Δευτέρα, Μαρτίου 31, 2014

«Το ρεύμα που ξεκινήσαμε διευρύνεται συνεχώς»



Ο ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΗΠΕΙΡΟΥ ΝΙΚΟΣ ΖΗΚΟΣ ΜΕ ΤΗΝ ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ, ΜΙΛΑΕΙ ΣΤΟ «ΠΡΙΝ»

συνέντευξη στον Γιώργο Τσαντίκο


Μετά από 3,5 χρόνια θητείας στο περιφερειακό συμβούλιο, πώς απολογίζει τη δράση της η παράταξη;
Μια πρώτη διαπίστωση είναι ότι είμαστε σε πολύ καλύτερη θέση από ό,τι πριν από 3,5 χρόνια. Έχουμε αποκτήσει αναγνωρισιμότητα ως παράταξη, έχουμε κάνει πολλές παρεμβάσεις στο μαζικό κίνημα, έχουμε μεταφέρει θέματα από ανθρώπους που μάχονταν στους καθημερινούς αγώνες, στο περιφερειακό συμβούλιο, πήραμε αποφάσεις, πιέσαμε να ληφθούν αποφάσεις σε θετική κατεύθυνση, άλλες φορές το καταφέραμε, άλλες όχι. Κατορθώσαμε και συνδέσαμε όμως όλη αυτή την υπόθεση με το μαζικό κίνημα και νομίζω ότι αυτό θα φανεί και στις επερχόμενες περιφερειακές εκλογές.


Υπάρχει ικανοποίηση για την απεύθυνση στον κόσμο;
Το θετικό είναι ότι πέρα από αυτό που λέμε και σκεφτόμαστε εμείς, ο κόσμος λέει και αυτός πια ότι «δεν πάει άλλο». Η κατάσταση πρέπει να ανατραπεί. Το ρεύμα που ξεκινήσαμε, διευρύνεται συνεχώς. Η προσπάθειά μας θα είναι αυτό το ρεύμα να γίνει κυρίαρχο στην κοινωνία, ώστε να ανατρέψουμε το σύστημα και να δώσουμε προοπτική για την καλύτερη ύπαρξη του καθενός. Γι αυτό εμείς κεντράρουμε το πολιτικό ζήτημα και μετά στα επί μέρους. Αν δεν απαγκιστρωθείς από τις ντιρεκτίβες και από τους οργανισμούς τύπου Ε.Ε. δεν μπορείς να κάνεις πολιτική που θα δώσει προοπτική.

Πώς συνδέονται τα επί μέρους ζητήματα που βάζει η παράταξη με τις διακηρυκτικές αρχές της και ποια στάση κράτησαν οι υπόλοιπες δυνάμεις στο συμβούλιο, αλλά και εκτός αυτού απέναντι σε διάφορα ζητήματα;
Στη διακήρυξή μας είμαστε καθαροί: ζητάμε διαγραφή του χρέους, έξοδο από την ΕΕ και τους συναφείς συνασπισμούς, κρατικοποίηση τραπεζών και επιχειρήσεων χωρίς αποζημιώσεις. Αυτά, βοηθήσανε στην ανάπτυξη του πολιτικού λόγου της παράταξης και στην ανάδειξή της. Ο ΣΥΡΙΖΑ, στην πραγματικότητα είναι εγκλωβισμένος στο ευρώ και στην ΕΕ και γι αυτό, δεν μπορεί να κάνει τα πράγματα που λέει ότι θέλει να κάνει. Η ΕΕ βάζει για παράδειγμα όρο να καταστρέψεις όλη σου την παραγωγή για να πάρεις κάποια επιδότηση, να μπεις σε κάποιο πρόγραμμα κ.λπ. Στη ΔΩΔΩΝΗ αυτό συνέβη, τηρουμένων των αναλογιών. Ήταν μια κερδοφόρα βιομηχανία, άσχετα με το τι έχουν πει οι νέοι ιδιοκτήτες, αλλά και τι έχουν ισχυριστεί διάφοροι «καλοθελητές» για να προωθηθεί η πώληση. Πλήρωνε τα πάντα στην ώρα τους, μισθούς, εισφορές, φόρους και την πουλήσανε ακριβώς λόγω δεσμεύσεων στα μνημόνια και στην ΕΕ. Αν είναι να καταστρέψουμε όλη την παραγωγή μας για να πάρουμε ένα δάνειο που θα χρωστάνε και τα δισέγγονά μας, έχει νόημα; Πρέπει λοιπόν να ανατρέψουμε αυτή την κατάσταση και να πούμε «από την αρχή».  Πώς θα ζήσουμε καλύτερα από εδώ και στο εξής, δηλαδή.
Υπάρχει μια «πικρή δικαίωση» για τη ΔΩΔΩΝΗ δηλαδή; Πώς είναι η κατάσταση στους κτηνοτρόφους μετά την ιδιωτικοποίηση;
Αισθανόμαστε δικαιωμένοι, σίγουρα, αλλά είναι μια δικαίωση που δεν μας ικανοποιεί ούτε στο ελάχιστο, αντίθετα, μας λυπεί. Με το ξεπούλημα της ΔΩΔΩΝΗΣ καταστράφηκε η πρωτογενής παραγωγή όχι μόνο στα Γιάννενα, αλλά και σε όλη την περιφέρεια. Σήμερα, μετά από ένα χρόνο και πλέον ιδιωτικής ΔΩΔΩΝΗΣ φαίνεται το πρόβλημα και στην τοπική οικονομία. Υπάρχουν μαγαζιά, επαγγελματίες, επιχειρήσεις που έχουν επηρεαστεί πολύ αρνητικά από αυτή την εξέλιξη. Καθυστερούν πάρα πολύ τις πληρωμές, τώρα που μιλάμε δεν έχει εξοφληθεί ακόμα σε όλους τους παραγωγούς, ολόκληρος ο Αύγουστος και ο Σεπτέμβριος. Μόλις τώρα ξεκίνησαν να πληρώνονται σε κάποιους παραγωγούς ο Οκτώβριος και ο Νοέμβριος. Αυτό, επιδρά αρνητικά σε πολλά επίπεδα: οι κτηνοτρόφοι δεν μπορούν να σιτίσουν σωστά τα ζώα τους και η παραγωγή πέφτει. Έχουν μπει στην αγορά τα «αρπακτικά» άλλων εταιριών και λειτουργεί πλέον και εδώ το καρτέλ γάλακτος. Το πιο χειροπιαστό, αν θέλετε, αποτέλεσμα, είναι ότι η ΔΩΔΩΝΗ έχει φέρει την τιμή του γάλακτος για τον παραγωγό από το 1,3-1,2 ευρώ που ήταν, πολύ χαμηλά. Είχαμε απόλυτο δίκιο λοιπόν όταν λέγαμε ότι η εταιρία δεν πρέπει να φύγει από τα χέρια των παραγωγών, με κρατική στήριξη. Θα επιμένουμε σε αυτό, θα το υποστηρίξουμε θαρραλέα και προεκλογικά αυτό. Υπάρχουν πολλά εχέγγυα σήμερα ότι μπορούμε να δημιουργήσουμε και την οργάνωση των παραγωγών που θα διεκδικούν, αλλά από εκεί και πέρα να μπουν οι ίδιοι στην παραγωγή του γάλακτος, με κρατική στήριξη.
Η παράταξη συνεχίζει να παλεύει για άλλη λύση και τι περιθώρια υπάρχουν γι αυτήν;
Αν δεν έχουμε ΔΩΔΩΝΗ των παραγωγών, δεν μπορεί να σταθεί η κτηνοτροφία, αλλά και όλη η αλυσίδα γύρω από την εταιρία. Χιλιάδες οικογένειες και εκατοντάδες εταιρίες ζούσαν με το χρήμα που έπεφτε στην τοπική αγορά και τώρα, με την ιδιωτικοποιημένη ΔΩΔΩΝΗ δεν υπάρχει πια.  Θα κυνηγήσουμε αυτό το θέμα με επιμονή, θα το αναδείξουμε όσο μπορούμε. Θα πρέπει να αναζητηθούν πολιτικές, αλλά και ποινικές ευθύνες και να μην πέσουμε στη λογική του ΣΥΡΙΖΑ. Μετά από την ομιλία του κ. Τσίπρα στην εταιρία, δεν είχαν πια καμία ιδιαίτερη παρουσία στο συγκεκριμένο θέμα. Καλό είναι να λέγονται οι προτάσεις, αλλά τα μέλη, οι οπαδοί και τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ πού ήταν να ενισχύσουν αυτή την προσπάθεια; Πώς ακριβώς το κόμμα θα βοηθήσει, αν πάρει και την κυβέρνηση αύριο-μεθαύριο, αυτό το κόμμα; Η Ήπειρος που είναι πρώτη στην ανεργία, θα μπορούσε να βρει διέξοδο στην πρωτογενή παραγωγή και να δοθεί διέξοδος σε χιλιάδες οικογένειες, αλλά και να στηρίξει τη διατροφική επιβίωση των πολιτών.
Το ΚΚΕ τι στάση κράτησε;
Το ΚΚΕ έχει μείνει στη θέση που είχε εδώ και 15-20 χρόνια για μεταφορά του κομματιού της ΑΤΕ στις Ενώσεις. Ποιες Ενώσει όμως; Αυτές που πούλησαν τις μετοχές τους και που έχουν μπει στο άρθρο 99; Οι ενώσεις είναι πλέον για κομματικούς μηχανισμούς και υποστηρικτές πολιτευτών, δεν το γνώριζε αυτό το ΚΚΕ; Εμείς βάλαμε το θέμα του πρωτοβάθμιου παραγωγικού συνεταιρισμού, με την κρατική στήριξη πάντα και τον κοινωνικό έλεγχο. Το ΚΚΕ όμως έχει και ένα άλλο βασικό πρόβλημα, που είναι η αντίληψη του απομονωτισμού και του ελέγχου κάθε, μα κάθε κινητοποίησης, σε κομματικά πλαίσια. Μόνο την τελευταία φορά, μετά τη μεγάλη συγκέντρωση των 2.000 και πλέον ανθρώπων στη βιομηχανία, αναγκάστηκαν να έρθουν στη ΔΩΔΩΝΗ, αλλά και πάλι με διακριτή παρουσία, ξεχωριστά από τους υπόλοιπους. Εννοείται ότι μίλησαν από τα μικρόφωνα κ.λπ. και κανείς δεν τους το απαγόρευσε, όπως κάνουν οι ίδιοι συνήθως στις συγκεντρώσεις τους. Από εκεί και πέρα όμως, δεν έγινε τίποτα παραπάνω.
Τι σημαίνει για τους παραγωγούς η συμφωνία με την τρόικα για επιμήκυνση της ζωής του φρέσκου γάλακτος;
Το γάλα υψηλής παστερίωσης δεν κυκλοφόρησε χτες στην Ελλάδα. Έχει χρόνια που κυκλοφορεί, απλά η κατανάλωση δεν είναι μεγάλη. Είναι γάλα περιορισμένων δυνατοτήτων, σε σχέση με το φρέσκο γάλα. Αυτό που θέλει να κάνει η κυβέρνηση και η τρόικα είναι να ανοίξει διάπλατα τις πόρτες των πολυεθνικών στην αγορά και να υποβαθμιστούν τα δικά μας προϊόντα. Εξ ου και η πίεση από την τρόικα, αλλά και από δικούς μας κύκλους, της γαλακτοβιομηχανίας, για το πώς θα μπορέσουν να πάρουν μερίδιο της αγοράς. Η συμφωνία της κυβέρνησης που μόνο κατά το ήμισι ανήκεις στην τρόικα, καθώς ο κ. Χατζηδάκης ήταν βασιλικότερος του βασιλέως υπέρ της αλλαγής στο φρέσκο γάλα, πέρα από τις μειώσεις στους παραγωγούς, θα καταστρέψει τελείως ολόκληρη την παραγωγή στην Ελλάδα. Και φυσικά, δεν πρόκειται να μειώσει την τιμή του γάλακτος για τον καταναλωτή.
Πώς επηρέασε την αυτοδιοίκηση ο «Καλλικράτης»;
Είχαμε απαντήσει ήδη πριν από 4 χρόνια για το θέμα. Για τον Καλλικράτη λέγαμε ότι πρόκειται επί της ουσίας για τους ίδιους μηχανισμούς που θα είναι το μακρύ χέρι της εξουσίας και θα επιχειρούν να περάσει και η τελευταία απόφαση της μέχρι και στο τελευταίο σημείο της χώρας και φυσικά, στην τσέπη του τελευταίου εργαζόμενου. Επίσης, ο Καλλικράτης είναι «όχημα ωραιοποίησης» της πολιτικής τους σε τοπικό επίπεδο. Δεν είναι τυχαίο που πριν ακόμα πουληθεί η ΔΩΔΩΝΗ ο περιφερειάρχης κ. Καχριμάνης έλεγε ότι «είμαστε σε καλό δρόμο, θα έρθουν κεφάλαια, θα αναπτυχθεί, θα δοθεί σε καλή τιμή» κ.λπ. ή πάλι, δεν ήταν τυχαία η πρεμούρα τους για να γίνει το στρατόπεδο συγκέντρωσης μεταναστών στο Πωγώνι. Εμείς θα εντείνουμε την αντίθεσή μας, όχι μόνο προς την κεντρική κυβέρνηση αλλά και προς όλο αυτό το κατεστημένο σε περιφέρειες, δήμους κ.λπ. Θέλουμε να καταρρίψουμε αυτούς τους μηχανισμούς. Σήμερα μην ξεχνάμε, μετά από 3,5 χρόνια «Καλλικράτη» έχει μειωθεί δραστικά και ο προϋπολογισμός που έχουν στη διάθεσή τους οι περιφερειακές ενότητες. Αυτές οι εκλογές είναι βασικά πολιτικές εκλογές. Οι ίδιοι άνθρωποι, οι διαδοχικές κυβερνήσεις, δεν λέγανε και στις πρώτες καλλικρατικές εκλογές ότι θα «εκλέξουμε τοπικές κυβερνήσεις»;  Ο ίδιος ο περιφερειάρχης σήμερα, δεν συζητάει με το περιφερειακό συμβούλιο, αλλά πρώτα με τους υπουργούς και μετά έρχεται εδώ για να διεκπεραιώσει την πολιτική που αποφάσισαν. Αυτό πρέπει να σταματήσει.

Φέτος, το καινούργιο δεδομένο είναι η παρουσία των νεοναζί στις εκλογές της Περιφέρειας Ηπείρου.
Εμείς δεν περιμέναμε εκλογές για να τους αντιπαλέψουμε. Πάντα, όπου προέκυπταν τέτοιοι πυρήνες στην περιοχή μας, ήμασταν εκεί για να αντιδράσουμε, με αντισυγκεντρώσεις κ.λπ. Εκτός όμως αυτού, το θέμα δεν λύνεται δικαστικά, όπως προσπαθεί η κυβέρνηση. Λύνεται από τους ίδιους τους εργαζόμενους και τους ίδιους τους ανθρώπους που πρέπει να συνειδητοποιήσουνε ότι η λύση δεν είναι πώς θα δείρεις το μετανάστη και θα του χαλάσεις τον πάγκο στη λαϊκή και μετά να παζαρεύεις στον εργοδότη 10 και 15 ευρώ μεροκάματο. Το θέμα του νεοναζισμού λύνεται με τη συλλογικότητα και την κοινή δράση.

 η συνέντευξη δόθηκε στην εφημερίδα "Πριν" στις 30/3/2014, με την μάλλον ατυχή «παραπομπή από την πρώτη σελίδα» " ισχυρή ΑΝΤΑΡΣΥΑ" στην Ήπειρο 




 

Δεν υπάρχουν σχόλια: