Παρασκευή, Μαρτίου 07, 2014

ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΗΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ ΣΤΑ ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Την Τετάρτη 5 Μαρτίου μαζευτήκαμε σε μία μαζική γενική συνέλευση μετά από κάλεσμα μελών του ψηφοδελτίου του 2010 της δημοτικής παράταξης Δ.Ρ.Α.ΣΥ. Στη συνέλευση αυτή αποφασίσθηκε η αυτοτελής μετωπική κάθοδος της αντικαπιταλιστικής, αντιιμπεριαλιστικής, αντιΕΕ και ανατρεπτικής αριστεράς στο δήμο Ιωαννιτών στις επερχόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές.

Στο κάλεσμα αυτό ανταποκρίθηκαν δεκάδες αγωνιστές που έχουν παίξει πρωτοπόρο ρόλο στους αγώνες της εργατικής τάξης, της νεολαίας, της φτωχομεσαίας αγροτιάς ενάντια στην κυβέρνηση των Μνημονίων, του ρατσισμού, ενάντια στην ΕΕ και το ΔΝΤ, ενάντια στην καπιταλιστική βαρβαρότητα και τους νεοναζί δολοφόνους της Χρυσής Αυγής.

Μέσα από την πλούσια συζήτηση που αναπτύχθηκε αναδείχθηκαν τα βασικά σημεία γύρω από τα οποία θα επικεντρωθεί η παρέμβαση μας στις εκλογές:

1. Η παγκόσμια κρίση που βιώνουμε από το 2008 είναι μια κρίση υπερσυσσώρευσης, κρίση της κερδοφορίας του κεφαλαίου. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη κρίση ύστερα από τη δεκαετία του 1930, που όπως γνωρίζουμε οδήγησε στο φασισμό και στη συνέχεια στο μακελειό του Β΄ παγκοσμίου πολέμου. Η προοπτική του φασισμού και των ενδοϊμπεριαλιστικών πολέμων βρίσκονται και σήμερα στην επικαιρότητα, όπως βλέπουμε το τελευταίο διάστημα με τις εξελίξεις στην Ουκρανία, και την άνοδο νεοναζιστικών μορφωμάτων σε όλη την Ευρώπη. Για να βγει από την κρίση του το κεφάλαιο ένας τρόπος υπάρχει, η καταστροφή των παραγωγικών δυνάμεων και η καταστρατήγηση κάθε εργατικού - κοινωνικού δικαιώματος.

2. Η Ελλάδα τα τελευταία 4 χρόνια βρίσκεται στην καρδιά αυτής της κρίσης του καπιταλισμού. Οι κυβερνήσεις αυτών των χρόνων μαζί με την ΕΕ και το ΔΝΤ επέβαλαν τα σκληρότερα μέτρα μέσα από τη μνημονιακή πολιτική με κύριο στόχο να φορτώσουν την κρίση στις πλάτες των εργαζόμενων. Παρ’ όλα αυτά δεν έχουν καταφέρει να φέρουν ούτε την ανάκαμψη ούτε τα success story. Η χώρα βρίσκεται επί της ουσίας σε καθεστώς πτώχευσης, σε διαρκή επιτήρηση από την Ε.Ε., την ΕΚΤ και το ΔΝΤ και οι πιστωτές της μαζί με το ντόπιο κεφάλαιο υπαγορεύουν τους όρους για τη συνέχιση της πίστωσης. Το δίδυμο των «σωτήρων» Σαμαρά – Βενιζέλου «προεδρεύει» στην αντιλαϊκή πολιτική της Ε.Ε. και κλιμακώνει μια βάρβαρη επίθεση με συνδυασμό παλιών και νέων μνημονιακών μέτρων.

3. Σε επίπεδο δήμου και περιφέρειας ο Καλλικράτης σφραγίζει την αντιλαϊκή οργάνωση του κράτους. Αποτέλεσε και αποτελεί τη θεσμική βάση εφαρμογής της πολιτικής των μνημονίων στο επίπεδο του τοπικού και περιφερειακού κράτους. Τα Μνημόνια Σταθερότητας και «Καλλικράτης» πάνε μαζί.

4. Στις συνθήκες αυτές, οι Δημοτικές και Περιφερειακές εκλογές του Μαΐου του 2014, που συμπίπτουν με τις Ευρωεκλογές, αποτελούν κρίσιμη πολιτική μάχη με τεράστια σημασία για τα δικαιώματα των εργαζομένων και της νεολαίας. Γι’ αυτό, σε αυτές τις δημοτικές εκλογές, πρέπει να καταδικασθούν η συγκυβέρνηση (ΝΔ-ΠΑΣΟΚ) και η πολιτική της, να καταδικασθεί η βάρβαρη αντιλαϊκή πολιτική του κεφαλαίου και της τρόικας και η παρούσα δημοτική αρχή ανεξάρτητα με ποιον επικεφαλής θα εκφραστεί καθώς και η παράταξη του Ν. Γκόντα. Να απομονωθούν με κινηματικές διαδικασίες οι νεοναζιστές δολοφόνοι της Χρυσής Αυγής. Να καταδικασθούν οι κεντροαριστερές λογικές διαχείρισης και αναμόρφωσης του πολιτικού συστήματος (Ελιά, ΔΗΜΑΡ, κίνηση των 5 Δημάρχων κλπ). Να ενισχυθούν οι δυνάμεις που παλεύουν ενάντια σε κυβέρνηση - ΕΕ - ΔΝΤ για να ανατραπούν τα μνημόνια και όσοι τα στηρίζουν. Αρνούμαστε τη διαχειριστική πολιτική του ευρωμονόδρομου και την πολιτική της ηττοπάθειας, που ακολουθούν οι πολιτικές ηγεσίες του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΚΕ αντίστοιχα.

5. Μέσα στα τέσσερα χρόνια από τις τελευταίες αυτοδιοικητικές εκλογές αναπτύχθηκαν και αγώνες από την εργατική τάξη, τη νεολαία που γκρέμισαν τρεις κυβερνήσεις, καθυστέρησαν πλευρές των επιθέσεων και σε άλλες περιπτώσεις ακύρωσαν ακόμα και σχέδια των κυβερνήσεων. Αυτές οι εμπειρίες είχαν σαν αποτέλεσμα τη ριζοσπαστικοποίηση τεραστίων κομματιών της κοινωνίας. Μέσα σε αυτά τα τέσσερα χρόνια είδαμε τη ΝΔ να χάνει από τη δύναμη της, το ΠΑΣΟΚ να καταποντίζεται και την Αριστερά συνολικά να εκτινάσσεται σε ιστορικά υψηλά ποσοστά. Τέσσερα χρόνια με τις πιο μαζικές γενικές απεργίες, το κίνημα των πλατειών, τις κλαδικές απεργίες διαρκείας, τους αγώνες ενάντια στις επιστρατεύσεις και τους ξαφνικούς θανάτους τύπου ΕΡΤ, τους αγώνες των φτωχομεσαίων κτηνοτρόφων ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της ΔΩΔΩΝΗΣ κλπ

6. Καλούμε σε πολιτική μετωπική συσπείρωση και συμπόρευση όλες τις δυνάμεις και αγωνιστές της αντικαπιταλιστικής, αντιϊμπεριαλιστικής, αντιΕΕ και αντιδιαχειριστικής Αριστεράς, τους πρωτοπόρους αγωνιστές του Κινήματος, όλους τους αγωνιστές που διαφοροποιούνται από τη διαχειριστική Αριστερά (ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ). Όλους όσοι συμφωνούν με το εξής αναγκαίο και επαρκές πολιτικό πλαίσιο:
§   Ανατροπή της βάρβαρης πολιτικής ΕΕ – ΔΝΤ – Κεφαλαίου στους Δήμους, στις Περιφέρειες και στην κοινωνία καθώς και της κυβέρνησης που την εφαρμόζει.
§   Για τα κοινωνικά δικαιώματα και τις ανάγκες των εργαζομένων και της νεολαίας με παύση πληρωμών και διαγραφή ολόκληρου του τοκογλυφικού χρέους (εκτός αυτού προς τα ασφαλιστικά ταμεία), με κατάργηση Μνημονίων, δανειακών συμβάσεων και εφαρμοστικών  νόμων.
§   Κατάργηση του Καλλικράτη, πάλη ενάντια στο τοπικό κράτος. Για τα δημοκρατικά δικαιώματα και τις λαϊκές ελευθερίες, για θεσμούς λαϊκής οργάνωσης – δημοκρατίας (λαϊκές συνελεύσεις, επιτροπές αγώνα κ.ά.). Πάλη ενάντια στο φασισμό, το ρατσισμό, τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και τον πόλεμο.
§   Αγώνας ενάντια στο τοπικό κεφάλαιο, στην ανταποδοτικότητα – ιδιωτικοποίηση των κοινωνικών υπηρεσιών των Δήμων και Περιφερειών (ΣΔΙΤ, συμβάσεις παραχώρησης, χαράτσια).
§   Πάλη ενάντια στην πολιτική της ΕΕ, άρνηση και ανυπακοή στις δεσμεύσεις και οδηγίες της, σε σύνδεση με τη συνολική πάλη για ρήξη και αποδέσμευση από Ευρώ και ΕΕ από διεθνιστική σκοπιά.
§   Πάλη για την κρατικοποιήση του τραπεζικού συστήματος χωρίς αποζημίωση στους τραπεζίτες
§   Επιβολή του εργατικού ελέγχου σε όλους τους τομείς της οικονομίας και της κοινωνίας.

7. Το πολιτικό πλαίσιο αυτό υλοποιείται από το ίδιο το κίνημα της εργατικής τάξης και του αγωνιζόμενου λαού μέσα από τους ανυποχώρητους αγώνες με απεργίες και καταλήψεις. Δεν απευθύνεται ούτε σε δημοτικές αρχές ούτε σε κυβερνήσεις. Πρωταγωνιστής των εξελίξεων είναι η εργατική τάξη και οι αγώνες της μέσα από τους οποίους καθορίζει τις εξελίξεις και επιβάλλει τη δική της ατζέντα.

8. Στις επερχόμενες δημοτικές εκλογές πρέπει να εκφραστεί η οργή που νιώθουμε όλοι μας, σε αριστερή ανατρεπτική κατεύθυνση. Απαιτούνται πράξεις και αγώνες. Απαιτείται μια άλλη αριστερά, που θα μιλάει και κυρίως θα πράττει στο όνομα της κοινωνικής αναγκαιότητας. Την πρόταση μας για τους αγώνες και την παρέμβαση στις δημοτικές εκλογές την απευθύνουμε φιλοδοξώντας να βαδίσουμε μαζί με κάθε απεργό εργαζόμενο, με κάθε αγωνιστή ενάντια στις επιθέσεις του κεφαλαίου, με κάθε αντιφασίστα και αντιρατσιστή, με κάθε εργαζόμενο με μειωμένο μισθό, με κάθε φτωχομεσαίο αγρότη και κτηνοτρόφο, με κάθε κάτοικο που δεν του φτάνουν τα λεφτά στο τέλος του μήνα, με κάθε απολυμένο, με κάθε απλήρωτο, με κάθε νέο της περιπλάνησης και των πεντάμηνων, με κάθε αλληλέγγυο αγωνιζόμενο, με κάθε οργισμένο πρώην ψηφοφόρο των καθεστωτικών κομμάτων.
Κόντρα στην απελπισία, τη μοιρολατρία και την ηττοπάθεια προτάσσουμε τη συλλογική πάλη και την αξιοπρέπεια. Για την πραγματική λαϊκή αυτοδιοίκηση! Για την αντικαπιταλιστική προοπτική και την κοινωνία των αναγκών μας! Για να πιάσουν οι αγώνες μας τόπο! Για να νικήσουμε!
Τέλος, αποφασίστηκε το όνομα του σχήματος «Αριστερή Παρέμβαση στα Γιάννενα» στην ίδια λογική με το όνομα του περιφερειακού σχήματος, εκλέχθηκε συντονιστική επιτροπή, γραφείο τύπου, σύγκληση νέας γενικής συνέλευσης για την εκλογή του επικεφαλής, οριστικοποίηση της τελικής διακήρυξης και καταλήξαμε στα πρώτα ονόματα του ψηφοδελτίου.:

1.        Αργυρός Δημήτρης, εργαζόμενος στη γαλακτοβιομηχανία ΔΩΔΩΝΗ, μέλος ΔΣ σωματείου ατόμων με αναπηρία νομού Ιωαννίνων
2.        Βλάχα Κωνσταντίνα, διοικητική υπάλληλος στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων
3.        Βλάχας Πάνος, μηχανολόγος μηχανικός
4.        Βραζιτούλη Ευγενία, εργαζόμενη στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, μέλος ΔΣ ΕΤΕΠ
5.        Γαλατάς Ζώης, υπάλληλος Δήμου Ζίτσας, μέλος ΔΣ εργαζομένων ΟΤΑ νομού Ιωαννίνων
6.        Γκίκα Λουίζα, φοιτήτρια, αν. μέλος ΔΣ Συλλόγου Φοιτητιτών Ιατρικής Γιαννίνων
7.        Γκρέμος Κώστας, οικοδόμος
8.        Δρόσου Παρασκευή, υπάλληλος Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, αντιπρόεδρος ΔΣ Συλλόγου Διοικητικών Υπαλλήλων Π.Ι.
9.        Ερωτοκρίτου Αργυρή, φοιτήτρια Ιατρικής
10.     Ερωτοκρίτου Παναγιώτα, φοιτήτρια ΒΕΤ
11.     Εφαπλωματάς Βασίλης, διακοσμητής εσωτερικών χώρων
12.     Ζήκου Κωνσταντίνα, ιδιωτική υπάλληλος
13.     Ηλίας Νίκος, γραμματέας σωματείου Μετάλλου
14.     Ηλίας Στάθης, πρόεδρος σωματείου Μετάλλου
15.     Καλύβας Νίκος, συνταξιούχος υπάλληλος γαλακτοβιομηχανία ΔΩΔΩΝΗ
16.     Καμπανός Θέμης, καθηγητής τμήματος Χημείας Παν/μίου Ιωαννίνων
17.     Κώττης Θανάσης, νοσηλευτής Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων
18.     Μπουγάς Κωνσταντίνος, συνταξιούχος ΔΕΥΑΙ
19.     Μωραϊτης Δημήτριος, οικοδόμος
20.     Πατσούρας Χρήστος, πολιτικός μηχανικός, μέλος αντιπροσωπείας του περιφερειακού τμήματος Ηπείρου του ΤΕΕ
21.     Πεπόνης Γιώργος, φοιτητής Οικονομικού
22.     Πρέκα Ιωάννα, σπουδάστρια ΤΕΙ Αθήνας
23.     Σούλιου Δήμητρα, ιδιωτική υπάλληλος
24.     Συνδριβέλη Βούλα, μέλος Διοίκησης Εργατικού Κέντρου Ιωαννίνων
25.     Τζούμας Αθανάσιος, εκπαιδευτικός, μέλος ΔΣ ΕΛΜΕ Ιωαννίνων
26.     Χριστογιάννης Χριστόφορος, νοσηλευτής, πρόεδρος σωματείου εργαζομένων Θ.Χ.Π. Νεομ. Γεώργιος

ΑΝΟΙΧΤΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ | ΤΕΤΑΡΤΗ 12 ΜΑΡΤΗ, 7μμ

ΣΤΟΑ ΣΑΡΚΑ, αίθουσα Περιφέρειας Ηπείρου (πρώην ΕΛΚΕΠΑ)

ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ στα Γιαννενα για την αντικαπιταλιστική ανατροπή 

Δεν υπάρχουν σχόλια: