Τετάρτη, Οκτωβρίου 27, 2010

Στο όνομα των λαϊκών, κοινωνικών και εργατικών αναγκών.

δημοσιευμένο στην Εφημερίδα "Έκδοση" 






1. Ποιες είναι οι βασικές αρχές του οικονομικού σας προγράμματος;

Η Αριστερή Παρέμβαση στην Ήπειρο, μια παράταξη λαϊκών αγωνιστών- βγαλμένη μέσα από τον κόσμο της εργασίας, των κοινωνικών  κινημάτων και της Αριστεράς- δεν μπορεί παρά
να έχει ως κεντρική αναφορά τα συμφέροντα των ανθρώπων του μόχθου, της εργατικής τάξης, της νεολαίας και των μεταναστών.

Τα συμφέροντα της εργαζόμενης πλειοψηφίας που σε μια ταξική κοινωνία σαν την δικιά μας κινούνται ανταγωνιστικά προς τα συμφέροντα του κεφαλαίου.
 Σε μια εποχή επαναστάσεων, αντεπαναστάσεων και ανατροπών, εποχή μικρών προσδοκιών απόρροια της εξάντληση του κομμουνιστικού επαναστατικού κύματος στον 20ό αιώνα. Εποχή όμως και μεγάλων δυνατοτήτων που γεννάει η τεχνολογία, η επιστήμη και ο ανθρωπινός πολιτισμός που παράγει τους όρους για την επανεμφάνιση του κομμουνιστικού κύματος του 21ού αιώνα.   
Σε μια συγκυρία που γίνεται καθοριστική η παρέμβαση του Μνημονίου, της χούντας του ΔΝΤ-ΕΕ, με την ουσιαστική συμβολή της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, που έχει βάλει ως στόχο να μειώσει ριζικότατα την αξία της εργατικής δύναμης για να βγει το κεφάλαιο από την κρίση του.
 Μια δομική κρίση κερδοφορίας του κεφαλαίου, που έχει ως αποτέλεσμα την πτώση των ποσοστών κέρδους, σε μια εποχή που ο πλούτος που παράγεται φτάνει και περισσεύει να θρέψει όλο τον πλανήτη.
Αντι αυτού, η πείνα μεταφέρεται από τον τρίτο κόσμο σε διευρυμένους θύλακες φτώχειας στο πρώτο κόσμο εξαιτίας της κοινωνικοποίησης των χρεών του κεφαλαίου και της ιδιωτικοποίησης των δημόσιων αγαθών και του κοινωνικού πλούτου.
 Όπως συμβαίνει και στην χώρα  όπου 1στους 11 κατοίκους της Αττικής  στρέφονται συχνά για βοήθεια σε ιδρύματα κοινωνικής μέριμνας, σε εκκλησίες ή σε δημόσιες υπηρεσίες αλληλεγγύης.
 Μερίδιο στην παραγωγή πλούτου για τους λίγους και φτώχιας για τους πολλούς έχει και Ήπειρος. Ας μην ξεχνάμε πως η Ήπειρος ήταν το κέντρο της επέκτασης του Ελληνικού κεφαλαίου στην Αλβανία και όχι μόνο. Επέκταση που δημιούργησε νέα καπιταλιστικά τζάκια και έδωσε παράταση ζωής μιας δεκαετίας σε εκατοντάδες μικρά και μεσαία κεφάλαια. Μικρά και μεσαία κεφάλαια που σήμερα λόγω κρίσης κτυπιούνται άγρια και κλείνουν το ένα μετα το άλλο.
 Η Ήπειρος είναι η περιοχή της εταιρίας «ΔΩΔΩΝΗ», ενός φιλέτου για τις πολυεθνικές και όχι μόνο, των βιομηχανιών νερού που εμπορεύονται σε όλο τον κόσμο ένα δημόσιο αγαθό, του «συνεταιρισμού» «Πίνδος» που είναι στις πρώτες θέσεις παραγωγής κοτόπουλου, με κακές εργασιακές όμως σχέσεις που δεν προσιδιάζουν σε μια εταιρία που το κοινωνικό και το συλλογικό ηγεμονεύει(:::)πάνω στο ιδιωτικο, όπως θεωρητικά ισχύει στους συνεταιρισμούς.
Ενός πανεπιστήμιου που μαζί με τα νοσοκομεία αποτελούν κόμβους επιχειρηματικής παρέμβασης με εκατομμύρια ευρώ κύκλου εργασιών.
Την ίδια στιγμή η Ήπειρος είναι η περιοχή των φτωχών αγροτών, κτηνοτρόφων και εργαζόμενων, με ένα 20,38% να μην μπορεί να πληρώσει ούτε την ΔΕΗ και με το σύνολο σχεδόν των αγροτικών και κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων να χρωστάνε όλο το βιο τους στις τράπεζες και ιδιαίτερα στην ΑΤΕ. Της ανεργίας που καλπάζει στο 14%, και  στους νέους εργαζόμενους να έχει ξεπεράσει το 25%.
Περιοχή δηλαδή μεγάλων αντιφάσεων και αντιθέσεων που έπρεπε να ήταν  καθοριστική η παρέμβαση της Αριστεράς στην ανάδειξη των προβλημάτων και στην οργάνωση ενωτικών αγώνων. Όπως πράττουν και εν μέσω προεκλογικής περιόδου  οι δυνάμεις της Αριστερής Παρέμβασης με τον αγώνα των φτωχών και μεσαίων κτηνοτρόφων για να μην ιδιωτικοποιηθεί η «ΔΩΔΩΝΗ», για να πάρουν τιμές που θα τους επιτρέψουν να ζουν οι κτηνοτρόφοι.

      
    
2. Πώς θα χρηματοδοτήσετε το πρόγραμμά σας αν εκλεγείτε; Από πού θα αντλήσετε πόρους δεδομένης και της περικοπής της δημόσιας χρηματοδότησης λόγω του «μνημονίου»;

Η ερώτηση φαντάζει εύκολη και δύσκολη ταυτόχρονα. Φαντάζει εύκολη καθώς στην υπάρχουσα συγκυρία και κάτω από αυτούς τους όρους που παίζεται το εκλογικό  παιχνίδι οι πιθανότητες να βγούμε είναι μικρές άρα με ευκολία θα μπορούμε να μπούμε κάποια πράγματα. Και ταυτόχρονα είναι δύσκολη διότι για μια πολιτική κίνηση που σέβεται τον εαυτό της και τους πολίτες όντως αυτό το ερώτημα πρέπει να την ταλανίζει ανεξάρτητα του ποσοστού που θα πάρει.
Καθώς ο «Καλλικράτης» δημιουργεί Δήμους και Περιφέρειες μικρά στρατηγεία του κεφαλαίου που θα λειτουργούν ως οικονομικές μονάδες που είτε θα φορολογούν τους πολίτες, είτε θα ιδιωτικοποιούν τα δημόσια αγαθά και τις κοινωνικές λειτουργίες.
Μόνο που κάθε ψήφος εκφράζει πολύμορφες κοινωνικές διεργασίες. Μια υπερψήφιση του συνδυασμού Αριστερή Παρέμβαση στην Ήπειρο θα σήμανε ριζικές αλλαγές στην συνείδηση της εργατικής τάξη, την ύπαρξη ενός κινήματος που θα διεκδικούσε την ανατροπή του μνημονίου, της χούντας ΔΝΤ-ΕΕ, την ανατροπή των κυβερνήσεων του κεφαλαίου. θα διεκδικούσε την διαγραφή του χρέους και την αντικαπιταλιστική αποδέσμευση από την ΕΕ. Ένα νικηφόρο εργατικό κίνημα που θα κατάφερνε να αυξηθούν οι μισθοί και να μειωθούν οι ώρες εργασίας. 
Η περιφέρεια κάτω από αυτό το πλαίσιο θα μετατρέπονταν σε κέντρο αγώνα αυτού του λαϊκού- εργατικού κινήματος που θα διεκδικούσε το σύνολο του κοινωνικού πλούτου να περάσει στα χέρια των εργαζόμενων. Μια κοινωνία, κράτος και  οικονομία στα χέρια των εργαζόμενων.    

3. Πώς θα βοηθήσετε ειδικότερα την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας και ιδιαίτερα την καινοτομία;

Η επιχειρηματικότητα και η καινοτομία στο δικό μας λεξιλόγιο δεν υπάρχει. Εμείς μιλάμε στο όνομα των λαϊκών, κοινωνικών και εργατικών αναγκών, μιλάμε για μια ανάπτυξη που θα καλύπτει αυτές τις λαϊκές, κοινωνικές και εργατικές ανάγκες. 
Μιλάμε για τις τεράστιες παραγωγικές δυνάμεις που ήδη παράγονται ή και που θα παραχθούν που στενάζουν ή αλλάζουν χαρακτήρα κάτω από το στενό περίβλημα των καπιταλιστικών σχέσεων και που αν απελευθερωθούν θα δημιουργήσουν ένα άλλο κόσμο που το μέτρο του πλούτου πλέον δεν θα είναι η αξία της εργασίας αλλά ο ελεύθερος χρόνος.
Ο καπιταλισμός έχει πάρει το δρόμο της σήψης και της παρακμής και αυτός ο δρόμος δεν έχει επιστροφή. Αυτό δεν συνεπάγεται πως αυτός ο δρόμος οδηγεί απριόρι στην παγκόσμια επανάσταση, ούτε φυσικά περιμένουμε ως «χιλιαστές» την ημέρα της παγκόσμιας επανάστασης. 
Επειδή η καπιταλιστική κρίση μπορεί να οδηγήσει στην φτώχεια, στην πείνα και στην εξαθλίωση την εργαζόμενη πλειοψηφία αγωνιζόμαστε για ένα άμεσο πρόγραμμα  κάλυψης των λαϊκών και εργατικών αναγκών.
Ενισχύουμε την προοπτική να φτιαχτούν παραγωγικοί συνεταιρισμοί κτηνοτρόφων που θα αναλάβουν την «ΔΩΔΩΝΗ» στα πλαίσια ενός ευρύτερου παραγωγικού δικτύου που αποτελείται απ την «ΔΩΔΩΝΗ», «ΠΙΝΔΟΣ», «ΣΒΕΚΗ»,«ΔΩ-ΖΩ» που θα λειτουργεί κάτω από εργατικό έλεγχο, με πρότυπες εργασιακές σχέσεις και μια κρατική στήριξη.
Ενισχύουμε αντίστοιχα πειράματα με παραγωγικούς και καταναλωτικούς συνεταιρισμούς εργαζόμενων και μικροεπαγγελματιών.  Θεωρούμε πως αν η ντόπια οικονομία αποκτούσε ένα τέτοιο χαρακτήρα θα κάλυπτε τις βασικές ανάγκες των εργαζόμενων της περιοχής και όχι μόνο. Παλεύουμε για την εθνικοποίηση-κρατικοποίηση των βασικών παραγωγικών μονάδων και των τραπεζίων που επίσης  θα λειτουργούν με  λαϊκό κοινωνικό και εργατικό έλεγχο.  
Δεν είμαστε όμως αιθεροβάμονες: Μόνο η λαϊκή εγρήγορση και συμμετοχή καθώς και η οικοδόμηση μιας αντικαπιταλιστικής ανατροπής στην προοπτική της κομμουνιστικής χειραφέτησης μπορεί να εξασφαλίσει το δρόμο μιας άλλης ανάπτυξης που σε αδρές γραμμές αναφέραμε.. Σε αυτή την προοπτική δουλεύουμε μαζί και με άλλες δυνάμεις της Αριστεράς που στην προεκλογική περίοδο είχαν άλλες επιλογές. Μας χώρισαν οι κάλπες,  ευελπιστούμε και αγωνιζόμαστε να μας ενώσουν οι αγώνες.          
    


1 σχόλιο:

FPWorld είπε...

http://fp-world.blogspot.com/

visit and comment