Τετάρτη, Μαΐου 14, 2014

ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΠΑΤΣΟΥΡΑ

Η Ομιλία του Υποψήφιου Δημάρχου Χρήστου Πατσούρα στην προεκλογική συγκέντρωση την Τρίτη 13/5/2014 των σχημάτων «ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ στην ΗΠΕΙΡΟ και «ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ στα ΓΙΑΝΝΕΝΑ για την αντικαπιταλιστική ανατροπή»


Σύντροφοι και συντρόφισσες, φίλοι και φίλες

Από τις προηγούμενες αυτοδιοικητικές εκλογές η κατάσταση γύρω μας έχει χειροτερέψει σε όλα τα επίπεδα. Η εργατική τάξη κι ο λαός βρίσκονται σήμερα αντιμέτωποι με τη μεγαλύτερη επίθεση στα δικαιώματα και τις κατακτήσεις τους.
Τις συνέπειες της κρίσης τις πληρώνει και ο γιαννιώτικος λαός. Η ανεργία αγγίζει το 30%, υπάρχει απλήρωτη εργασία στον ιδιωτικό τομέα, δεκάδες επιχειρήσεις κλείνουν, διαθεσιμότητες – απολύσεις στο δημόσιο τομέα, χτύπημα των κτηνοτρόφων μέσω της ιδιωτικοποίησης της «Δωδώνης», ξεκλήρισμα των μικρομεσαίων αγροτών.
To κυβερνητικό μπλοκ βαφτίζει έξοδο από την κρίση την κερδοφορία του μεγάλου κεφαλαίου, τις μεγάλες αντιδραστικές αλλαγές που επέβαλαν στους εργαζόμενους, καθώς και το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας στο ντόπιο και ξένο κεφάλαιο.


Πασχίζει να σωθεί μοιράζοντας προεκλογικά πεντακοσάρικα. Δείχνει πόσο φοβάται το λαό. Είναι αδύναμοι!!
Μπορούν να ανατραπούν από ένα ταξικά ανασυγκροτημένο, πολιτικά επικίνδυνο για την άρχουσα τάξη εργατικό και λαϊκό κίνημα.
Υπάρχει η δυνατότητα μα και η ανάγκη βαριάς συντριπτικής ήττας και εκλογικής συντριβής του μπλοκ της Ν.Δ. και των παραφυάδων τύπου «ΕΛΙΑΣ» και «ΠΑΡΑΠΟΤΑΜΩΝ».
Εμείς ρίχνουμε το σύνθημα «Μαύρο» στη Ν.Δ., στο ΠΑΣΟΚ και στα άλλα στηρίγματα της αντεργατικής πολιτικής, «Μαύρο» στους φασίστες.
Η εκλογική συντριβή του μνημονιακού μπλοκ, με δεδομένο τον προσανατολισμό του ΣΥΡΙΖΑ για «κυβέρνηση σωτηρίας» κατά περίπτωση με ΑΝΕΛ, ΔΗΜΑΡ και εσχάτως ΠΟΤΑΜΙ θ’ ανοίξει νέους δρόμους μόνο με την ταυτόχρονη ύπαρξη και ενίσχυση της ανατρεπτικής – αντικαπιταλιστικής Αριστεράς.
Σε διαφορετική περίπτωση όλη η κατάσταση θα πάει όλο και πιο δεξιά ή ακροδεξιά με βαριές συνέπειες για τον λαό μας.
Είδαμε τι έγινε με την εκλογική αναμονή μετά τα εκλογικά αποτελέσματα του Ιούνη του 2012. Ο αντίπαλος πέρασε στην αντεπίθεση και πέρασε τα πιο σκληρά αντιλαϊκά μέτρα.
Τέσσερα χρόνια μετά την εφαρμογή του «Καλλικράτη» φαίνεται καθαρά ότι αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της αντιλαϊκής πολιτικής.
Η «τοπική αυτοδιοίκηση» μόνο αυτοδιοίκηση δεν είναι. Αποτελεί εκτελεστικό βραχίονα των πολιτικών της Ε.Ε. και των εγχώριων κυβερνήσεων στους κατά τόπους δήμους και περιφέρειες, ένα τοπικό κράτος το ίδιο αντιλαϊκό όσο και το κεντρικό.

Συγκεντρώνει όλα τα όργανα, υπηρεσίες, αρμοδιότητες και εξουσία, οξύνει όλες τις ενδοπεριφερειακές ανισότητες.
Οι δημοτικές υπηρεσίες οδηγούνται στην ιδιωτικοποίηση και την ανταποδοτικότητα. Στρώνεται ο δρόμος για συγχωνευμένα Σχολεία, Πανεπιστήμια και Νοσοκομεία της αγοράς.
Έγιναν και προωθούνται απολύσεις υπαλλήλων και συμβασιούχων. Ελαστικοποιούνται οι εργασιακές σχέσεις. Καθιερώνονται τα «πεντάμηνα» ως μόνιμες σχέσεις εργασίας. Καταργείται στην πράξη κάθε ρύθμιση υπέρ του δημοσίου συμφέροντος.
Η μαζική καταδίκη του «Καλλικράτη» αποτελεί όρο για την υπεράσπιση των ελευθεριών, των κατακτήσεων και των δικαιωμάτων των εργαζόμενων.
Βλέποντας την κατάρρευση των κομμάτων τους που τους στηρίζουν όλα αυτά τα χρόνια, οι παρατάξεις του Μπέγκα, του Γκόντα και του Μπαρτζώκα προσπαθούν να κρυφτούν πίσω από δήθεν «ανεξάρτητα» ψηφοδέλτια για να μπορέσουν να επιβιώσουν στη νέα πραγματικότητα που διαμορφώνεται στην χώρα μας.
Αυτοί που είναι συνυπεύθυνοι για την σημερινή κατάσταση, για την ανατροπή κάθε εργατικού – λαϊκού δικαιώματος, για την εκποίηση του συνόλου της δημόσιας περιουσίας, έχοντας τεράστια ευθύνη για την διαφθορά στο Δήμο, αλλά και για τον μεσολαβητικό τους ρόλο με τα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα, ζητάνε έγκριση για να συνεχίσουν το «έργο» τους. Δεν πρέπει να τους αφήσουμε!!
Χρειάζεται να καταδικαστεί η Δημοτική αρχή Μπέγκα – Φίλιου και προσφάτως Κολόκα. Την χαρακτήριζε η ανοχή και πολλές φορές η αποδοχή του κυβερνητικού έργου. Η απουσία οποιασδήποτε διεκδίκησης κονδυλίων για τις λαϊκές ανάγκες. Οι απολύσεις εργαζομένων με ψηφίσματα δήθεν συμπαράστασης χωρίς αντίκρισμα. Η ουσιαστική απουσία από μεγάλες κινητοποιήσεις της περιοχής μας, όπως για την ιδιωτικοποίηση της «Δωδώνης». Η ασυλία σε ντόπια επιχειρηματικά συμφέροντα χωρίς να προβάλλει αξιώσεις απέναντί τους.
Η παράταξη Γκόντα υπόσχεται αυτό που έκανε καλά όλα τα χρόνια της δημοτικής της θητείας. Μαζική εισδοχή των νόμων της αγοράς στο Δήμο. Δήμο στην υπηρεσία των επιχειρηματικών συμφερόντων. Αποτελούμενη από δεξιά και ακροδεξιά στοιχεία, που κρύβονται πίσω από την ταμπέλα των δήθεν «ανεξάρτητων» υποψηφίων, τάζοντας τα πάντα για να εφαρμόσουν την πιο αντιλαϊκή πολιτική.
Πρέπει να τους σταματήσουμε για να μην συνεχίσουν την παράδοση ελεύθερων χώρων (Όαση, Γιαννιώτικο Σαλόνι, Στρατόπεδο Βελισσαρίου κ.α.), την «κατακρεούργηση» της λίμνης, την ιδιωτικοποίηση βασικών τομέων του Δήμου, όπως την διαχείριση και τον έλεγχο των απορριμμάτων, τις απολύσεις των εργαζομένων.
Ο ΣΥΡΙΖΑ και η δημοτική παράταξή του «Γιάννενα - Πολίτες για την ανατροπή» έχουν βαρύτατες ευθύνες, σπέρνοντας αυταπάτες για τα μνημόνια και την κρίση καθώς και ότι θα φτιάξει έναν φιλολαϊκό Δήμο χωρίς να συγκρουσθεί με την Ε.Ε. και τις κοινοτικές οδηγίες, με το εθνικό ή και υπερεθνικό κεφάλαιο και το τοπικό-οικονομικό κατεστημένο.
Το ΚΚΕ δεν μπορεί να εκφράσει το κύμα οργής που συσσωρεύτηκε όλα αυτά τα χρόνια. Η περιφρόνηση της ταξικής και αγωνιστικής ενότητας των εργαζομένων με τους κάθε φορά ώριμους και αναγκαίους πολιτικούς στόχους, η παραβίαση δημοκρατικών κανόνων στο μαζικό κίνημα, η ηττοπάθεια που καλλιεργεί ότι τίποτε δε μπορεί να γίνει σήμερα, αφήνει ένα μεγάλο κενό.
Όλα δείχνουν την αναγκαιότητα της αντικαπιταλιστικής Αριστεράς, αλλά και τον αναντικατάστατο ρόλο της στην πάλη για τους μεγάλους στόχους της εποχής μας που είναι:
·         Η κατάργηση όλων των μνημονίων και των δανειακών συμβάσεων.
·         Η παύση πληρωμών και διαγραφή του τοκογλυφικού χρέους.
·         Η κρατικοποίηση των τραπεζών, των μεγάλων παραγωγικών κλάδων και της εκκλησιαστικής περιουσίας χωρίς αποζημίωση, με εργατικό έλεγχο.
·         Η ρήξη και η αποδέσμευση από το ευρώ και την Ε.Ε. από διεθνιστική σκοπιά.
Χωρίς αμφιβολία οι στόχοι αυτοί περνάνε μέσα από την ανατροπή της πολιτικής της Ε.Ε. – Δ.Ν.Τ. και της κυβέρνησης, όπως και κάθε κυβέρνησης που ακολουθεί την ίδια αντιλαϊκή πολιτική.
Η ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ στα ΓΙΑΝΝΕΝΑ για την αντικαπιταλιστική ανατροπή είναι ένα δημοτικό σχήμα αγωνιστών του εργατικού και λαϊκού κινήματος. Ένα μαχόμενο αριστερό σχήμα που πιστεύει πως σε αυτή την μεγάλη κρίση απαιτούνται ριζικές αλλαγές. Ακόμα και οι πιο μικρές δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις, αυτονόητες για άλλες εποχές, απαιτούν ρήξη με το ντόπιο και ξένο κεφάλαιο.
Αρνούμαστε τόσο το υπάρχον όσο και το προηγούμενο μοντέλο τοπικής διοίκησης.
Δεν αναπολούμε τις «επισφαλείς» δήθεν καλύτερες μέρες του καπιταλισμού, ούτε τις αυταπάτες τμήματος της Αριστεράς, όταν τα μεγάλα υπερκέρδη άφηναν περιθώρια διεκδίκησης καλύτερης ζωής των εργαζομένων, αλλά και πολιτικών συμφωνιών χωρίς αρχές από τμήματα της κοινοβουλευτικής Αριστεράς που σήμερα τις πληρώνει ακριβά όλη η Αριστερά.
Η αντικαπιταλιστική Αριστερά έχει ισχυρό πολιτικό και ηθικό ανάστημα και κοινωνική δυνατότητα επικοινωνίας και επίδρασης σε πλατιά εργατικά – λαϊκά στρώματα. Κρατώντας τις μεγάλες αγωνιστικές παραδόσεις του κινήματος δεν βαρύνεται με πολιτικούς εναγκαλισμούς με την εξουσία, ούτε την κατατρέχει η καχυποψία της υστεροβουλίας και του βολέματος των ανθρώπων της.
Θεωρούμε καθοριστικό παράγοντα για την βελτίωση της ζωής των εργαζομένων και την έξοδο από την καπιταλιστική κρίση ένα ταξικό ανασυγκροτημένο εργατικό - λαϊκό κίνημα.
Μόνο ένα τέτοιο κίνημα μπορεί να χτυπήσει την διαφθορά, το αλισβερίσι με την πολιτική εξουσία και να διαπαιδαγωγήσει τους εργαζόμενους πάνω στις αρχές της αλληλεγγύης και της συντροφικότητας. Μόνο ένα τέτοιο κίνημα δεν θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν άλλοθι για συμφωνίες χωρίς αρχές. Έτσι μόνο η Αριστερά θα κάνει τομή στο παρελθόν, στο παρόν και στο μέλλον.
Η αγωνία για την επιβίωση οδηγεί σε μια πρωτόγονη σκέψη και δράση για άμεση ικανοποίηση των αναγκών μας σε «προσωπικές στρατηγικές». Δίπλα σ’ αυτή τη λογική είναι και το λευκό – άκυρο και η αποχή από αυτές τις εκλογές.
Η αποχή σε τέτοιες κρίσιμές στιγμές, θα λέγαμε ιστορικές, θα οπλίσει το χέρι του κυβερνητικού μπλοκ και του μεγάλου κεφαλαίου ενάντια στο λαϊκό – εργατικό κίνημα.
Οι μεγάλες κινητοποιήσεις αυτών των χρόνων, οι αλλαγές κυβερνήσεων κάτω από την οργή του λαού, η μεγάλη πτώση της επιρροής των παραδοσιακών κομμάτων δείχνει ότι ούτε ο δρόμος της μοιρολατρίας, ούτε ο δρόμος της ηττοπάθειας ταιριάζει στις αγωνιστικές παραδόσεις του λαού μας.
Η εκλογή αγωνιστών της ανατρεπτικής Αριστεράς στο Δημοτικό Συμβούλιο θα ανοίξει νέους δρόμους στον αγώνα των εργαζομένων, της νεολαίας και του γιαννιώτικου λαού.
Γνωρίζουμε τις μεγάλες δυνατότητες της πόλης μας και της περιοχής μας, με τους πλούσιους υδάτινους πόρους, τα μεγάλα οικοσυστήματα όπως της λίμνης, τις δυνατότητες να παρέχει πάρκα αναψυχής και αθλητισμού, τις τεράστιες δυνατότητες και τα συγκριτικά πλεονεκτήματα στην παραγωγή ποιοτικών αγροτικών προϊόντων και ιδιαίτερα κτηνοτροφικών, όπως και τις μεγάλες δυνατότητες των εργαζομένων και το πλούσιο επιστημονικό δυναμικό.
Γνωρίζουμε όμως και τις μεγάλες καταστροφές που προκάλεσαν και προκαλούν κερδοσκοπικά συμφέροντα και το ντόπιο κεφάλαιο κάτω από την καθοδήγηση των κυβερνήσεων και του μεγάλου κεφαλαίου της χώρας μας.
Εμείς εκείνο που μπορούμε να υποσχεθούμε είναι ότι θα αποκαλύπτουμε μπροστά στο λαό της πόλης μας τις επιδιώξεις του ντόπιου κεφαλαίου, θα υπερασπίζουμε τα δικαιώματα των εργαζομένων, θα προβάλλουμε τα λαϊκά προβλήματα και τις διεκδικήσεις τους, θα προτείνουμε λύσεις σε όλα τα προβλήματα που απασχολούν την πόλη και τους εργαζόμενους.
Πριν απ’ όλα θα ζητήσουμε να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους οι ίδιοι οι εργαζόμενοι.
Εμείς θα είμαστε παρόντες στις 26 Μάη και στους νέους αγώνες που έρχονται.

Γειά σας, καλούς αγώνες και με τη νίκη!


Δεν υπάρχουν σχόλια: