιοχής, η μη ορθολογική και με πλημμελή επιστημονικά κριτήρια οριοθέτηση και κατασκευή μεγάλων έργων όπως η Εγνατία και το ΙΚΕΑ, ο κορεσμός με οικοδομικές δραστηριότητες γεωργικών περιοχών» κ.α. Ο κ. Σκοπούλης πρόσθεσε ότι όλα αυτά έχουν και βαθύτερη, πολιτική αιτία. Γι αυτό άλλωστε στο δια ταύτα, ζήτησε να επαναπροσδιοριστεί «ο συνολικός σχεδιασμός της περιοχής μέσω του επικείμενου ρυθμιστικού, όχι με βάση τα συμφέροντα του κεφαλαίου όπως σχεδιάζουν, αλλά σύμφωνα με την ακτεπείγουσα αναγκαιότητα της προστασίας του περιβάλλοντος και της ζωής των κατοίκων». Τέλος, ο κ. Σκοπούλης ζήτησε να ξεκινήσουν άμεσα οι γεωτεχνικές μελέτες στις πληγείσες περιοχές, να αποζημιωθούν οι κάτοικοι, να ολοκληρωθεί η σύνδεση των συνοικιών της πόλης με το βιολογικό καθαρισμό, να εκσυγχρονιστεί το δίκτυο των ομβρίων κ.α.
Ο κ. Ζήκος από την πλευρά του, είπε ότι η θωράκιση των Ιωαννίνων απέναντι στις φυσικές καταστροφές «είναι ξένο ζήτημα. Παρατηρήθηκαν καθιζήσεις ακόμη και σε καινούργια έργα» και κατήγγειλε ότι ο Άραχθος γεμίζει λάσπη από το έργο του ΧΥΤΑ στο Ελληνικό, καταγγέλλοντας τις αρχές και καταλογίζοντας ευθύνες για την «ανορθολογική» όπως τη χαρακτήρισε, χωροθέτηση του έργου. Ζήτησε και αυτός την άμεση αποζημίωση των πολιτών που επλήγησαν, αλλά και την άμεση πρωτοβουλία για αποκατάσταση του λιμναίου οικοσυστήματος. Ο περιφερειακός σύμβουλος υπογράμμισε την ανάγκη να καταστραφούν τα αναχώματα γύρω από τη λίμνη και κατέληξε ζητώντας να αποδοθεί στους πολίτες η Εγνατία χωρίς διόδια.  

ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: