Δευτέρα, Ιανουαρίου 17, 2011

Καμιά εμπιστοσύνη στις κυρίαρχες δημοτικές παρατάξεις



Οι μάσκες έπεσαν στο δημοτικό συμβούλιο. Οι πιο ακραίες νεοφιλελεύθερες πολιτικές, ακολουθώντας κατά γράμμα την πολιτική της κυβέρνησης, του μνημονίου, του ΔΝΤ, που τζογάρει στο εμφύλιο μεταξύ των εργαζόμενων και στο κοινωνικό αυτοματισμό κρύφτηκαν πίσω από την ηθικοπλαστική αντιδεξιά ρητορική της πλειοψηφίας της νυν δημοτικής αρχής.
Την ίδια στιγμή δεν πείθει η όψιμα και υποκριτικά φιλεργατική στάση της λησταρχικής ομάδας που διοικούσε τον Δήμο Γιαννίνων μέχρι προχτές, που ξεπούλησε δημόσια γη, ελεύθερους χώρους και κράτησε αιχμαλώτους τους εργαζόμενους,


Η αντίδραση των εργαζόμενων ήταν απόδειξη ότι η νέα δημοτική αρχή, ακολουθώντας κατά γράμμα την πολιτική της κυβέρνησης- ΔΝΤ- ΕΕ χάνει τη στήριξή της πριν καν έρθει στην τοπική εξουσία. Ενώ με το καλημέρα φάνηκε ο βαθύς αντιδραστικός, αντιλαϊκός και αντεργατικός ρόλος της Καλλικράτειας τοπικής αυτοδιοίκησης.

Είναι μάλλον ανόητο να πιστέψουν οι σοσιαλφιλελεύθεροι του νέου Δημάρχου και οι υποστηρικτές τους πως τον τόνο τον δίνουν οι όποιοι κλακαδόροι της προηγούμενης δημοτικής αρχής
Οι εργαζόμενοι έχουν πέρα για πέρα δίκαιο και έχουν εξαπατηθεί από την προηγούμενη δημοτική αρχή, ανεξάρτητα αν το γνώριζαν ή όχι. Σε καμιά περίπτωση δε μπορούμε να επιμερίσουμε τις ευθύνες ανάμεσα στους εργαζόμενους και την προηγούμενη δημοτική αρχή.
Μέγιστη σημασία έχει που σύσσωμο το δημοτικό συμβούλιο αναγνώρισε την ανάγκη να επιστρέψουν στην δουλειά τους γιατί έχουν πίσω τους κενά.
Γιατί τόσο καιρό οι προηγούμενες δημοτικές αρχές και δήμαρχοι δεν κάνανε προσλήψεις μόνιμου προσωπικού. Γιατί γαλούχησαν μια γενιά Γιαννιωτών εργαζόμενων με την αβεβαιότητα της εργασίας, το άγχος της απόλυσης και της σύμβασης. Γιατί τους κράτησαν ομήρους, φτιάχνοντας τους προσωπικούς στρατούς ψηφοφόρων και χειροκροτητών;
Γιατί κύριοι της προηγούμενης δημοτικής αρχής δεν δώσατε ποτέ τις συμβάσεις στους εργαζόμενους, όπως ήσασταν υποχρεωμένοι να κάνετε και τους κοροϊδεύατε; Γιατί δεν τους κάνατε αορίστου χρόνου όταν μπορούσατε;
Γιατί κύριε δήμαρχε δεν παίρνετε την πολιτική απόφαση τώρα, δημιουργώντας το πολιτικό προηγούμενο, να επιστρέψουν στις δουλειές τους και να δουλέψει ο Δήμος, αφού παραδέχεστε ότι οι εργαζόμενοι είναι αναγκαίοι;

Ξεκαθαρίζουμε ότι η αστική νομιμότητα που θέλει τους εργαζόμενους στην ανεργία, την ανέχεια και τους υποχρεώνει να ανταλλάξουν την εργατική τους δύναμη με υποσχέσεις, χάνοντας την αξιοπρέπειά τους για αναξιοπρεπείς ανθρώπους που έχουν ξεφτιλίσει κάθε έννοια συμμετοχής στα κοινά, μας αφήνει αδιάφορους.

Μας αφήνουν αδιάφορους ακόμη οι επιθέσεις των ΜΜΕ που προσπαθούν να εξισώσουν κάθε κινητοποίηση με "λαϊκισμό" ανάλογα με το ποιο χέρι τα ταΐζει. Καταγγέλουμε την λαϊκιστική και βαθιά συντηρητική ρητορική περί κλακαδόρων ή για εργαζόμενων που είναι αντιπαραγωγικοί, η γνωστή κατά τα άλλα ρητορική περί κοπριτών. Για εμάς οι εργαζόμενοι δεν είναι κανενός, ανήκουν στην τάξη που είναι η παραγωγός του κοινωνικού πλούτου και μέσα από τον αγώνα τους μπορεί να αλλάξουν τον κόσμο.
Ή όποια συμπεριφορά του ενός του άλλου, όπως και των διαχειριστών της δημοτικής εξουσίας θα κριθεί από τους ίδιους τους εργαζόμενους και ο καθένας θα λάβει ότι του αξίζει. Είναι καιρός όμως να σταματήσουμε να στηριζόμαστε σε υποσχέσεις πολιτικάντηδων. Πρέπει να πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας.

Το δημοτικό συμβούλιο που συζήτησε το πρόβλημα των συμβασιούχων έδειξε και κάτι ακόμα, ότι επιτέλους υπάρχει αριστερή αντιπολίτευση στο σώμα που μέχρι τώρα υπηρετούσε κατά συντριπτική πλειοψηφία τις επιταγές του κεφαλαίου.


Να επιστρέψουν στις δουλειές τους τώρα οι εργαζόμενοι του Δήμου, σε μόνιμες, προσωποπαγείς θέσεις

Να γίνουν νέες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού για να καλυφθούν οι ανάγκες του διευρυμένου Δήμου
Να πληρωθούν άμεσα οι μισθοί τους.
Να τιμωρηθούν οι υπεύθυνοι της σημερινής κατάστασης.





ΔΡΑΣΥ- ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ στην Ήπειρο 

Δεν υπάρχουν σχόλια: