Δευτέρα, Μαΐου 05, 2014

ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΓΙΑΝΝΗ ΘΑΝΗ

Η Αριστερή Παρέμβαση στο δήμο Πρέβεζας σας ευχαριστεί  για τη σημερινή πρόσκληση και χαιρετίζει τη δυναμική πρωτοβουλία της επιτροπής κατά του περιβαλλοντικού εγκλήματος της Κυανής Ακτής.
    Η ανάπλαση της κυανής ακτής έργο περίπου 4 εκατομμυρίων ( δικών μας χρημάτων που χρησιμοποιούνται  όχι για να επιλύσουν αλλά να δημιουργήσουν προβλήματα)  έρχεται να τσιμεντοποιήσει και να καταστρέψει το μεγαλύτερο μέρος αυτού του φυσικού άλσους. Αποτελεί δε, ένα ακόμη έργο που πραγματοποιείται  χωρίς την παραμικρή λαϊκή συμμετοχή αναφορικά  με το σχεδιασμό και για τις ανάγκες που θα εξυπηρετήσει.
Τα στοιχεία που αφορούν την έκταση της καταστροφής έχουν πολύ σωστά παρουσιαστεί  από την επιτροπή της πρωτοβουλίας για τη διάσωση της ΚΑ και δεν χωρά ίχνος αμφισβήτησης για το μέγεθος του περιβαλλοντικού εγκλήματος  που συντελείται.
   Το κυρίαρχο για την Αριστερή Παρέμβαση είναι πως το έργο της Κ. Α. δεν θα επιφέρει μόνο περιβαλλοντική και αισθητική καταστροφή αλλά συνδέεται στενά με την απόπειρα ιδιωτικοποίησης του χώρου αυτού. Για να το εξηγήσουμε αυτό  θα πρέπει να το συνδέσουμε με το γενικότερο σχεδιασμό που αφορά το αλιευτικό καταφύγιο, την «ανάπλαση» του Παντοκράτορα  και το νέο λιμάνι της Πρέβεζας.  Όλα αυτά τα  έργα για μας έχουν έναν κοινό παρονομαστή. Έχουν σχεδιαστεί όχι για τις ανάγκες των πολιτών της Πρέβεζας αλλά για τις ανάγκες κάποιων άλλων.
   Ας προσπαθήσουμε να φανταστούμε την εικόνα του παραλιακού μετώπου της πόλης σε μερικά χρόνια. Γιατί αν  αυτό που βλέπουμε σήμερα είναι τρομακτικό το αύριο της Πρέβεζας θα είναι δυστυχώς εφιαλτικό. Το αλιευτικό καταφύγιο θα μετατραπεί σε ιδιωτική μαρίνα, ο Παντοκράτορας ( το σμαραγδένιο μπαλκόνι του Ιονίου) σε νεκροταφείο φοινικόδεντρων  (και δη σκουληκιασμένων)  ενώ η ΚΑ στα πλαίσια της ανάπτυξής  τους και με την αλλαγή του πολεοδομικού κανονισμού σε μια νύχτα (ο νόμος είναι ήδη έτοιμος)  θα μετατραπεί σε ένα φτηνό φιλέτο στα αρπακτικά νύχια των ξένων και ντόπιων  ιδιωτικών επενδυτών φτιάχνοντας πολυτελέστατα ξενοδοχεία για γερμανούς τουρίστες.  Και ο Πρεβεζάνος  θα θέλει εισιτήριο για να περάσει μετά από το καφενείο του Δήμου. Σενάριο  που θα πραγματοποιηθεί  με βεβαιότητα, αν αφήσουμε το συγκεκριμένο έργο να συνεχιστεί. Και αυτό γιατί οι επενδύσεις  μέσω ΕΣΠΑ, στα πλαίσια του οποίου υλοποιείται το έργο της ΚΑ,   έχουν ως βασική προϋπόθεση τη λογική της ανταποδοτικότητας ,που σημαίνει ιδιωτικοποίηση.
Οι αναπλάσεις του παραλιακού μετώπου με κέντρο την Κυανή Ακτή έχουν σχεδιαστεί από τα πάνω στοχεύοντας στο ξεπούλημα του δημόσιου χώρου της πόλης μας και ειδικά του καλύτερου κομματιού της. Και αν κάποιοι θεωρούν πως αυτό είναι ένα σενάριο  επιστημονικής φαντασία ας δουν το παράδειγμα της ιδιωτικοποίησης του Αστέρα της Βουλιαγμένης,  που αποτελεί  για την Αθήνα ότι η Κυανή Ακτή  για την Πρέβεζα.
Ποια θα πρέπει να είναι λοιπόν η απάντησή μας;
Για την Αριστερή  Παρέμβαση είναι  ξεκάθαρο. Απαιτείται να ορθώσουμε το ανάστημά  μας απέναντι σε όλους αυτούς που καταστρέφουν την Κυανή Ακτή  χωρίς κανέναν ενδοιασμό . Οι προηγούμενες δημοτικές αρχές όχι μόνο δεν αντιτάχτηκαν αλλά έβαλαν πλάτη για αυτήν την καταστροφή που έχουν το θράσος να ονομάζουν ανάπλαση. 
Για μας οποιαδήποτε ανάπλαση θα πρέπει να γίνεται με γνώμονα τις ανάγκες των πολιτών της Πρέβεζας
 -για λειτουργικούς και αισθητικούς δημόσιους χώρους
-για την άθληση και τη δημιουργική αξιοποίηση του ελεύθερου χρόνου
 -για την ανάπτυξη της πολιτιστικής  δημιουργίας και έκφρασης
-για την αρμονική σχέση πολίτη και  φύσης

 Η Αριστερή Παρέμβαση Πολιτών Δ. Πρέβεζας θέτει ως άμεση προτεραιότητα τη μάχη που πρέπει όλοι να δώσουμε για να αποτρέψουμε την καταστροφή της Κυανής Ακτής. Έχουμε ήδη συναντηθεί στους αγώνες για το ζήτημα αυτό . Μια ακόμη  σημαντική μάχη είναι αυτή που θα δώσουμε  την Τρίτη στα δικαστήρια με την εκδίκαση των ασφαλιστικών μέτρων , όπου επιβάλλεται να δώσουμε όλοι το βροντερό «παρών».  Θα συνεχίσουμε αυτή τη μάχη και μέσα αλλά πολύ περισσότερο έξω από το Δημοτικό Συμβούλιο στους μεγαλύτερους αγώνες που έρχονται μπροστά μας, στο δρόμο της Κερατέας.  Για μια Πρέβεζα που θα ανήκει στο λαό της.

Δεν υπάρχουν σχόλια: