Τρίτη, Οκτωβρίου 12, 2010

ΑΠΟ ΤΙΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ-ΕΡΓΑΤΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΣΤΙΣ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ ΤΗΣ ΕΠΟΧΗΣ....

ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΗΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ ΝΙΚΟΥ ΖΗΚΟΥ ΣΤΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

Η Αριστερή Παρέμβαση στην Ήπειρο ευελπιστεί στην συγκρότησης μιας μαχητικής, αγωνιστικής, αντικαπιταλιστικής, αναγκαίας για την εποχή αριστεράς. Ευελπιστεί να αποτελέσει την τομή στην οικοδόμηση μιας αριστεράς που μιλάει στο όνομα των λαϊκών αναγκών με βάση τις τεράστιες δυνατότητες της εποχής για να ζήσει ο λαός με αξιοπρέπεια, για ανθρώπινη διαβίωση χωρίς χρέη και ανεργία, για μια κοινωνία που ο πλούτος θα μοιράζεται σε όλους και το χαμόγελο θα ανθίσει στα χείλη όλων των ανθρώπων.

Η Αριστερή Παρέμβαση στην Ήπειρο είναι η μαχόμενη συντροφική συνάντηση αριστερών δυνάμεων που βρέθηκαν μαζί στους λαϊκούς, κοινωνικούς, εργατικούς αγώνες της προηγούμενης περιόδου.

Η συλλογικότητά μας σφυρηλατήθηκε εκεί που κτυπάει ο λαϊκός πόνος, εκεί που οι λαϊκές ανάγκες γίνονται γροθιά και λένε στους αφέντες φτάνει πια. Μπορούμε και μόνοι μας να πάμε αλλιώς δίχως να παζαρέψουμε ελευθερία, δίχως να παζαρέψουμε χάρη, όπως θα έλεγε και ο κομμουνιστής και εβραίος ποιητής Γιοσέφ Ελιγιά.

Οι καιροί είναι δύσκολοι, με όπλο την κρίση οι καπιταλιστές και οι κυβερνώντες, η χούντα του ΔΝΤ-ΕΕ- ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ, οι έλληνες πλουτοκράτες επιχειρούν να πάρουν συνολικά και αμετάκλητα εργατικές και κοινωνικές κατακτήσεις χρόνων. Υπό αυτή την έννοια Μνημόνιο Σταθερότητας και «Καλλικράτης» πάνε μαζί. Με το ένα διαμορφώνεται το πεδίο, οικονομικός και πολιτικός τόπος, όπου το άλλο θα εφαρμοστεί. Ο «Καλλικράτης» φιλοδοξεί να αποτελέσει μοχλό ενός συνολικότερου επανασχεδιασμού του κράτους για τη συγκρότηση ισχυρών διοικητικών ενοτήτων, που θα διαμορφώνουν οικονομίες κλίμακας με στόχο την καπιταλιστική διαχείριση και τη δημιουργία προϋποθέσεων τοπικής ανάπτυξης και αύξησης της κερδοφορίας του κεφαλαίου. Η υποβάθμιση της δημόσιας υγείας, η περαιτέρω ερήμωσης της υπαίθρου και η ανισομετρία μεταξύ φτωχών και πλούσιων περιφερειών αποτελούν πτυχές του.

Η πολιτική πρόταση μας ξεκινάει από το κεντρικό οικονομικό πολιτικό σύστημα και φτάνει μέχρι και τον τρόπο οργάνωσης της παραγωγής και τη λειτουργίας του τοπικού κράτους. Μια πρόταση που έχει στόχο και όραμα σε μια άλλη κοινωνία δίνοντας απαντήσεις στην καθημερινότητα μας. Στην πρόταση ξεκινάμε από την ανατροπή του μνημονίου και όλων των μέτρων που αυτό έχει επιφέρει στον ελληνικό λαό. Ταυτόχρονα διεκδικούμε μαζικές αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις, ώστε να μπορεί μέχρι και ο τελευταίος εργαζόμενος να εξασκεί το δικαίωμά του στην εργασία και να ζει από αυτή με αξιοπρέπεια, την κρατικοποίηση των επιχειρήσεων που κλείνουν χωρίς αποζημίωση των εργοδοτών ώστε να μπορούν οι εργαζόμενοι να διατηρούν τις δουλειές τους. Για να μπορεί να γίνει αυτό διεκδικούμε την απεμπλοκή της χώρας από όλους εκείνους τους μηχανισμούς που μας δημιουργούν εξαρτήσεις απέναντι σε ιμπεριαλιστικά κέντρα λήψης αποφάσεων (ΕΕ, ΝΑΤΟ, ΔΝΤ). Παράλληλα για να μπορέσουν να εξοικονομηθούν τα χρήματα αυτά απαιτούμε την παύση πληρωμών και την απαίτηση για διαγραφή του τοκογλυφικού χρέους της χώρας. Για να αποφύγουμε μέσα από αυτή τη διαδικασία την κατάρρευση του τραπεζικού συστήματος απαραίτητη είναι και η κρατικοποίηση των τραπεζών και η λειτουργία τους με εργατικό έλεγχο.

Σε αυτά τα πλαίσια και στην λογική να ηγεμονεύει μια κοινωνία στην βάση των λαϊκών- εργατικών- κοινωνικών αναγκών και δημοσίων αγαθών είναι αναγκαία μια παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας και της περιοχής.

Και αυτό περνάει μέσα από την λειτουργία πραγματικών συνεταιρισμών σε πρωτοβάθμιο επίπεδο, με βασική αρχή η ψήφος για κάθε αγροτικό νοικοκυριό να είναι μία, αλλά και τη διάσωση της ΔΩΔΩΝΗ, και τη δημιουργία ενός συνεταιριστικού δικτύου με κρατική στήριξη. Μια πολιτική που θα σέβεται όλες τις κοινωνικές κατηγορίες και θα παλεύει για τα δικαιώματά τους, αντιλαμβάνεται τις κοινωνικές διαφοροποιήσεις και ότι μπορούμε όλοι να συνυπάρχουμε σε μια κοινωνία, αρκεί να μπορούμε όλοι να ζούμε με αξιοπρέπεια. Που θα σέβεται και θα διαμορφώνει ένα περιβάλλον όπου θα μπορούμε όλοι να ζούμε ευχάριστα και δε θα παραχωρείται στα συμφέροντα του ιδιωτικού κεφαλαίου. Μια πολιτική τέλος που δε θα βασίζεται στην επιβολή της μέσα από τα μέσα κρατικής προπαγάνδας και τρομοκρατίας, αλλά θα βασίζεται στη μαζική συμμετοχή όλων για τη διαμόρφωσή της μέσα από συνελεύσεις σε κάθε χώρο εργασίας, σε κάθε γειτονιά.

Στην πάλη αυτή, βρισκόμαστε μαζί με συναγωνιστές και συντρόφους διαφορετικών ρευμάτων και αντιλήψεων. Με όλους μοιραζόμαστε τον αγώνα ενάντια στην κυβερνητική πολιτική, την αγωνία για το μέλλον και τον προβληματισμό για την αναζήτηση λύσης από το αδιέξοδο που μας οδηγεί η αστική τάξη. Σε όλους αυτούς απευθυνόμαστε προτείνοντας άμεση απάντηση – πολιτική πρόταση που υπηρετεί τα συμφέροντα της εργατικής τάξης και του λαού.

Το Νοέμβρη δεν έχουμε εκλογές οργάνων των λεγόμενων ‘τοπικών κοινωνιών’. Διότι θα αναδειχτούν όργανα του περιφερειακού –τοπικού κράτους που μαζί με το κεντρικό κράτος και την ΕΕ θα εφαρμόσουν την αντεργατική πολιτική. Γι αυτό:

Μαύρο στο ψηφοδέλτιο που στηρίζει το ΠΑΣΟΚ, τον βασικό ενορχηστρωτή της αντεργατικής αντιλαϊκής επίθεσης.

Μαύρο στο ψηφοδέλτιο που στηρίζει η ΝΔ, το κόμμα που στηρίζει τα συμφέροντα των επιχειρήσεων, την ελεύθερη αγορά και την ΕΕ, αλλά θέλει να είναι και στο τιμόνι και να έχει την ‘’δόξα’’ που τους έκλεψε το ΠΑΣΟΚ.

Μαύρο στα ψηφοδέλτια που στηρίζει το ακροδεξιό-αντιδραστικό ΛΑΟΣ.

Θεωρούμε ότι η κοινοβουλευτική αριστερά παραμένει αδύναμη να δώσει απαντήσεις στα σύγχρονα προβλήματα της καθημερινότητας και με την πολιτική της τακτική και πρακτική της συμπεριφορά ορθώνει σοβαρά εμπόδια στην προώθηση της αγωνιστικής ενότητας των δυνάμεων της επαναστατικής αριστεράς .

Θεωρούμε ότι το λευκό και το άκυρο αποτελούν την άλλη διέξοδο του συστήματος. Διοχετεύουν την κοινωνική αγανάκτηση στη μη έκφρασή της και στηρίζει την κυρίαρχη πολιτική.

Στις 7 Νοέμβρη στηρίζουμε – ψηφίζουμε Αριστερή Παρέμβαση στην Ήπειρο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: