Δευτέρα, Ιανουαρίου 31, 2011

Όχι στον αγωγό και στο εργοστάσιο συμπίεσης φυσικού αερίου στα παράλια Θεσπρωτίας(Πέρδικα,Σύβοτα)-Πάργας-Πρέβεζας


Τα τελευταία τέσσερα χρόνια σχεδιάζεται η διέλευση ενός αγωγού φυσικού αερίου στην περιοχή μεταξύ Σύβοτα και Πάργας. Το 2006 κυρώθηκε η σύμβαση μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας με την οποία τα συμβαλλόμενα μέρη ανέλαβαν την υποχρέωση να κατασκευάσουν υποθαλάσσιο αγωγό για την διασύνδεση των συστημάτων φυσικού αερίου των δυο χωρών και την σύνδεση με την Τουρκία (αγωγός ITGI, νόμος 3441/2006).


Στο τμήμα του αγωγού που θα καταλήγει στη θάλασσα έχει σχεδιαστεί η κατασκευή και η λειτουργία σταθμού συμπίεσης φυσικού αερίου. Την εκτέλεση του έργου έχει αναλάβει η ΔΕΠΑ (μέσω κοινοπραξίας με την Ιταλική Edison και την Τουρκική Botas) η οποία προτείνει τη χωροθέτηση του σταθμού σε τοποθεσίες της κοινότητας Πέρδικας και του Δήμου Πάργας μη λαμβάνοντας υπ' όψη τις ενστάσεις των τοπικών φορέων και των κατοίκων της περιοχής.

Οι κάτοικοι της Πέρδικας και της Πάργας εδώ και καιρό έχουν εκφράσει την αντίθεσή τους στην χωροθέτηση των εγκαταστάσεων των αγωγών φυσικού αερίου στην περιοχή τους.
Αντιπροσωπεία της «ΑΡΙΣΤΕΡΗΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ στην ΗΠΕΙΡΟ» από Γιάννενα, Πρέβεζα και Θεσπρωτία με επικεφαλή τον περιφερειακό σύμβουλο Ζήκο Νίκο, πραγματοποίησε στη Πάργα στις 29/1 συνάντηση με τις επιτροπές αγώνα των κατοίκων από Πέρδικα και Πάργα. Οι επιτροπές αγώνα παρουσίασαν τις θέσεις τους και μετά από συζήτηση διαπιστώθηκε ταύτιση απόψεων. Η «ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ στην ΗΠΕΙΡΟ» δεσμεύτηκε να στηρίξει τον αγώνα των κατοίκων της περιοχής τόσο μέσα όσο και έξω από το περιφερειακό συμβούλιο.

Σε μια περιοχή που ζεί χάρη στον τουρισμό, που είναι άμεσα συνδεδεμένος με την υψηλή ποιότητα του φυσικού περιβάλλοντος και τις όμορφες απόμερες παραλίες η κατασκευή εργοστασίου θα είναι καταστροφική για το φυσικό περιβάλλον αφού η θερμοκρασία της περιοχής θα ανέβει, οι όξινες βροχές θα καταστρέψουν τη γεωργική παραγωγή και ένα τυχαίο συμβάν μπορεί να αποβεί μοιραίο για την περιοχή, τους κατοίκους και τους επισκέπτες.

Τασσόμαστε άμεσα στο πλευρό των κατοίκων της περιοχής και καλούμε όλες τις συλλογικότητες και φορείς της περιφέρειας Ηπείρου να κάνουν το ίδιο, αρχικά με ψηφίσματα και έπειτα με τη φυσική τους παρουσία στις εκδηλώσεις αντίστασης στη περιοχή. Καλούμε τα συνδικάτα και τους συλλόγους της Ηπείρου να στηρίξουν τις τοπικές επιτροπές αγώνα. Καλούμε το περιφερειακό συμβούλιο να σταματήσει την καταστροφή.

Οι καπιταλιστές της κοινοπραξίας λογαριάζουν χωρίς τον ξενοδόχο!

Θα μας βρουν μπροστά τους!


31/01/11
Το γραφείο τύπου

      
      ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ στην ΗΠΕΙΡΟ

Δεν υπάρχουν σχόλια: