Τρίτη, Οκτωβρίου 19, 2010

ΑΠΟ ΧΥΤΑ ΠΡΑΣΙΝΟ ΧΩΡΙΟ--ΤΩΡΑ ΠΟΙΟΣ ΘΑ ΤΟΥΣ ΠΙΣΤΕΨΕΙ;;;

Αφού στην αρχή είχαν σωστά αντιταχθεί στην δημιουργία μιας σύγχρονης χωματερής- αυτό άλλωστε είναι τα ΧΥΤΑ-  στο Ελληνικό, στην συνέχεια κατέβασαν τα ΜΑΤ για να  ολοκληρωθεί το έργο, τώρα υπόσχονται πως η χωματερή ύστερα από 3 χρόνια θα μετατραπεί σε πράσινο χωρίο.
 Αλήθεια ποιος πιστεύει τον Β. Αργύρη, την παράταξη του και την κυβέρνηση που τους στηρίζει.  Και γιατί τα τρία χρόνια ΧΥΤΑ να μην γίνουν 10, ποιος εγγυάται για το αν , πότε και  που γίνουν τα ΧΥΤΥ. Για το αν λειτουργήσει σωστά, για το αν αναλάβουν όλοι τις ευθύνες τους και δεν χρειαστούν εκ νέου τα ΜΑΤ για να επιβάλουν ξανα σε λάθος τόπο τα ΧΥΤΥ, αν είναι ΧΥΤΥ και δεν είναι τίποτε άλλο; 
Για να θυμίσουμε τα γεγονότα: Το πρόβλημα της διαχείρισης των αστικών στερεών αποβλήτων έμενε για δεκαετίες σε λήθαργο στον ελληνικό καπιταλισμό. Ξύπνησε ως ευθύνη των νομαρχιακών αυτοδιοικούντων αρχικά και στη συνέχεια των περιφερειαρχών. Περιορίστηκε δε στην κατασκευή χώρων υγειονομικής ταφής απορριμμάτων (ΧΥΤΑ) για την τελική διάθεση των  αποβλήτων μετά το καμπανάκι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής περί προστίμων για παράβαση της κοινοτικής νομοθεσίας.
Ο περιφερειακός σχεδιασμός εξαντλήθηκε στην άγονη αναζήτηση χώρου εγκατάστασης ΧΥΤΑ αγνοώντας τις σύγχρονες αντιλήψεις διαχείρησης που καταδεικνύουν ως πρωτεύον ζήτημα αυτό της μείωσης της ποσότητας και της βλαπτικότητας των απορριμμάτων για το περιβάλλον και τον άνθρωπο.
Όλα αυτά τα χρόνια που μαινόταν η σύρραξη για την χωροθέτηση του ΧΥΤΑ ανάμεσα στους Καποδιστριακούς Δήμους και τον περιφερειάρχη και η χωματερή της Δουρούτης - που προ πολλού έχει ξεπεράσει τα όριά της - έγινε άκρως επικίνδυνη για την υγεία των πολιτών των όμορων δήμων, η Δημοτική Αρχή των Ιωαννίνων πόλης παραγωγού της μεγαλύτερης ποσότητας αστικών αποβλήτων αρνούνταν να αναλάβει τις ευθύνες της στην κατεύθυνση της μείωσης των αποβλήτων με την ανάπτυξη κάποιου προγράμματος ανακύκλωσης ως εποικοδομητική παρέμβαση στο σύνθετο έργο της διαχείρισης.
Όλα τα παραπάνω είχε ως αποτέλεσμα να επιλέγει το πλέον αντιεπιστημονικό μέρος και να επιβληθεί με την βία των ΜΑΤ  πάνω στους αγωνιζόμενους κατοίκους του Ελληνικού και του Δήμου Κατσανωχωρίων.
 Έχουμε και παλαιοτέρα επισημάνει πως ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα διαχείρισης των στερεών αστικών αποβλήτων στον νομό, θα έπρεπε να είναι ενταγμένο στο πλαίσιο ενός εθνικού σχεδίου διαχείρισης, θα όφειλε να αποσκοπεί στη μείωση της ποσότητας και της βλαπτικότητας των απορριμμάτων και να έχει τις εξής προτεραιότητες:
Αξιόπιστους φορείς διαχείρισης της τοπικής αυτοδιοίκησης και όχι ιδιωτικές εταιρίες
Ενημέρωση και δράσεις στην κατεύθυνση της μείωσης των απορριμμάτων με αλλαγές στα καταναλωτικά πρότυπα, συνήθειες, συμπεριφορές, νοοτροπίες.
Συστηματική ανάπτυξη της ανακύκλωσης με διαλογή στην πηγή, ώστε να μειωθεί η ενεργοβόρα και ρυπογόνα μηχανική διαλογή στην επιβαρημένη περιοχή του ΧΥΤΑ.
Ορθολογική χωροθέτηση των σταθμών μεταφόρτωσης με σκοπό τη μείωση του κυκλοφοριακού έργου, φόρτου και ρύπων.
Επεξεργασία των σύμμεικτων απορριμμάτων με ανάκτηση υλικών κόμποστ, εδαφοβελτιωτικού υλικού, σε συνδυασμό με ενεργειακή αξιοποίηση.
Ασφαλής τελική διάθεση των υπολειμμάτων σε ΧΥΤΥ, εγκατεστημένου σε θέση που θα επανακριθεί από  επιστημονική ομάδα.
Δομές κοινωνικού έλεγχου σε επίπεδο περιφέρειας και Δήμων με στόχο την λαϊκή συμμετοχή έτσι ώστε να μην είναι μόνο δουλειά των τεχνοκρατών ή των επαγγελματιών της διαχείρισης.
Να πάψουν οι διώξεις για το ζήτημα του Ελληνικού.  
.   
Ιωάννινα  19/10/10

ΔΡΑΣΥ-ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ στην Ήπειρο      

Δεν υπάρχουν σχόλια: