Τετάρτη, Σεπτεμβρίου 22, 2010

Ξεσηκωμός για τη ΔΩΔΩΝΗ στις 23 Σεπτέμβρη

Χαιρετίζουμε και στηρίζουμε το πανηπειρωτικό συλλαλητήριο των κτηνοτρόφων

Η πιο κρίσιμη ώρα για τους αγροτοκτηνοτρόφους στην Ήπειρο έφτασε. Απέναντι στο οργανωμένο σχέδιο κυβέρνησης - Ε.Ε. - ΔΝΤ που εφαρμόζει κατά γράμμα η διοίκηση της ΔΩΔΩΝΗΣ, οι κτηνοτρόφοι της Ηπείρου ξεσηκώνονται στις 23 του Σεπτέμβρη ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της επιχείρησης, ζητώντας καλύτερες τιμές για το γάλα, ζητώντας μια πιο αξιοπρεπή ζωή γι’ αυτούς και τα παιδιά τους.
Περιθώρια δεν υπάρχουν πια καθώς το ξεκλήρισμα των παραγωγών είναι προ των πυλών. Είναι κοινό μυστικό πως ύστερα από τη ΜΕΒΓΑΛ έχει σειρά η ΔΩΔΩΝΗ, για να περάσει η κτηνοτροφική παραγωγή σε ακόμη λιγότερα χέρια, στα χέρια των πολυεθνικών, των καρτέλ και των μεγαλοκτηνοτρόφων. Η κυβέρνηση, ο υποψήφιος περιφερειάρχης Βαγγέλης Αργύρης και η ΑΤΕ έχουν προαποφασίσει να “σκοτώσουν” τη ΔΩΔΩΝΗ και να παραδώσουν στο κεφάλαιο τη μεγαλύτερη συνεταιριστική βιομηχανία της χώρας. Η διοίκηση της με συντονισμένες και μεθοδευμένες ενέργειες, ειδικά τους τελευταίους έξι μήνες, επιχειρεί να απαξιώσει τη ΔΩΔΩΝΗ, διευκολύνοντας την προσπάθεια ιδιωτικοποίησης:
Αντί να συλλέγει το γάλα της Ηπείρου, επιχειρεί να φέρει γάλα από άλλες περιοχές, υποβαθμίζοντας τη θέση των προϊόντων της ΔΩΔΩΝΗΣ στην αγορά. Επιβάλλει λοκ άουτ στους κτηνοτρόφους, αθετώντας τις ίδιες τις υποσχέσεις και τις αποφάσεις της για τις τιμές του γάλακτος και καταδικάζοντας στην ανέχεια ακόμη περισσότερο τους παραγωγούς, που βλέπουν το εισόδημά τους να μειώνεται, ενώ οι τιμές των ζωοτροφών ανεβαίνουν. Εφαρμόζει επιλεκτικές περικοπές τιμών στο αγελαδινό γάλα, προσπαθώντας να διαιρέσει τους παραγωγούς και ανοίγοντας το δρόμο για μείωση των τιμών και στο πρόβειο και το γίδινο. Συντάσσεται με την πολιτική των καρτέλ και κάνει πλάτες στα ιδιωτικά τραστ και τις τράπεζες, προετοιμάζοντας την ιδιωτικοποίηση. Η διορισμένη από την κυβέρνηση διοίκηση χρεώνεται στο ακέραιο την κοροϊδία που ζουν καθημερινά οι παραγωγοί της Ηπείρου.
 Και ενώ ο υποψήφιος περιφερειάρχης του ΠΑΣΟΚ, αφού πρώτα υπερψήφισε στη Βουλή το μνημόνιο της φτώχειας και της ανεργίας, επιστρέφει για να ολοκληρώσει το προσφιλές του έργο της χειραγώγησης και διάλυσης του συνεταιριστικού κινήματος, οι κτηνοτρόφοι ακούν με σκεπτικισμό το δεξιό Αλέκο Καχριμάνη να το παίζει κι αυτός …κτηνοτροφοπατέρας υπερασπιζόμενος την άποψη να περάσει η επιχείρηση στους κτηνοτρόφους με χαμηλό τίμημα. Αυτό βέβαια απλά θα διευκολύνει το ξεπούλημα της επιχείρησης σε δεύτερο χρόνο, όπως γίνεται με τη Σ.Β.Ε.Κ.Η., που κατέρρευσε χωρίς κρατική στήριξη και υπό την καθοδήγηση των φωστήρων του τοπικού κομματικού κατεστημένου.
 Η οργή των κτηνοτρόφων δίκαια φουντώνει. Δεν πρόκειται να επιτρέψουν το ξεπούλημα της ΔΩΔΩΝΗΣ που θα σημάνει την εξαφάνιση τους. Η ΔΩΔΩΝΗ είναι δημιούργημά των παραγωγών και ανήκει σ΄ αυτούς και σε όλο τον εργαζόμενο λαό της Ηπείρου που δικαιούται να απολαμβάνει ποιοτικά τρόφιμα σε προσιτές τιμές. Θα πρέπει άμεσα:
1.       Να ενισχυθεί ο κοινωνικός χαρακτήρας της ΔΩΔΩΝΗΣ και το ιδιοκτησιακό καθεστώς να επιστρέψει στο 60%-40% (ΑΤΕ-συνεταιριστικές ενώσεις), σύμφωνα με το ιδρυτικό καταστατικό της εταιρείας.
2.       Η ΔΩΔΩΝΗ να λειτουργεί κάτω από τον έλεγχο των εργαζομένων και των παραγωγών.
3.       Να οικοδομηθούν οι όροι για τη δημιουργία ενός συνεταιριστικού δικτύου που θα περιλαμβάνει τη ΔΩΔΩΝΗ, την ΠΙΝΔΟ, τη ΔΩ-ΖΩ, τη Σ.Β.Ε.Κ.Η. και τότε το ποσοστό της ΑΤΕ να μεταβιβαστεί στους πρωτοβάθμιους συνεταιρισμούς.
Ιωάννινα 22/10/10
ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ στην Ήπειρο

Δεν υπάρχουν σχόλια: