Δευτέρα, Ιανουαρίου 10, 2011

Και το σήριαλ του Νέου Νοσοκομείου της Πρέβεζας καλά κρατεί…

Μια επιστολή του υφυπουργού Υγείας,  που δόθηκε στη δημοσιότητα, προς το νέο Δήμαρχο Πρέβεζας με αίτημα την παραχώρηση οικοπέδου από το Δήμο, έφερε και πάλι στην επικαιρότητα το ζήτημα της ανέγερσης νέου Δημόσιου Νοσοκομείου στην Πρέβεζα.
Η επιστολή αυτή ήλθε σε συνέχεια ασαφών δηλώσεων του ίδιου υφυπουργού  από τα Γιάννενα, παραμονές των περιφερειακών εκλογών, για απένταξη του έργου από το θεσμό των Συμπράξεων Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) -στον οποίο είχε ενταχθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση της ΝΔ- και σχετικών υποσχέσεων για ανέγερση νέου Δημόσιου Νοσοκομείου.


Βέβαια όλα παρέμεναν και παραμένουν κουβέντες του αέρα, αφού δεν υπάρχει καμία  νέα επίσημη απόφαση μέχρις στιγμής  για την ΠρέβεζαΑντιθέτως πριν λίγο καιρό η κυβέρνηση αποφάσισε επισήμως  την ανέγερση νέου νοσοκομείου στη Λευκάδα σε αντικατάσταση του σεισμόπληκτου υπάρχοντος νοσοκομείου, μέσω πόρων του περιφερειακού Επιχειρησιακού προγράμματος Ιονίων Νήσων ΕΣΠΑ 2007-2013.

 Ταυτόχρονα η ίδια  η κυβέρνηση  εξαγγέλλει ότι  όχι μόνο δεν θα κατασκευάσει νέα δημόσια νοσοκομεία, αλλά πολύ σύντομα θα προχωρήσει σε ένα μπαράζ συγχωνεύσεων και λουκέτων, τόσο τμημάτων και κλινικών όσο  και ολόκληρων νοσηλευτικών μονάδων. Όλα αυτά στα πλαίσια των  γενικότερων κατευθύνσεων του κεφαλαίου  αλλά και  των συμφωνιών της κυβέρνησης με την Ευρωπαϊκή Ένωση -Διεθνές Νομισματικό Ταμείο-Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα με τραγικές, φυσικά, συνέπειες για την υγεία  των  κατοίκων  της χώρας.
Μάλιστα κυβερνητικός παράγοντας ήταν αυτός, που πριν λίγες μέρες ανέφερε σε ημερήσια εφημερίδα το «παράδοξο» της Ηπείρου να έχει τρία νοσοκομεία σε απόσταση μερικών δεκάδων χιλιομέτρων, περιλαμβάνοντας μέσα σε αυτά τα Νοσοκομεία της Λευκάδας και της Πρέβεζας. Εκείνο που προφανώς άφηνε να εννοηθεί είναι ότι κάποια πρέπει να «συγχωνευθούν» ή να κλείσουν!

Από την άποψη αυτή, πρέπει οι εργαζόμενοι και οι πολίτες της Πρέβεζας να αντιμετωπίζουν με ιδιαίτερη επιφυλακτικότητα τις κατά καιρούς υποσχέσεις κυβερνητικών αξιωματούχων και παραγόντων για νέο Δημόσιο Νοσοκομείο στην Πρέβεζα.
Μετά μάλιστα την πρόσφατη επιστολή του υφυπουργού Υγείας στο Δήμαρχο, πρέπει να είναι διπλά επιφυλακτικοί:

1ον Γιατί η επιστολή είναι ασαφής. Χωρίς έστω και αδρά χρονοδιαγράμματα. Αναφέρει μόνο ότι η ανέγερση του Νοσοκομείου είναι μέσα στα πλαίσια των γενικότερων σχεδιασμών της κυβέρνησης.
2ον Γιατί από την φρασεολογία που χρησιμοποιείται στην επιστολή, φαίνεται ότι επιλέγεται η Πρέβεζα (όπως ακριβώς είχε κάνει και η κυβέρνηση της ΝΔ με τις ΣΔΙΤ) ως χώρος όπου πιλοτικάθα εφαρμοστούν οι νέες καπιταλιστικές μεταρρυθμίσεις στην Υγεία με συμμετοχή των «Καλλικράτειων» δήμων. Με απλά λόγια φαίνεται ότι σε βάθος χρόνου σχεδιάζουν ένα Νοσοκομείο το οποίο θα βρίσκεται υπό την ευθύνη και αρμοδιότητα του νέου Δήμου Πρέβεζας ή και ορισμένων από τους όμορους δήμους.

Είναι βέβαια γνωστό  ότι  ένα τέτοιο νοσοκομείο χρηματοδοτούμενο από το Δημοτικό κορβανά θα είναι αδύνατον να επιβιώσει παρέχοντας δωρεάν και δημόσιες υπηρεσίες υγείας, όσες επιβαρύνσεις και χαράτσια και να επιβάλλει στον πληθυσμό η εκάστοτε Δημοτική αρχή. Οπότε οι λύσεις που θα προβάλουν ως «εφικτές» θα είναι ή το κλείσιμό του ή η συρρίκνωση του ή η ιδιωτικοποίησή του με ΣΔΙΤ ή χωρίς ΣΔΙΤ.

Τα διλήμματα τα δικά τους δεν έχουν καμία σχέση με τις σύγχρονες ανάγκες των κατοίκων της Πρέβεζας και των γύρω περιοχών. Για εμάς εφικτό είναι ένα ΝΕΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ που
Æ Θα κατασκευαστεί με δαπάνες του Ελληνικού Δημοσίου.
Æ Η Διοίκηση θα ανήκει αποκλειστικά στο Δημόσιο και θα κατοχυρώνεται ο κοινωνικός έλεγχος σ΄ αυτή αποκλείοντας οποιαδήποτε ιδιωτική επιχειρηματική δραστηριότητα.
Æ Θα παρέχει Δωρεάν και Υψηλής ποιότητας υπηρεσίες Υγείας σε όλους ανεξαιρέτως τους κατοίκους της περιοχής.
 Æ Θα είναι απόλυτα εξοπλισμένο και επαρκώς στελεχωμένο με μόνιμο ιατρικό, νοσηλευτικό και διοικητικό προσωπικό, ώστε να καλύπτει μακροχρόνια τις ανάγκες της ευρύτερης περιοχής.

Με αυτά τα κριτήρια καλούμε συνδικάτα, συλλόγους και συλλογικότητες πολιτών  σε συγκρότηση επιτροπής αγώνα.

ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ δήμου Πρέβεζας και Ηπείρου

Δεν υπάρχουν σχόλια: