Δευτέρα, Μαΐου 12, 2014

Θέσεις για την αντιμετώπιση της ανεργίας


Συνειδητά και σκόπιμα, το πολιτικό σύστημα, τα καθεστωτικά μέσα ενημέρωσης, τα μνημονιακά κόμματα και οι συνδυασμοί τους στο Δήμο και στην Περιφέρεια  εξοβελίζουν ή υποβαθμίζουν το μέγα κοινωνικό πρόβλημα της ανεργίας στην προεκλογική αντιπαράθεση.
Τον Ιανουάριο του 2014 η Eurostat  έδωσε στη δημοσιότητα τα στοιχεία για την ανεργία. Πρωταθλήτρια, βεβαίως, η Ελλάδα του «success story», με 26,7% και 1.318.000 ανέργους. Στην περιοχή της η ανεργία στην περιοχή μας βρίσκεται στα μεγαλύτερα ποσοστά πανελλαδικά, αγγίζοντας το 30%. Η λύση δεν βρίσκεται στα 5μηνα προγράμματα "ανακύκλωσης" της ανεργίας που συνάπτουν οι Δήμοι  και οι περιφέρειες- γεμάτη η περιφέρεια Ιωαννίνων από σκυθρωπούς  5μηνιτες, που πετιούνται στο περιθώριο της κοινωνίας.

Οι κυρίαρχες πολιτικές δυνάμεις που εκφράζονται στον Δήμο και στην Περιφέρεια, έχουν σοβαρές ευθύνες για την κατάσταση που επικρατεί στην περιοχή. Εφαρμόζοντας πιστά την πολιτική της κυβέρνησης – Ε.Ε. – Δ.Ν.Τ. δεν πρόβαλλαν καμία ουσιαστική διεκδίκηση και παρέδωσαν σε επιχειρηματικά συμφέροντα σοβαρούς μοχλούς ανάπτυξης της περιοχής, όπως το εργοστάσιο «Δωδώνη».
Ούτε φυσικά αποτελεί λύση το επίδομα- που λέει ο λόγος- ανεργίας. Επίδομα ανεργίας παίρνουν 157.921 άνεργοι, δηλαδή, το 18,4% των εγγεγραμμένων στον ΟΑΕΔ και το 12% του συνόλου των ανέργων! Δηλαδή, 1.160.000 άνθρωποι χωρίς δουλειά, χωρίς τα μέσα για την επιβίωσή τους, δεν λαμβάνουν ούτε καν το άθλιο  360 ευρώ του επιδόματος ανεργίας.
Κάτω από αυτές τις συνθήκες η νεολαία, οι εργαζόμενοι της απλήρωτης εργασίας του ιδιωτικού τομέα, οι απολυμένοι του δημοσίου, οι νέοι οδηγούνται στην μετανάστευση ή στην περιθωριοποίηση, σε μια ζωή δίχως παρόν και πιο πολύ δίχως μέλλον, μια ζωή χωρίς ελπίδα.  Πρόκειται για μια κατάσταση εξαιρετικά εκρηκτική.  
Μπορεί να σωθεί η εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα από τη γενοκτονία της ανεργίας; Μπορεί να μειωθεί ριζικά η ανεργία και πώς; Αυτά τα δυο αγωνιώδη ερωτήματα απασχολούν κάθε λαϊκή οικογένεια και, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, κάθε ψηφοφόρο.
Η πρώτη απαίτηση είναι η διεκδίκηση μέτρων προστασίας των ανέργων: δωρεάν μετακινήσεις, υγεία, φάρμακα, διαγραφή χρεών στις τράπεζες, φοροαπαλλαγές κ.α.  Το κρισιμότερο όλων είναι να δοθεί, εδώ και τώρα, σε όλους τους ανέργους και για όσο χρονικό διάστημα βρίσκονται στην ανεργία, επίδομα ανεργίας ίσο με το σημερινό κατώτερο μισθό! Ένα επίδομα ανεργίας του σημερινού ύψους στους 1,2 εκατομμύρια ανέργους χρειάζεται 400 εκατομμύρια ευρώ το μήνα. Λεφτά υπάρχουν: Τόσο είναι, περίπου, το ποσό του έκτακτου φόρου των εφοπλιστών σε βάθος τριετίας, που ναι μεν ψηφίστηκε, αλλά ακόμη δεν πρωτοκολλήθηκε και άρα δεν εισπράχθηκε. Τα 5 δις το χρόνο που απαιτούνται καλύπτονται άνετα με μια απλή πράξη: την παύση πληρωμών στους δανειστές.
Ωστόσο, τα μέτρα προστασίας των ανέργων μπορεί να ανακουφίσουν τον άνεργο, αλλά δεν αντιμετωπίζουν το πρόβλημα της ανεργίας. 
Η αντιμετώπιση της ανεργίας απαιτεί από την μία πλευρά ένα γενναίο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων για την κάλυψη των λαϊκών αναγκών και με σεβασμό στο περιβάλλον, κονδύλια για κοινωνικές δομές στους Δήμους και στις Περιφέρειες, γενναία χρηματοδότηση στην υγεία, στην παιδεία και στον πολιτισμό και από την άλλη πλευρά λιγότερη δουλειά – δουλειά για όλους. Για να δημιουργηθούν αμέσως εκατοντάδες χιλιάδες θέσεις αξιοπρεπούς εργασίας, χρειάζεται εδώ και τώρα μείωση του χρόνου εργασίας στις έξι ώρες, με 5ήμερο, σύνταξη στα 60 για τους άνδρες και 55 στις γυναίκες, με κατώτερο μισθό τα 1.000 ευρώ, συλλογικές συμβάσεις και σταθερή εργασία.
Μια τέτοια πολιτική απαιτεί σύγκρουση και ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής της κυβέρνησης – Ε.Ε. – Δ.Ν.Τ. Η σταθερή δουλειά, οι αυξήσεις στους μισθούς και η ασφάλιση για κάθε εργαζόμενο, νέο και άνεργο δεν είναι πολυτέλεια.
Είναι αναγκαιότητα και δυνατότητα της εποχής μας.  Ο ίδιος ο ΟΗΕ σε έκθεση του που εκδόθηκε το 2000, έκανε λόγο για δυνατότητα 4ωρης εργασίας, εάν ολόκληρος ο δυνητικά ενεργός οικονομικά πληθυσμός του πλανήτη εργαζόταν. Το παλιό και τόσο αναγκαίο, ακόμη και σήμερα, αίτημα του εργατικού κινήματος, για 8 ώρες δουλειά, 8 ώρες ξεκούραση, 8 ώρες ύπνο, δίνει τη θέση του στο νέο ιστορικό αίτημα της εποχής μας για το «δυο τέσσερα – δυο οχτώ»: Τέσσερις ώρες δουλειά, τέσσερις ώρες συμμετοχή στα κοινά – οχτώ ώρες για γνώση και πολιτισμό, οχτώ ώρες για έρωτα και ύπνο.
Μόνο που όλα τα παραπάνω δεν μπορεί να συμβούν δίχως την  κρατικοποίηση των κεφαλαίων που λιμνάζουν, στο όνομα της σωτηρίας και της επιβίωσης της εργασίας και του λαού. Αυτό σημαίνει κοινωνικοποίηση και άμεσα, κρατικοποίηση με εργατικό έλεγχο των τραπεζών που σώθηκαν, όχι με τα δάνεια της τρόικας, αλλά με χρήματα του ελληνικού λαού.
Σημαίνει κινητοποίηση ενός μέρους των 160 - 170 δις ευρώ, που είναι το ενεργητικό τους, για φτηνά δάνεια στα λαϊκά στρώματα και για χρηματοδότηση της παραγωγής. Αυτό σημαίνει, επίσης, κρατικό πρόγραμμα δημόσιων δαπανών και επενδύσεων για έργα υπέρ των εργατικών και λαϊκών αναγκών και με σεβασμό του περιβάλλοντος και της φύσης. Και αυτό, με τη σειρά του, απαιτεί άμεση παύση πληρωμών στους δανειστές με στόχο τη διαγραφή του τριπλοπληρωμένου χρέους, κίνηση που θα εξοικονομήσει αμέσως περί τα 15 με 20 δις ευρώ.
Αυτό δεν μπορούν να το εφαρμόσουν οι παρατάξεις που είναι με το σύστημα ή που θέλουν να βελτιώσουν το σύστημα.  Η μόνη πολιτική δύναμη που μπορεί να το εφαρμόσει είναι η ανατρεπτική αντικαπιταλιστική αριστερά. Για αυτό το λόγο αποτελεί αναγκαιότητα του κάθε εργαζόμενου και ανέργου να στηρίξει σε Δήμο και περιφέρεια τις δυνάμεις της Αντικαπιταλιστικής Αριστεράς. Την Αριστερή Παρέμβαση στην ΉΠΕΙΡΟ με υποψήφιο περιφερειάρχη τον Νίκο Ζήκο  και την  Αριστερή Παρέμβαση στα Γιάννενα για την αντικαπιταλιστική Ανατροπή.

Για αυτό το λόγο οι παρατάξεις  Αριστερή Παρέμβαση στην ΉΠΕΙΡΟ και Αριστερή Παρέμβαση στα Γιάννενα για την αντικαπιταλιστική Ανατροπή καλούν τους εργαζόμενους, τους άνεργους και την νεολαία,  την Τρίτη  13/5/2014 και ώρα 8:30 στην ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΠΛΑΤΕΙΑ στην κεντρική του προεκλογική εκδήλωση- ομιλία. 

 Με ομιλητές τους:

ΝΙΚΟ ΖΗΚΟ – υποψήφιο Περιφερειάρχη
ΧΡΗΣΤΟ ΠΑΤΣΟΥΡΑ- υποψήφιο Δήμαρχο

Θα χαιρετίσουν οι υποψήφιοι ευρωβουλευτές της ΑΝΤΑΡΣΥΑ :
Δημήτρης Παππάς
Αργυρή Ερωτοκρίτου 

Ιωάννινα 11/5/2014

ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ στην Ήπειρο
ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ στα Γιάννενα για την Αντικαπιταλιστική ανατροπή






Δεν υπάρχουν σχόλια: