Παρασκευή, Οκτωβρίου 29, 2010

Με την αριστερά των νικηφόρων κοινωνικών αγώνων

Συνέντευξη του ΝΙΚΟΥ ΖΗΚΟΥ στην εφημερίδα Διαβούλευση....


ΕΡ:Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση και αιρετός Περιφερειάρχης για πρώτη φορά και στην Ήπειρο και εσείς υποψήφιος για το αξίωμα. Ποια είναι η άποψη σας για τον θεσμό;

Απ: Η πολιτική συγκυρία  που βιώνουμε με δραματικό τρόπο στο πετσί μας δεν αφήνει και πολλά περιθώρια για αυταπάτες σε σχέση με την τοπική αυτοδιοίκηση. Σε μια περίοδο βαθιάς κρίσης του συστήματος με τα εργατικά και λαϊκά συμφέροντα να γίνονται στόχος της ιερής συμμαχίας ΕΕ-κεφαλαίου – τραπεζιτών – ΠΑΣΟΚ – ΝΔ – ΛΑΟΣ η τοπική διοίκηση και ουδόλως αυτοδιοίκηση έχει αναλάβει το δικό της στρατηγικό ρόλο να παίξει ενάντια στα λαϊκά συμφέροντα.
Ποιο συγκεκριμένα πιστεύουμε πως στο  τοπίο της ολόπλευρης επίθεσης του κεφαλαίου ο «Καλλικράτης» φιλοδοξεί να αποτελέσει μοχλό ενός συνολικότερου επανασχεδιασμού του κράτους. Με στόχο την τοπική ανάπτυξη και την κερδοφορία του κεφαλαίου που σε περιόδους κρίσης τείνει σε μια περαιτέρω συγκεντροποίηση του σε όλο και λιγότερα χέρια.
Πιστεύουμε πως ο  «Καλλικράτης» επιθυμεί να διαμορφώσει ένα ισχυρό επιτελικό κεντρικό κράτος και την ταυτόχρονη μεταφορά αρμοδιοτήτων στις περιφέρειες και τους δήμους, οι οποίοι θα λειτουργούν ως σχετικά αυτόνομοι κόμβοι στα πλαίσια των κρατικών και ευρωπαϊκών δομών. Αυτό συνεπάγεται την λειτουργία των ΟΤΑ με καθαρά ανταποδοτικά και ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια καθώς και την μεταφορά της χρηματοδότησης των κοινωνικών αρμοδιοτήτων στους ίδιους τους εργαζόμενους. Την ιδιωτικοποίηση δηλαδή των δημόσιων αγαθών, τόπων και πόρων. 
Για αυτό άλλωστε υποστηρίζουμε  πως Μνημόνιο και «Καλλικράτης»  πάνε μαζί διαμορφώνοντας ο «Καλλικράτης» το πεδίο, και τον  οικονομικό και πολιτικό τόπο που το μνημόνιο θα εφαρμοστεί.  Φυσικά από την άλλη σε καμιά περίπτωση δεν υπερασπιζόμαστε το προηγούμενο αυτοδιοικητικό μοντέλο που εξυπηρετούσε την παραγωγή και αναπαραγωγή του κεφαλαίου στις τότε συνθήκες.
Ως παράταξη που βγήκε μέσα από τους αγώνες του λαού και της εργατικής τάξης θεωρούμε  καθοριστικό παράγοντα για την βελτίωση των συνθηκών ζωής μας την έκβαση της ταξικής πάλης. Για αυτό το λόγο  δίνουμε  βαρύτητα στην ενεργή συμμετοχή του λαϊκού παράγοντα στα πολιτικά και κοινωνικά δρώμενα της περιοχής με επιτροπές αγώνα και με άμεση δημοκρατία.
Για την παράταξη μας η λύση βρίσκεται στα μαζικά κοινωνικά, λαϊκά και εργατικά  κινήματα. Μόνο αυτά μπορούν να διαμορφώσουν τους όρους για την ύπαρξη μιας πραγματικής τοπικής αυτοδιοίκησης από τους εργαζόμενους και το λαό, με τους εργαζόμενους και το λαό,  για τους εργαζόμενους και το λαό.

   Πώς θα υλοποιηθεί ουσιαστικά και όχι… τύποις η Περιφερειακή ανάπτυξη και αποκέντρωση, χωρίς πόρους, στην αρνητική οικονομική συγκυρία που διανύουμε;

Αν περιφερειακή ανάπτυξη και αποκέντρωση σημαίνει περισσότερα κέρδη για το κεφάλαιο, ντόπιο, ελληνικό και ξένο,  ας μην υπάρξει ποτέ.  Το κεφάλαιο δυστυχώς έχει ακόμη  και την εξουσία και την δύναμη  και τα εργαλεία- παρόλη την κρίση του- να επιβάλει τις βουλές του. Για αυτό το λόγο άλλωστε βλέποντας τα κέρδη του να μειώνονται επιχειρεί με κάθε μέσο να πάρει πίσω κατακτήσεις και δικαιώματα δεκαετιών. Κοινωνικές κατακτήσεις και δικαιώματα που με αίμα και θυσίες είχαν κατακτήσει οι εργαζόμενοι.
Πατώντας πάνω στους αγώνες, τις κατακτήσεις και το αίμα και το ιδρώτα των αγροτών, της νεολαίας, των μεταναστών και των  εργατών η τρόικα, το κεφάλαιο, η κυβέρνηση και τα κόμματα του επιχειρούν να κτίσουν τις νέες εποποιίες τους, με τον Καλλικράτη και το νέο χάρτη της τοπικής αυτοδιοίκησης  σε πρωταγωνιστικό ρόλο.
Για εμάς αυτό που μένει είναι ο δρόμος του αγώνα, της ταξικής ανασυγκρότησης και της ισχυροποίησης του λαϊκού  και εργατικού κινήματος. Ο δρόμος του «Δεκέμβρη», ο δρόμος της αγωνιζόμενης Γαλλίας σήμερα, ο δρόμος των εργατικών αγώνων της περσινής άνοιξης, των συντονιστικών των σωματείων, ο δρόμος των κατοίκων στο Καρβουνάρι και στο Ελληνικό,  στην Πέρδικα, ο δρόμος των κτηνοτρόφων στην «ΔΩΔΩΝΗ» που αγωνίζονται να πάρουν αξιοπρεπείς τιμές και να μην ιδιωτικοποιηθεί η εταιρία. 
Μέσα από την οικοδόμηση και ισχυροποίηση ενός ταξικού, εργατικού, ανατρεπτικά λαϊκού κινήματος θα δημιουργηθούν και οι όροι να υπάρξει μια κοινωνία, μια οικονομία, μια ανάπτυξη με βάση τις λαϊκές και εργατικές ανάγκες στην κατεύθυνση της κομμουνιστικής χειραφέτησης. Με ένα κράτος και τοπική αυτοδιοίκηση που θα αυτοδιοικείται απ την ίδια την εργατική τάξη που είναι και η παραγωγός του κοινωνικού πλούτου.
Αν τα παραπάνω στο πολύ κόσμο φαντάζουν ουτοπίες είναι γιατί νιώθουμε αδύναμοι- νιώθουμε και είμαστε σκυφτοί, νιώθουμε και είμαστε  ραγιάδες- τόσο μπροστά στην δύναμη του κεφαλαίου, τόσο μπροστά στις τεράστιες δυνατότητες μας ή τις δυνατότητες της εποχής, όσο και στην ηττοπάθεια που έχει σπείρει η αποτυχία και το κλείσιμο  του κομμουνιστικού κύματος του 20ού αιώνα. 
Μόνο που πρέπει να συνειδητοποιήσουμε την δύναμη μας, ως παραγωγών του κοινωνικού πλούτου, να κατανοήσουμε την δύναμη του ιστορικού γίγνεσθαι που δεν αφήνει τίποτε όρθιο στο διάβα του. Να κατανοήσουμε πως μπροστά στην ανθρωπινή ιστορία χιλιετιών ο καπιταλισμός είναι μια μικρή περίοδος στην ιστορία. Να κατανοήσουμε πως  κάθε αλλαγή  πραγματοποιείται μόνο μέσα από την ταξική και λαϊκή πάλη. Να κατανοήσουμε κάθε κρίση τους αντι να γίνεται κρίση μας ας γίνει  η ευκαιρία απεμπλοκής από αυτό το σύστημα του θανάτου που σπέρνει την ανεργία, την φτώχια και την εξαθλίωση.

Υποθέτω θα απαντούσατε σε σχετική ερώτηση πως «απευθύνεσθε σε όλους τους πολίτες, όλους τους Ηπειρώτες» και ζητάτε την ψήφο τους. Αυτό δεν είναι αντιφατικό σε σχέση με την κομματική επιλογή της υποψηφιότητας σας;

Ζούμε σε μια ταξική κοινωνία κατά συνέπεια δεν απευθυνόμαστε σε όλους τους Ηπειρώτες. Δεν μπορούμε να απευθυνθούμε στο ντόπιο κεφάλαιο, στα πολιτικά και κομματικά επιτελεία και παραμάγαζα, είτε του Αργύρη, είτε του Καχριμάνη. Απευθυνόμαστε στην εργαζόμενη πλειοψηφία της Ηπείρου- στους εργάτες, τους αγρότες και στην νεολαία. Σε αυτούς που πλήττονται από την κρίση του κεφαλαίου, σε αυτούς που στενάζουν κάτω από την σιδερένια φτέρνα της ΕΕ- ΔΝΤ-μνημονίου- ΣΕΒ. Σε αυτούς που είναι άνεργοι, απλήρωτοι για μήνες, στους ταλαιπωρημένους μετανάστες της Ηγουμενίτσας, στην νεολαία που για αυτήν ετοιμάζουν ένα άθλιο και βάρβαρο μέλλον. Στο λαό που ήδη πεινάει ή θα πεινάσει και θα κρυώσει αυτόν  το δύσκολο  χειμώνα. Δεν τους απευθυνόμαστε όμως ως τάχα ανεξάρτητοι παράγοντες, ούτε και σαν σωτήρες ή λαϊκιστές, όπως πράττουν με κυνικότητα και χυδαιότητα και πονηριά τα κόμματα του συστήματος. 
 Τους απευθυνόμαστε ως μια πολιτική συλογικότητα της αριστεράς και τους καλούμε σε συστράτευση αγώνα και πάλης. Στην δημιουργία επιτροπών αγώνα κατά τόπο δουλειάς, περιοχής και γειτονίας. Διεκδικώντας δουλειά, διεκδικώντας να μην πληρώνουν την ΔΕΗ και τα δημοτικά τέλη οι άνεργοι, οι φτωχοί και οι μετανάστες. 
 Διεκδικώντας επίδομα θέρμανσης, επιδόματα ανεργίας και μισθό που θα τους εξασφαλίσει αξιοπρέπεια για να  αντιμετωπίσουν τα άμεσα βιοτικά τους προβλήματα.
Σε ένα μέτωπο αγώνα που θα διεκδικεί να παραγράφει το χρέος και να εθνικοποιηθούν οι τράπεζες. Θα παλεύει για μια συνολικότερη αλλαγή που θα αρχίσει από τα σήμερα.
Δεν είμαστε μια στενά κομματική υποψηφιότητα, είμαστε ο κόσμος του αγώνα και των κινημάτων, είμαστε τμήμα της αριστεράς που θέλει μαζί με τον λαό και την εργατική τάξη  να συγκρουστεί και να νικήσει το σύστημα.   

Τελικά πιστεύετε ότι η ψήφος των Ηπειρωτών στις Περιφερειακές εκλογές θα επιδοκιμάζει τις κυβερνητικές επιλογές ή θα τις καταδικάζει, παίρνοντας ένα χαρακτήρα καταγγελτικό του μνημονίου και του Δ.Ν.Τ;

Ευελπιστούμε πως στις κάλπες θα μαυριστούν οι δυνάμεις και τα κόμματα του κεφαλαίου, το μνημόνιο, το ΔΝΤ και η ΕΕ. Ευελπιστούμε πως η αντίδραση δεν θα πάει στο λευκό, στο άκυρο και στην αποχή. Αυτό θα συνιστά μια αμερικανοποιήση της πολιτικής που θα ενισχύσει τις δυνάμεις του κεφαλαίου και της αντίδρασης..
Ευελπιστούμε πως  θα ανοίξει μια χαραμάδα φως με την ενίσχυση των δυνάμεων της αριστεράς και ειδικότερα για  την ενίσχυση των δυνάμεων της ριζοσπαστικής και Αντικαπιταλιστικής Αριστεράς. Δυνάμεις της Αντικαπιταλιστικής Αριστεράς που κατεβαίνουν σε όλες τις περιφέρειες της χώρας  εκφράζοντας και δυναμώνοντας την προοπτική της ρήξης και της ανατροπής  με την ΕΕ-ΔΝΤ- κυβέρνηση- κεφαλαίο.
Πάνω σε αυτή την προοπτική και αντίληψη εργαζόμαστε και τα μηνύματα είναι αισιόδοξα. Ο κόσμος της εργασίας, οι αγρότες, οι κτηνοτρόφοι και η νεολαία αυτή την φορά  ακούνε και συμμετέχουν πιο  ενεργά από ποτέ στο διάλογο που έχουμε εδώ και λίγο καιρό ανοίξει.

 Φυσικό αέριο στην Πέρδικα, επέκταση του λιμένα της Ηγουμενίτσας, ΧΥΤΑ Καρβουναρίου και Κορύτιανης, τουριστική αξιοποίηση της περιοχής, δρόμος από τελωνείο «Μαυροματίου» της Σαγιάδας προς λιμάνι της Ηγουμενίτσας και Εγνατία Οδό, τμήμα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) Ηγουμενίτσας, Νοσοκομείο Φιλιατών, σας υπενθυμίζουμε ενδεικτικά, ορισμένα από τα προβλήματα και τα «ανοιχτά μέτωπα» της Θεσπρωτίας. Επιγραμματικά,  ποιές είναι οι θέσεις και προτάσεις του συνδυασμού σας γι’ αυτά;

Η ανάπτυξη και τα μεγάλα έργα έχουν ένα σαφή ταξικό χαρακτήρα που κατά βάση  εξυπηρετούν τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου καθώς και την αντίληψη του ιδιωτικού πάνω στο «κοινό» και τα συλλογικά αγαθά. Με αποτέλεσμα την πολύμορφη εκμετάλλευση του ανθρώπου ως οντότητα και εργατική δύναμη καθώς και της φύσης.
Απέναντι στην καπιταλιστική ανάπτυξη και τα μεγάλα έργα  κατά πρώτον στηρίζουμε το αγώνα των τοπικών κοινωνιών ενάντια στα μεγάλα έργα που δεν παίρνουν υπόψιν τους τις τοπικές ιδιαιτερότητες και ανάγκες. Στηρίζουμε και συμμετέχουμε στο αγώνα των κατοίκων των περιοχών  και των πολιτών, όπως το πράξαμε στο Καρβουνάρι, στο Ελληνικό και στην Πέρδικα. Κατά δεύτερον απέναντι στην ανάπτυξη όπως το ορίζουν οι δυνάμεις του συστήματος θέτουμε το ζήτημα της αναδιανομής του τεράστιου πλούτου που βρίσκεται στα χέρια  λίγων. Κατά τρίτον με βάση το «κοινό» πλούτο, τις τοπικές παραγωγικές  ιδιαιτερότητες και ανάγκες θέτουμε προς συζήτηση στον κόσμο της εργασίας το ζήτημα μιας παραγωγικής ανασυγκρότησης με βάση την κάλυψη των κοινωνικών αναγκών και όχι με βάση τα κέρδη των ιδιωτών και του κεφαλαίου. Υπάρχουν και σε τοπικό επίπεδο αυτές οι πλούσιες και πολύμορφες παραγωγικές δυνάμεις για κάτι τέτοιο. Μια ανάπτυξη που θα σέβεται τις δυο κύριες πηγές πλούτου, τον άνθρωπο και την φύση. Εργαλεία σε μια τέτοια κατεύθυνση λόγου χάρη στην πρωτοβάθμια παραγωγή μπορεί είναι ο πρωτοβάθμιος παραγωγικός συνεταιρισμός 

Επιγραμματικά, απευθυνόμενοι στους Ηπειρώτες γενικότερα και τους Θεσπρωτούς ειδικότερα, γιατί θα τους ζητούσατε να ψηφίσουν τον συνδυασμό σας;
      
Οι στιγμές είναι κρίσιμες, οι κυβερνώντες μαζί με τα μεγάλα αφεντικά,  τις ΗΠΑ,  την ΕΕ και το ΔΝΤ θέλουν να εξοντώσουν τον λαό και την εργατική τάξη για να σώσουν τα κέρδη και το σύστημα τους. Ψηφίζοντας και στηρίζοντας την Αριστερή Παρέμβαση στηρίζεις την αριστερά των ενωτικών νικηφόρων αγώνων και όχι των αγώνων που μετατρέπονται σε  κομματικό λίπασμα που θα καρπίσει σε ένα αβέβαιο μέλλον.  Την αριστερά που αγωνίζεται για την έξοδο από την ΕΕ και την οικοδόμηση μιας αντικαπιταλιστικής εργατικής διεθνοποίησης. Την αριστερά που ερευνά την επαναθεμελίωση της κομμουνιστικής προοπτικής.
Καλούμε τον Γιαννιώτικό και τον θεσπρωτικό λαό σε ένα αδιάκοπο και διαρκή αγώνα γνωρίζοντας πως ο μόνος χαμένος αγώνας είναι αυτός που δεν έγινε, πως μπορούμε , πρέπει να πάψουμε να είμαστε ραγιάδες.
 Πως και οι εκλογές αλλά και οι αγώνες που θα ακολουθήσουν μπορεί  να γίνει η ευκαιρία να πάψουμε να παζαρεύουμε λευτεριά και χάρη, όπως έλεγε και ο εβραίος και κομμουνιστής ποιητής Γ. Ελιγιά.     
Είναι στο χέρι να ετοιμάσουμε την απάντηση της των εργαζόμενων, της εργατικής τάξης, του λαού, την απάντηση της  αριστεράς, την απάντηση των αγώνων. Για να μην υπάρξει ξανα χαμένη άνοιξη…..   


Δεν υπάρχουν σχόλια: