Τρίτη, Ιανουαρίου 25, 2011

ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΔΡΑΣΥ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ



Θα θέλαμε ευθύς εξ αρχής να απευθυνθούμε στους εργαζόμενους στους άνεργους στους συνταξιούχους και τη νεολαία και να τους καλέσουμε να μπολιάσουν το δημοτικό συμβούλιο με τις αγωνίες και τα βάσανά τους, και να αξιοποιήσουν το πολιτικό αυτό βήμα προκειμένου να αναδείξουν τα δίκαια αιτήματά τους επιβάλλοντας λύσεις για την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών τους.

Κύριε πρόεδρε,Θεωρούμε πολιτικό μας καθήκον και ηθική υποχρέωση προς το λαό του δήμου μας να προσδιορίσουμε με σαφήνεια το πολιτικό και κοινωνικό πλαίσιο λειτουργίας του νέου δημοτικού συμβουλίου, προκειμένου να αναδειχτούν οι προτεραιότητες οι δυνατότητες και τα πολιτικά καθήκοντα που από αυτές απορρέουν.
Η ιστορική συγκυρία χαρακτηρίζεται από μια βαθιά και πολύπλευρη κρίση του παγκόσμιου καπιταλιστικού συστήματος, του οποίου ο παραλογισμός η επικινδυνότητα και η καταστροφή των παραγωγικών δυνάμεων δεν γνωρίζει όρια προκειμένου να διασφαλιστεί η μέγιστη δυνατή κερδοφορία του κεφαλαίου.
Από την πρώτη στιγμή που η χώρα μας βρέθηκε στο μάτι του κυκλώνα οι συνασπισμένες δυνάμεις του κεφαλαίου, ΕΕ ΔΝΤ κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και από κοντά ΝΔ και ΛΑΟΣ, με πρόσχημα το δημόσιο χρέος και τα ελλείμματα εξαπέλυσαν μια πρωτόγνωρα εξοντωτική επίθεση στα δικαιώματα και τις κατακτήσεις των εργαζομένων.
Στη νεοβάρβαρη αυτή επίθεση ο Καλλικράτης κατέχει δεσπόζουσα θέση και αναδεικνύεται σε βασικό εργαλείο άσκησης της βαθιά ταξικής αυτής πολιτικής.
Βαρύ το τίμημα και ολέθριες οι συνέπειες για το λαό του δήμου μας και της χώρας συνολικά!
Ανεργία, ακρίβεια, συμπίεση μεροκάματων και μισθών, ελαστικές σχέσεις εργασίας, εντατικοποίηση της δουλειάς, εργοδοτική τρομοκρατία και αυθαιρεσία, απουσία ελεγκτικών μηχανισμών και στοιχειωδών μέτρων υγιεινής και ασφάλειας, βίαιο ξεκλήρισμα των αγροτών, χρεοκοπία των αυτοαπασχολούμενων, περαιτέρω εμπορευματοποίηση της υγείας πρόνοιας και παιδείας, εγκατάλειψη των λαϊκών συνοικιών και της υπαίθρου συνθέτουν την εφιαλτική πραγματικότητα και τροφοδοτούν το συνεχώς διογκούμενο κοινωνικό εκρηκτικό μείγμα.
Το ίδιο δυσβάστακτη για τα πλατιά λαϊκά στρώματα υπήρξε και η φορομπηχτική πολιτική της προηγούμενης δημοτικής αρχής, η οποία χωρίς φειδώ και με προκλητικό τρόπο πριμοδότησε το επιχειρηματικό κεφάλαιο σε βάρος του δημοσίου συμφέροντος, ενώ ανεξέλεγκτα και αλόγιστα υποθήκευσε το μέλλον του δήμου προβαίνοντας σε υπέρογκους δανεισμούς.
Τα πρόσφατα πλημμυρικά και κατολισθητικά φαινόμενα πρόσθεσαν νέα βάσανα στους ανυπεράσπιστους και εγκαταλειμμένους ανθρώπους του καθημερινού μόχθου, ενώ αναδείχτηκαν οι διαχρονικά εγκληματικές ευθύνες των δυνάμεων του δικομματισμού και των τοπικών αρχών για το καταστροφικό ακολουθούμενο καπιταλιστικό μοντέλο ανάπτυξης.
Οι Μουζακαίοι η Δαφνούλα το Χαροκόπι η Μάζια, οι λαϊκές συνοικίες της πόλης και το σύνολο του λεκανοπεδίου ζουν πλέον με τον εφιάλτη των πλημμυρικών και κατολισθητικών φαινομένων! Έχουν πλέον ξεπεραστεί τα όρια και οι αντοχές της ευρύτερης περιοχής. Οι δραματικές αυτές εξελίξεις εκπέμπουν σήμα συναγερμού και επιβάλλουν σήμερα ριζική αλλαγή πλεύσης!
Μπροστά σε αυτή τη ζοφερή πραγματικότητα καταθέτουμε πολιτικό πλαίσιο ενωτικής λαϊκής συσπείρωσης και πάλης για την προάσπιση των λαϊκών συμφερόντων και του περιβάλλοντος από την κυρίαρχη ασκούμενη αντιλαϊκή πολιτική της ΕΕ της κυβέρνησης και των επιχειρηματικών ομίλων. Με βάση αυτό το πλαίσιο:
  • Καλούμε το δημοτικό συμβούλιο να μην αναγνωρίσει το χρέος και να απορρίψει την περιοριστική οικονομική πολιτική του αντιδραστικού Καλλικράτη. Οι πόροι να διεκδικηθούν από τον κρατικό προϋπολογισμό και από την επιστροφή των παράνομα παρακρατηθέντων από τις κυβερνήσεις του δικομματισμού. Απαιτούμε να καταργηθεί ο ειδικός φόρος στα ήδη πλατειάς λαϊκής κατανάλωσης, να μειωθούν δραστικά οι λογαριασμοί της ΔΕΗ και του τηλεφώνου, να μειωθεί η τιμή του πετρελαίου, να πληρωθούν τα βάρη της κρίσης από τις υπεύθυνες για αυτήν δυνάμεις του κεφαλαίου μέσω της δραστικής αύξησης της φορολογίας του.
  • Να επανεξεταστεί το ζήτημα των συμβασιούχων και με πολιτική απόφαση του δημοτικού συμβουλίου να επιστρέψουν στις δουλειές τους με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα όλοι οι συμβασιούχοι. Να καταβληθούν άμεσα τα δεδουλευμένα σε όλους τους εργαζόμενους.
  • Απαιτούμε να αποκατασταθούν και αποζημιωθούν επειγόντως και στο ακέραιο όσοι υπέστησαν ζημιές από τις πλημμύρες και τις κατολισθήσεις, και να ξεκινήσουν χωρίς άλλη χρονοτριβή οι απαραίτητες επιστημονικές γεωτεχνικές μελέτες στους Μουζακαίους στη Δαφνούλα στο Χαροκόπι και τη Μάζια προκειμένου να δρομολογηθούν τα απαραίτητα έργα στήριξης των περιοχών αυτών. Να γίνει ολοκληρωμένη υδραυλική μελέτη στο λεκανοπέδιο και να προχωρήσουν άμεσα τα τεχνικά έργα που θα υποδειχθούν. Να εκπονηθεί σχέδιο αντιμετώπισης έκτακτων αναγκών εξασφαλίζοντας τα αναγκαία μέσα και το απαιτούμενο προσωπικό.
  • Το δημοτικό συμβούλιο να αποφασίσει την κατάργηση όλων των ανταποδοτικών τελών, και να μειώσει δραστικά τις τιμές στα τιμολόγια ύδρευσης.
  • Κάθε λαϊκή οικογένεια θα πρέπει να έχει ελεύθερη πρόσβαση στους παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς χωρίς κανένα απολύτως χαράτσι. Να παραμείνουν και να μονιμοποιηθούν οι συμβασιούχοι που κάλυπταν πάγιες ανάγκες και να προσληφθεί νέο προσωπικό με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα. Να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την εύρυθμη και απρόσκοπτη λειτουργία όλων των σχολικών μονάδων του δήμου μας. Απορρίπτουμε και καταγγέλλουμε την αντεργατική πολιτική των ελαστικών σχέσεων εργασίας και του εθελοντισμού που εγκαινιάζει η νέα δημοτική αρχή.
  • Απαιτούμε να σταματήσει η εμπορευματοποίηση της παιδείας της υγείας και της πρόνοιας και να διασφαλιστούν μέσα από ένα αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστηνα υγείας και παιδείας υπηρεσίες υψηλής ποιότητας για το λαό και τη νεολαία. Να καταργηθούν τα εξέταστρα και να ικανοποιηθούν τα δίκαια αιτήματα των εργαζομένων στα νοσοκομεία και το ΙΚΑ. Η πρόληψη μέσω της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας πρέπει να αποτελεί τη θεμελιώδη βάση του υγειονομικού συστήματος.
  • Να δοθεί προτεραιότητα στη φροντίδα των ηλικιωμένων και των ανθρώπων με αναπηρίες, και να δημιουργηθεί κρατικό δίκτυο δομών πρόληψης θεραπείας απεξάρτησης και κοινωνικής επανένταξης ατόμων εξαρτημένων από ναρκωτικές ουσίες.
  • Να διασφαλιστούν τα δικαιώματα της νεολαίας στη δουλειά τη μόρφωση τον πολιτισμό τον αθλητισμό.
  • Το επίπεδο ποιότητας ζωής των λαϊκών μαζών αποτυπώνει και το πολιτισμικό φορτίο κάθε κοινωνίας. Έτσι δεν μπορεί να συμβαδίζει πολιτισμός με ανεργία φτώχια και δυστυχία για τα πλατιά λαϊκά στρώματα του δήμου μας. Το μόνο ασφαλές κριτήριο για την αξιολόγηση της προσφοράς στον κρίσιμο για τα λαϊκά συμφέροντα αυτό τομέα αποτελεί η αγωνιστική στήριξη της πάλης των εργαζομένων για δημιουργία ανθρώπινων συνθηκών διαβίωσης και εργασίας. Η πραγματική μόρφωση η αφύπνιση συνειδήσεων και η λαϊκή χειραφέτηση αποτελούν καταχτήσεις που έρχονται μέσω της σκληρής ταξικής πάλης.
  • Ο αθλητισμός είναι λαϊκό δικαίωμα και πρέπει να εξασφαλίζονται άνετοι χώροι στις λαϊκές συνοικίες και τα δημοτικά διαμερίσματα για την ασφαλή άθληση της νεολαίας και των άλλων λαϊκών στρωμάτων. Ο δήμος δεν έχει κανένα δικαίωμα να εκχωρεί δημόσια περιουσία για επιχειρηματικές δραστηριότητες.
  • Η διασφάλιση του νερού ως κοινωνικού και μη εμπορεύσιμου αγαθού αποτελεί αδιαπραγμάτευτη αρχή. Η ορθολογική διαχείριση του συνολικού υδάτινου δυναμικού απαιτεί αυστηρά μέτρα προστασίας του και θα πρέπει να στοχεύει στην παροχή υγιεινού φτηνού νερού μέσα από ένα σύγχρονο ασφαλές δίκτυο για την εξυπηρέτηση του συνόλου των λαϊκών αναγκών.
  • Να σταματήσει το κακόγουστο σήριαλ σχετικά με την προστασία της λίμνης από τους υπεύθυνους για την κατάντια της. Απαιτούμε να αποκατασταθούν άμεσα οι σε βάρος της αυθαιρεσίες και παρανομίες και να γίνει έξωση των καταπατητών.
  • Καταγγέλλουμε την ανοχή που επιδεικνύουν οι αρμόδιοι τοπικοί φορείς στις παράνομες καταλήψεις δημόσιων χώρων, καθώς και το καθεστώς ασυδοσίας και ατιμωρησίας που απολαμβάνουν μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα που ρυπαίνουν και διαταράσσουν το συνολικό περιβαλλοντικό ιστό του λεκανοπεδίου. Απαιτούμε να τηρηθεί αυστηρό χρονοδιάγραμμα αποκατάστασης των παρανομιών αυτών και επιστροφής από τους ιδιώτες της δημόσιας περιουσίας που καταχρηστικά κατέχουν.
  • Τα στρατόπεδα του Ακραίου και του Περάματος να περάσουν στο δήμο και να διατηρηθούν ως πνεύμονες πρασίνου για αναψυχή και άθληση των κατοίκων του δήμου μας.
  • Απαιτείται κεντρικός κρατικός σχεδιασμός διαχείρισης του συνόλου των αποβλήτων με πλήρη χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό, αξιοποιώντας τις πιο σύγχρονες και φιλικές προς το περιβάλλον επιστημονικές και τεχνολογικές κατακτήσεις. Απορρίπτουμε την αντιπεριβαλλοντική μέθοδο της καύσης των απορριμμάτων όπως και κάθε ανάμειξη επιχειρηματιών στο ευαίσθητο για τα λαϊκά συμφέροντα τομέα. Μας ανησυχεί έντονα και καταγγέλλουμε δημόσια την απόφαση της δημοτικής αρχής να εμπλέξει ιδιώτες στην αποκομιδή των απορριμμάτων με την μέθοδο της δωρεάς που αποτελεί την κερκόπορτα για την άλωση του προσοδοφόρου για τους ίδιους αυτού τομέα. Τις δωρεές τους οι επιχειρηματίες ας τις αξιοποιήσουν για την αύξηση των μισθών των εργαζομένων και για τη βελτίωση των συνθηκών εργασίας τους.
  • Αντιταχτήκαμε από την πρώτη στιγμή στην αντιπεριβαλλοντική και αντικοινωνική επιλογή της κατασκευής του ΧΥΤΑ στο Ελληνικό με τις απρόβλεπτες όπως διαφαίνεται γεωλογικές συνέπειες για την ευρύτερη περιοχή. Επιμένουμε στην άμεση χωροθέτηση και δημιουργία ΧΥΤΥ αξιοποιώντας επιστημονικά και όχι πολιτικά κριτήρια όπως συνέβη επανειλημμένα με ευθύνη των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.
  • Να δημιουργηθεί σύγχρονο ευρύ δίκτυο απορροής του συνόλου των όμβριων υδάτων, να ολοκληρωθεί το αποχετευτικό της πόλης και να δημιουργηθεί αντίστοιχο στις νεοεντασσόμενες στο δήμο περιοχές.
  • Το κυκλοφοριακό να αντιμετωπιστεί με τη δημιουργία ενός πυκνού ασφαλούς σύγχρονου και φτηνού δικτύου ΜΜΜ που να καλύπτει το σύνολο των διαμερισμάτων του δήμου μας. Να ενθαρρυνθεί η χρήση εναλλακτικών φιλικών μέσων μεταφοράς προς το περιβάλλον και τον άνθρωπο με τη δημιουργία των αντίστοιχων υποδομών. Να επανεξεταστούν τα τεχνικά και κυκλοφοριακά χαρακτηριστικά της Κενάν Μεσαρέ και να ληφθούν υπόψιν τα αιτήματα των κατοίκων της περιοχής. Να καταργηθεί η ελεγχόμενη στάθμευση και να ανοίξουν οι φάκελοι των σκανδαλωδών παραχωρήσεων στους ιδιώτες από την προηγούμενη δημοτική αρχή της κεντρικής πλατείας και του πρώην Ξενία. Απορρίπτουμε κατηγορηματικά την επιβολή διοδίων στους εθνικούς και διεθνείς οδικούς άξονες. Να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα προκειμένου να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη και ασφαλής πρόσβαση σε ολόκληρο το οδικό δίκτυο.
  • Να συντομεύσουν οι διαδικασίες για την επίλυση των πολεοδομικών εκκρεμοτήτων στην πόλη, και να διατεθούν τα απαραίτητα κρατικά κονδύλια για τη δημιουργία υποδομών στις λαϊκές συνοικίες και τα δημοτικά διαμερίσματα.
  • Το δημοτικό συμβούλιο καλείται να εξετάσει το σύνολο των αιτημάτων των πολιτών αλλά και των συγκροτημένων επιτροπών αγώνα για πολεοδομικά η άλλα ζητήματα και να προχωρήσει στην επίλυσή τους.
  • Να γίνει δυναμική και αποφασιστική παρέμβαση ώστε να επαναπροσδιοριστεί ο συνολικός σχεδιασμός της περιοχής μέσω του επικείμενου ρυθμιστικού όχι με βάση τα συμφέροντα του κεφαλαίου όπως σχεδιάζουν, αλλά σύμφωνα με την κατεπείγουσα αναγκαιότητα της προστασίας του περιβάλλοντος και της ίδιας της ζωής των κατοίκων.
  • Καταγγέλλουμε την αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ και των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ και θα αγωνιστούμε αποφασιστικά ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της γαλακτοβιομηχανίας Δωδώνης. Απαιτούμε να στηριχτεί η ντόπια παραγωγή το εισόδημα των αγροτών και των κτηνοτρόφων, να ενισχυθεί ο παραγωγικός συνεταιρισμός.
  • Απαιτούμε να παρθούν μέτρα στήριξης και προστασίας των αυτοαπασχολούμενων μικρομεσαίων επαγγελματιών από την ασυδοσία των πολυεθνικών.
  • Ο δήμος να αναλάβει τη διαχείριση και τη διοίκηση των κληροδοτημάτων. Το δημοτικό συμβούλιο να ταχτεί υπέρ του διαχωρισμού κράτους και εκκλησίας και να απαιτήσει η εκκλησιαστική περιουσία να διατεθεί για την εξυπηρέτηση των λαϊκών αναγκών.
  • Καταγγέλλουμε την σκόπιμη μέχρι σήμερα κωλυσιεργία από τις κυβερνήσεις του δικομματισμού για το ζήτημα της διεκδίκησης των Γερμανικών επανορθώσεων. Απαιτούμε άμεσα να κινηθεί από την κυβέρνηση η σχετική διαδικασία προκειμένου να δικαιωθούν ηθικά και υλικά οι πληττόμενες περιοχές, με πιο χαρακτηριστική για το δήμο μας την περίπτωση του μαρτυρικού διαμερίσματος των Λιγγιάδων.
Κυρίες και κύριοι σύμβουλοι,
η πολιτική πρόταση που καταθέτουμε σήμερα στο δημοτικό συμβούλιο και που απευθύνεται στους εργαζόμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα του δήμου για να την αξιοποιήσουν αγωνιστικά, περιλαμβάνει μέτρα ανακούφισης και άμβλυνσης των συνεπειών από την σκληρή πολιτική των δυνάμεων του Ευρωμονόδρομου.
Έχουμε πλήρη επίγνωση του διαμορφωμένου αρνητικού για τα λαϊκά συμφέροντα συσχετισμού δύναμης στα πλαίσια του δημοτικού συμβουλίου, όμως η πρότασή μας διαθέτει τη δυναμική της λαϊκής επιδοκιμασίας όπως αυτή εκφράστηκε προεκλογικά και που διαρκώς διευρύνεται ενισχύεται και συγκροτείται αγωνιστικά.
Η ιστορική συγκυρία αποδεικνύει ότι το καπιταλιστικό σύστημα το υπεύθυνο για τα δεινά της ανθρωπότητας έχει χρεοκοπήσει γεγονός όμως που το καθιστά ακόμα πιο επικίνδυνο. Χρησιμοποιεί για την επιβολή της κυριαρχίας του όλους τους διαθέσιμους μηχανισμούς μεταξύ των οποίων και την νεοαποικιακού χαρακτήρα Καλλικράτεια διοίκηση.
Τα πλατιά λαϊκά στρώματα του δήμου μας έχουν χρέος να οργανώσουν την ενωτική τους πάλη, να αντισταθούν στις αντιλαϊκές επιλογές που θα επιχειρηθούν μέσω του αντιδραστικού Καλλικράτη, να συμβάλλουν στο σταμάτημα και στην ανατροπή της σύγχρονης βαρβαρότητας, στη δημιουργία της δικής τους κοινωνίας της απαλλαγμένης από ντόπιους και ξένους δυνάστες.

Γενάρης 24/1/2011 

Δ.Ρ.Α.ΣΥ: Δημοτική Ριζοσπαστική Αριστερή ΣΥσπείρωση

Δεν υπάρχουν σχόλια: