Πέμπτη, Σεπτεμβρίου 09, 2010

ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΔΡΑΣΥ

ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΟΥ ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ ΤΟΥ 2010

 

Οι δημοτικές και περιφερειακές εκλογές έρχονται σε μια κρίσιμη στιγμή της ταξικής πάλης. Με έντονα πολιτικό χαρακτήρα, αφού στο αποτέλεσμά τους θα αποτυπωθεί το εάν η κυβέρνηση και το μπλοκ εξουσίας θα έχει τη συναίνεση για να συνεχίσει την επίθεσή του ή θα βγει από τη μάχη αυτή αδυνατισμένο, αν εκφραστεί η οργή μας σε αριστερή κατεύθυνση με ενισχυμένες τις τάσεις αμφισβήτησης του συστήματος που γεννιούνται στην κοινωνία.
Γι’ αυτό πρέπει να καταδικαστούν οι υποψήφιοι της ιερής συμμαχίας κεφαλαίου – τραπεζιτών – ΠΑΣΟΚ – ΝΔ – ΛΑΟΣ και να ενισχυθούν οι δυνάμεις που παλεύουν ενάντια στην «τρόικα» κυβέρνησης – ΕΕ – ΔΝΤ, για να ανατραπεί το μνημόνιο και όσοι το στηρίζουν. Οι εκλογές γίνονται σε μία στιγμή όπου η διεθνής καπιταλιστική οικονομική κρίση υπερσυσσώρευσης μαστίζει τον πλανήτη.
Η κρίση του συστήματος οξύνει τις ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις και στο εσωτερικό της ευρωζώνης εντείνει την ανισομετρία των χωρών της, απειλεί τη συνοχή της και ως εκ τούτου προέκυψε και επιβλήθηκε ένας νέος συμβιβασμός που συγκεκριμενοποιήθηκε με το Μηχανισμό Στήριξης για τον περιορισμό των χρεών και ελλειμμάτων σε μια προσπάθεια αποφυγής της πτώχευσης κρατών της ευρωζώνης και την υποτίμηση του Ευρώ.
Με άλλοθι την εξυπηρέτηση του δημόσιου χρέους η κυβέρνηση Παπανδρέου μπήκε στο Μηχανισμό Στήριξης και ο Ελληνικός λαός βιώνει την τριμερή κατοχή της Ε.Ε., της Ε.Κ.Τ. και του Δ.Ν.Τ. Το καθεστώς «επιτήρησης» προκειμένου να παρέχει πιστώσεις επέβαλλε το Μνημόνιο που καταργεί κάθε έννοια δημοκρατίας για τους εργαζόμενους. Η εργατική τάξη και ο λαός βρίσκονται σήμερα αντιμέτωποι με τη μεγαλύτερη επίθεση στα δικαιώματα και τις κατακτήσεις τους. Το κεφάλαιο προσπαθεί να δώσει απάντηση στην κρίση σύμφωνα με τα συμφέροντά του, φορτώνει τα βάρη της στην εργατική τάξη και τα μεσαία στρώματα για να διατηρήσει τα προνόμιά του. Αξιοποιεί τα όργανά του στο εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα για να καθηλώσει στην αδράνεια τους εργαζόμενους και να εξασφαλίσει κοινωνική ειρήνη. Εντείνει την καταστολή απέναντι στο εργατικό κίνημα, αξιοποιώντας κρυφούς και φανερούς μηχανισμούς.

Η χώρα βρίσκεται σε διαρκή επιτήρηση από την Ε.Ε., την Ε.Κ.Τ. και το Δ.Ν.Τ, βρίσκεται επί της ουσίας, σε καθεστώς πτώχευσης και οι πιστωτές της υπαγορεύουν τους όρους για τη συνέχιση της πίστωσης. Η επίλυση οποιουδήποτε άμεσου προβλήματος της εργατικής τάξης και του λαού συναρτάται από την αστική τάξη και το κράτος της με το πρόβλημα της εξυπηρέτησης του δημόσιου χρέους, της ανόδου της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας και της μείωσης των ελλειμμάτων. Κατά συνέπεια, η άμεση ικανοποίηση των αιτημάτων του κινήματος (εργασία, αξιοπρεπείς αποδοχές, μισθοί και συντάξεις, μείωση χρόνου εργασίας και εργάσιμου βίου, δυνατότητα δανεισμού με μικρά επιτόκια κλπ.), εξαρτάται από τη μονομερή διαγραφή ή τη συνέχιση της εξυπηρέτησης του χρέους. Οι αγώνες που αναπτύχθηκαν ανέδειξαν τις θέσεις των εργαζομένων. Ταυτόχρονα μέσα από τους αγώνες αναδείχτηκαν τα προβλήματα που δημιούργησε και δημιουργεί η χρόνια αστική επιρροή μέσω της ρεφορμιστικής αντίληψης στο εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα. Γίνεται ολοφάνερο ότι ο ρεφορμισμός που κυριάρχησε στις γραμμές του είναι αναποτελεσματικός είτε στη συναινετική του μορφή είτε στην αγωνιστική του εκδοχή, και αδυνατεί όχι μόνο να επιτύχει, αλλά ούτε να περισώσει τις στοιχειώδεις κατακτήσεις των εργαζομένων. Η πλειοψηφία των ΓΣΕΕ–ΑΔΕΔΥ αλλά και πολλών δευτεροβάθμιων συνδικαλιστικών οργανώσεων λειτουργούν σαν το μακρύ χέρι των καπιταλιστών και των κυβερνήσεών τους στο εργατικό κίνημα. Οδηγούν σε εκφυλισμό τις όποιες συλλογικές διαδικασίες, που μαζί με την κυριαρχία των εργοδοτικών συνδικαλιστών προσπαθούν να αδρανοποιήσουν πλατιές μάζες εργαζομένων από τις γραμμές του συνδικαλιστικού κινήματος.  
Απέναντι στο ζοφερό μέλλον για την εργατική τάξη και τον λαό η λύση δε βρίσκεται σε αφηρημένες ιδεολογικές ενότητες που διασπούν την εργατική τάξη και το λαό με βάση τις ιδεολογικές επιλογές τύπου ΠΑΜΕ. Η μόνη απάντηση βρίσκεται στον πλατύ συντονισμό σωματείων, εργατικών κέντρων, ομοσπονδιών, στη βάση των προβλημάτων των εργαζομένων για την ανατροπή αυτής της κατάστασης. Στην προώθηση δυναμικών αγωνιστικών κινητοποιήσεων και απεργιών σαν τη μοναδική απάντηση στον εκφυλισμό και την απομαζικοποίηση των αγώνων που προσπαθεί να οδηγήσει η συνδικαλιστική γραφειοκρατία.

Ο Καλλικράτης αποτελεί την παραπέρα αντιδραστική οργάνωση του κράτους.


Στο τοπίο της ολόπλευρης επίθεσης του κεφαλαίου ο «Καλλικράτης» φιλοδοξεί να αποτελέσει μοχλό ενός συνολικότερου επανασχεδιασμού του κράτους για τη συγκρότηση ισχυρών διοικητικών ενοτήτων, που θα διαμορφώνουν οικονομίες κλίμακας με στόχο την καπιταλιστική διαχείριση και τη δημιουργία προϋποθέσεων τοπικής ανάπτυξης και αύξησης της κερδοφορίας του κεφαλαίου.
Προκρίνονται:
·        Η διαμόρφωση ενός ισχυρού, επιτελικού κεντρικού κράτους που θα έχει την ευθύνη για τη χάραξη της εξωτερικής και της κεντρικής εσωτερικής και οικονομικής πολιτικής.
·        Η μεταφορά αρμοδιοτήτων στις περιφέρειες και τους δήμους, οι οποίοι θα λειτουργούν ως σχετικά αυτόνομοι κόμβοι στα πλαίσια των κρατικών και ευρωπαϊκών δομών.
·        Η λειτουργία των ΟΤΑ με βάση καθαρά ανταποδοτικά και ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια.
·        Η ανάληψη των τομέων κοινωνικής πρόνοιας, της παιδείας και της υγείας, με μειωμένη χρηματοδότηση  μεταφέροντας μέρος του κόστους στους εργαζόμενους.
·        Η ανακατανομή αρμοδιοτήτων μεταξύ τοπικού και περιφερειακού κράτους, ώστε να υπάρχει μεγαλύτερη ευελιξία στο σχεδιασμό και την εφαρμογή ευνοϊκότερων συνθηκών ανάπτυξης του ελληνικού καπιταλισμού.
·        Η λειτουργία της τοπικής διοίκησης με βάση το μοντέλο της Ε.Ε. κάτι που εντάσσεται στο πλαίσιο της ενίσχυσης της εμπλοκής της χώρας με το συγκεκριμένο ιμπεριαλιστικό μηχανισμό.
Αποτέλεσμα είναι:
·         Η πλήρης υποβάθμιση της ζωής των εργαζομένων στην πόλη και την ύπαιθρο
·         Επιβολή μεγαλύτερων τελών και δημοτικών φόρων ώστε να καλυφθούν οι νέες ανάγκες της περιφέρειας.
·         Η περαιτέρω ερήμωση της υπαίθρου.
·         Απολύσεις εργαζόμενων στους ΟΤΑ και τις Νομαρχίες.
·         Δημοτικά και περιφερειακά συμβούλια ελεγχόμενα από το τοπικό κεφάλαιο, το κράτος και τους πολιτικούς εκφραστές του.
·         Το αδυνάτισμα της συμμετοχή μικρότερων συνδυασμών στο συμβούλιο τοπικής διοίκησης ξένη προς τους αγώνες και τα συμφέροντα του λαϊκού παράγοντα.
·         Αύξηση της αστυνόμευσης και της τρομοκράτησης των εργαζομένων. Τα πρώτα δείγματα ήδη υπάρχουν με δίκες να εκκρεμούν για αγωνιστές από τις κινητοποιήσεις στο Ξενία, στο ΧΥΤΑ, κ.ο.κ.
Υπό αυτή την έννοια Μνημόνιο Σταθερότητας και «Καλλικράτης» πάνε μαζί. Με το ένα διαμορφώνεται το πεδίο, οικονομικός και πολιτικός τόπος, όπου το άλλο θα εφαρμοστεί.
Δεν υπερασπιζόμαστε το προηγούμενο μοντέλο των κομματικών αυτοδιοικητικών παραγόντων. Δεν έχουμε αυταπάτες για το ρόλο του «Καλλικράτη» που διαμορφώνει ένα κράτος πιο αποτελεσματικό για το κεφάλαιο. Θεωρούμε καθοριστικό παράγοντα για την βελτίωση των συνθηκών ζωής μας την έκβαση της ταξικής πάλης. Για το λόγο αυτό δίνουμε και βαρύτητα στην ενεργή συμμετοχή του λαϊκού παράγοντα στα πολιτικά και κοινωνικά δρώμενα της περιοχής με επιτροπές αγώνα, με άμεση δημοκρατία αλλά και με απλή αναλογική σε όλες τις αρχαιρεσίες.

Τα μέτρα προωθούνται σε μία περίοδο που στα Γιάννενα υπάρχει αναβρασμός


Ο μηχανισμός στήριξης του ΔΝΤ φτάνει στην τσέπη κάθε εργαζόμενου, αγγίζει κάθε μαντρί της Ηπείρου:
·         Χιλιάδες εργαζόμενοι βρίσκονται αντιμέτωποι με την απόλυση.
·         Οι επιθέσεις στον μισθό έχουν γίνει μόνιμο καθεστώς καθώς οι  μειώσεις αγγίζουν το 25-30%.
·         Η αναζήτηση δουλειάς για τους νέους και για τις γυναίκες αποτελεί όνειρο.
·         Η τρομοκρατία στους χώρους δουλειάς βασιλεύει.
·         Τα θανατηφόρα εργατικά ατυχήματα αυξάνονται.
·         Δεκάδες επιχειρήσεις κλείνουν αφήνοντας απλήρωτους τους εργαζόμενους.
·         Οι μικροεπαγγελματίες οδηγούνται σε αφανισμό με την ανεργία να κρέμεται πάνω από το κεφάλι τους.
·         Μικροί & μεσαίοι αγροτοκτηνοτρόφοι βρίσκονται αντιμέτωποι με τη βίαιη καταστροφής τους.
·         Την όλη κατάσταση επιτείνει το κλείσιμο της ΣΒΕΚΗ, αλλά και η προωθούμενη ιδιωτικοποίηση της ΔΩΔΩΝΗ.
·         Η καθημερινότητα του λαού, στην πόλη και στο χωριό υποβαθμίζεται. Κέντρα υγείας, σχολεία και το πρόγραμμα «βοήθεια στο σπίτι» υπολειτουργούν.
·         Η παιδεία και η υγεία υποτάσσονται στην αγορά.
·         Η φύση αποτελεί βασικό αντικείμενο εκμετάλλευσης, η καταστροφή της, πηγή εσόδων για το κεφάλαιο. Καλαμάς & Παμβώτιδα, μαζί με τις ανοιχτές χωματερές αποτελούν σκουπιδότοπο για το κεφάλαιο.
·         Με ευθύνη των αυτοδιοικητικών διαχειριστών η μελέτη και κατασκευή ΧΥΤΥ στην Ήπειρο καθυστερεί Αντί αυτού προχωράει η κατασκευή ΧΥΤΑ, με ΜΑΤ και μηνύσεις σε διαδηλωτές επιβάλλεται η επιλογή αυτή για την εξυπηρέτηση τοπικών συμφερόντων.

Με μια τοπική διοίκηση στα συμφέροντα του κεφαλαίου.


Τα τελευταία 12 χρόνια η δημοτική αρχή των Παπασταύρου-Γκόντα με τη στήριξη Ν.Δ. και ΛΑ.Ο.Σ., προχώρησε σε σειρά αντιλαϊκών μέτρων, που έχουν την αφετηρία τους στις θητείες Φίλιου-Γκλίναβου, όπως η εφαρμογή των απαράδεκτων ελαστικών εργασιακών σχέσεων, οι απολύσεις των συμβασιούχων, η επιβολή τροφείων στους παιδικούς σταθμούς και οι απολύσεις εργαζομένων σε αυτούς. Παράλληλα ολοκλήρωσε το «έγκλημα» μετατροπής της πόλης μας, από ένα αστικό κέντρο με ελεύθερους δημόσιους χώρους σε μια από τις πιο περιορισμένες και φτωχές πόλεις σε πράσινο, όταν σε κοντινές πόλεις αντιστοιχούν περισσότερα τ.μ. πράσινου ανά κάτοικο. Μια σειρά δημοτικών χώρων έχουν εκχωρηθεί, εκχωρούνται ή κινδυνεύουν να εκχωρηθούν στο ιδιωτικό κεφάλαιο.
Ο πρόεδρος της  ΝΔ, ανακοίνωσε τις υποψηφιότητες για τον Δήμο και την Νομαρχία μιλώντας μέσα στο Grant Sarai φωτογραφίζοντας θελημένα ή μη, όλους αυτούς που με τα ΜΑΤ και τους τραμπούκους κατάστρεψαν τους δημόσιους χώρους φτιάχνοντας τα εκτρώματα του Grant Sarai, του πάρκινγκ της  πλατείας, την Γαριβάλδη, τα «Κτελ» στην Παπανδρέου,  το ερείπιο της «ΟΑΣΗΣ». Φορτώνοντας την πόλη με χρέη που έγιναν «επενδύσεις», σε κολλητούς και μη. Παίζοντας με τον πόνο εκατοντάδων ανέργων και ΑΜΕΑ.
 Αυτή η πολιτική των Γκόντα και Καχριμάνη, είναι η κυρίαρχη πολιτική του αστικού μπλοκ εξουσίας. Είναι η χυδαία εκδοχή της πολιτικής που ακολουθεί και ο υποψήφιος του ΠΑΣΟΚ, Φίλιππας Φίλιος. Με καταρράκωση του πολιτισμού (Πνευματικό Κέντρο: μεσάζοντας Αθηναϊκών παραγωγών, ΔΗΠΕΘΕ: ευνοιοκρατία, αδιαφάνεια, απόσταση από πολιτιστική δημιουργία), των ΚΑΠΗ που αντί να προσφέρουν θαλπωρή στην τρίτη ηλικία, αλιεύουν ψήφους και σπέρνουν ψευδαισθήσεις. Αλλά κυρίως, με διαλυμένη την υπηρεσία καθαριότητας (πληρώματα και στόλος), όπως και ανεξέλεγκτα επικίνδυνη την κατάσταση στη χωματερή.
Οι δήμοι του λεκανοπεδίου είναι καταχρεωμένοι με δάνεια της τάξης των 46 εκατομμυρίων χωρίς να υπολογίζονται σε αυτά οι οφειλές προς εργαζόμενους και τρίτους, ενώ οι δημοτικές επιχειρήσεις είναι όλες ζημιογόνες. Ο ΧΥΤΑ & η χωματερή της Δουρούτης, οι υπόλοιπες ανεξέλεγκτες χωματερές, ο Βιολογικός & η Βιομηχανική Περιοχή, ακόμη κι αυτός ο υδροφόρος ορίζοντας  με τη λίμνη και τις υπόλοιπες υδραυλικές πηγές είναι στο κόκκινο, αν δεν έχει ξεπεράσει τα όρια άμεσου κινδύνου.
Σε αυτά μεγάλη ευθύνη έχουν και οι δήμαρχοι Κασσής, Εμανουηλίδης, Πήχας, Σίντος κι ο κοινοτάρχης Τζιαφάς. Γιατί δεν διαπράχθηκαν εγκλήματα μόνο στο δήμο Ιωαννιτών (δέντρα που αποψιλωθήκαν σε μια νύχτα, πεζόδρομος πάνω στη λίμνη, ιδιοποίηση οικοπέδων, απόπειρα να γίνει γέφυρα Ντραμπάτοβα-Νησί, οικιακά απόβλητα με τα όμβρια στην Ανατολή που επιβάρυναν το Βιολογικό, κ.α.).
 Στις επερχόμενες δημοτικές εκλογές πρέπει να εκφραστεί η οργή που νιώθουμε όλοι μας σε αριστερή ανατρεπτική κατεύθυνση. Θέλοντας να εκφράσουμε μια τέτοια αναγκαιότητα η ΔΡΑΣΥ στα Γιάννενα, θα συμμετέχει στις δημοτικές εκλογές του Νοέμβρη του 2010. Είμαστε κομμάτι των αγώνων των εργαζομένων για τη βελτίωση των συνθηκών ζωής τους. Δεν είμαστε ακόμη μία «υπερκομματική» παράταξη. Τα προβλήματα δεν έχουν χρώμα, αλλά εκείνοι που τα δημιούργησαν έχουν. Χρώμα έχουν και οι λύσεις. Για να επιτευχθούν όμως προς όφελος των εργαζομένων και των νέων απαιτούνται ρήξεις με τη λογική του κέρδους, την «ανταγωνιστικότητα», τη δικτατορία της αγοράς. Απαιτούνται πράξεις και αγώνες. Απαιτείται και μια άλλη αριστερά που θα μιλάει και κυρίως θα πράττει στο όνομα της κοινωνικής αναγκαιότητας. Την πρόταση για τους αγώνες και τη συμπόρευση στις δημοτικές εκλογές την απευθύνουμε και επιθυμούμε να βαδίσουμε μαζί με κάθε εργαζόμενο με μειωμένο μισθό, με κάθε κάτοικο που δεν του φτάνουν τα λεφτά στο τέλος του μήνα, με κάθε απολυμένο, με κάθε νέο της περιπλάνησης και των 500 ευρώ,  με κάθε απεργό εργαζόμενο, με κάθε αλληλέγγυο αγωνιζόμενο, με κάθε οργισμένο πρώην ψηφοφόρο των καθεστωτικών κομμάτων.
Στον καιρό της επίθεσης στη ζωή μας, ας απαντήσουμε συγκρουσιακά και ανατρεπτικά. Γιαννιώτισσα/Γιαννιώτη συμπορεύσου με την ΔΡΑΣΥ στους δρόμους της Πόλης, στα χωριά του λεκανοπεδίου.
Καλούμε για μέτωπο αγωνιστικής απάντησης και συσπείρωσης τους εργαζόμενους και την κοινωνική πλειοψηφία
Οι εκλογές δεν είναι στενά αυτοδιοικητικές. Αποτελούν μέρος της επίθεσης που δέχονται οι εργαζόμενοι και ζητείται σε αυτές η συναίνεση του λαϊκού παράγοντα προκειμένου να συνεχιστεί αυτή η πολιτική. Ήρθε η ώρα για την να δοκιμάσουμε το δρόμο του αγώνα, να συνειδητοποιήσουμε τη συλλογική της δύναμη. Οι μαζικοί αγώνες και η νίκη τους είναι η λύση.
Το επόμενο διάστημα  όλοι πιο αποφασιστικά ας εντείνουμε τις προσπάθειές μας για την αναγέννηση της δικής μας συλλογικής πάλης στην γειτονιά και σε κάθε χώρο δουλειάς, παλεύοντας για:

Για μια οικονομία στις ανάγκες του λαού και του τόπου.


Ø  Ανατροπή του αντεργατικού προγράμματος σταθερότητας και του μνημονίου
Ø  Άρνηση πληρωμής και διαγραφή του χρέους, εκτός αυτού προς τα ασφαλιστικά ταμεία
Ø  Έξοδος απ’ την ΟΝΕ και την ΕΕ, αποδέσμευση απ’ όλους τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς – μηχανισμούς όπως είναι το Δ.Ν.Τ, το ΝΑΤΟ κ.α.
Ø  Εθνικοποίηση χωρίς αποζημίωση των τραπεζών, των επιχειρήσεων κοινής ωφέλειας και των μεγάλων επιχειρήσεων και λειτουργία τους με εργατικό έλεγχο
Ø  Χωρισμό κράτους – εκκλησίας, από-υπαλληλοποίηση των ιερέων και της εκκλησιαστικής ιεραρχίας, δήμευση της περιουσίας της
Ø  Χάρισμα – διαγραφή των χρεών για την πρώτη κατοικία σε όλους τους εργαζόμενους
Ø  Ρύθμιση των χρεών προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις χάρισμα – διαγραφή χρεών στα υπερχρεωμένα νοικοκυριά που το εισόδημά τους βρίσκεται στα όρια της φτώχειας

Για το δικαίωμα στην εργασία και την αξιοπρέπεια.


Ø  Εθνικοποίηση των επιχειρήσεων που κλείνουν ή πτωχεύουν, δήμευση των περιουσιών των ιδιοκτητών τους, η συνέχιση της λειτουργίας τους με εργατικό έλεγχο
Ø  Ικανοποίηση των ώριμων διεκδικήσεων του συνδικαλιστικού κινήματος για αύξηση στα μεροκάματα, στις συντάξεις, στους μισθούς, 7ωρο-35ωρο-5ήμερο, ασφαλιστικά δικαιώματα, παιδεία, υγεία, πρόνοια. Πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα για όλους τους εργάτες, ανεξάρτητα έθνους, θρησκείας και χρώματος. 
Ø  Απαγόρευση των απολύσεων.
Ø  Ίσα πολιτικά και κοινωνικά δικαιώματα σε όλους τους μετανάστες χωρίς χαράτσια.
Ø  Εγγυημένος βασικός μισθός για όλους τους εργάτες γης -κτηνοτροφικών μονάδων και ένταξή τους στο ΙΚΑ.
Ø  Εγγραφή όλων των εργαζομένων στα σωματεία ανεξαρτήτως σχέσης εργασία ή ασφάλισης
Ø  Οργάνωση της αγροτικής παραγωγής στη βάση ενός δημοκρατικού συνεταιριστικού πλαισίου.

Για το θεσμικό πλαίσιο


Ø  Κατάργηση του συνολικού αντιδραστικού πλαισίου για την Τοπική Αυτοδιοίκηση και προώθηση της απλής αναλογικής
Ø  Θέσπιση συμβουλίων γειτονιάς και υποστήριξη για την πραγματική συμβολή τους στην Τ.Α
Ø  Ανατροπή των μεταρρυθμίσεων «Καλλικράτη» και «Καποδίστρια». 
Ø  Διαγραφή του χρέους των δήμων προς τις τράπεζες.

 


Δημοτικός οικονομικός προγραμματισμός


Απέναντι στην πολιτική που προώθησαν όλα τα προηγούμενα χρόνια, κόντρα στην εκχώρηση στο ιδιωτικό κεφάλαιο δημοτικών υπηρεσιών, στις πολιτικές της εμπορευματοποίησης των κοινωνικών αγαθών, του δημόσιου χώρου διεκδικούμε:

Ø  Επαρκή χρηματοδότηση από το τακτικό κρατικό προϋπολογισμό και άμεση επιστροφή στους ΟΤΑ των κονδυλιών που έχουν παρακρατήσει οι κυβερνήσεις.
Ø  Η εκκλησιαστική περιούσια και τα κληροδοτήματα να μεταβιβαστούν στο δήμο και να ελέγχονται απευθείας από τους πολίτες. . Απαγόρευση πώλησης, ενοικίασης και μεταβίβασης των κληροδοτημάτων.
Ø  Μείωση δημοτικών τελών και φόρων. Κατάργησή τους σε ανέργους, μετανάστες, άτομα με ειδικές ανάγκες, και εργαζόμενους στα όρια της φτώχειας
Ø  Δημοτικές υπηρεσίες που να λειτουργούν δημοκρατικά, όπου βαρύτητα έχει η συνέλευση των εργαζομένων και το Ανοικτό Δημοτικό Συμβούλιο.

Κοινωνική πολιτική

Παιδεία και υγειά στον δήμο μας


Σε ένα πλαίσιο όπου παιδεία και υγεία χαρακτηρίζονται σαν εμπορεύματα το πρόγραμμα σταθερότητας και η μεταρρύθμιση του Καλλικράτη έρχονται να ολοκληρώσουν τη διάλυση τους. Οι περικοπές στις προσλήψεις προσωπικού, η όλο και πιο διευρυμένη εφαρμογή των ελαστικών σχέσεων εργασίας στους τομείς αυτούς έρχονται να δέσουν με τις μεταρρυθμίσεις αυτές. Μέσω του «Καλλικράτη» παιδεία και υγεία θα περάσουν στη διοίκηση των δήμων μαζί με το κόστος λειτουργίας τους, χωρίς από κάπου να προβλέπεται ο τρόπος με τον οποίο θα γίνεται η χρηματοδότηση των τομέων αυτών. Πολλά σχολεία και κέντρα υγείας προβλέπεται να κλείσουν στα πλαίσια της μείωσης των εξόδων του κράτους.
 Η παρέμβασή μας κρίνει αναγκαία τα εξής:
Ø  Την υλική και οργανωτική ανάπτυξη δημόσιας αστικής πρωτοβάθμιας υγείας σε κάθε γειτονιά, Όλοι οι πολίτες να έχουν πρόσβαση στον οικογενειακό τους γιατρό
Ø  Τον άμεσο και μαζικό διορισμό εκπαιδευτικών και γιατρών για τη στελέχωση σχολείων και νοσοκομείων.
Ø  Τη δραστική αύξηση της χρηματοδότησης από τον κρατικό προϋπολογισμό για τους τομείς αυτούς.
Ø  Την κατάργηση όλων των νόμων που αντιστρατεύτηκε το εκπαιδευτικό κίνημα όλα τα προηγούμενα χρόνια.
Ø  Δημόσια και δωρεάν παιδεία και περίθαλψη για όλους.

Πολιτισμός

Διεκδικούμε:

Ø  Τη διαμόρφωση ενός άλλου πολιτιστικού περιβάλλοντος για την πόλη μας. Οι αξίες του, παραμένουν για μας η πιο πολύτιμη επένδυση:
Ø  Ενίσχυση και ανάπτυξη πολιτιστικής δραστηριότητας που να σέβεται και να αναδεικνύει την πολιτιστική κληρονομιά και ιστορικότητα της πόλης μας
Ø  Υποστήριξη των πολιτιστικών επιλογών των πολιτών με ουσιαστική πρόσβαση όλων των πολιτών.
Ø  Οι μετανάστες αποτελούν κομμάτι της εργατικής τάξης στην Ελλάδα. Το ελληνικό κράτος στερεί από τη μεγάλη πλειοψηφία τους τη δυνατότητα να αποκτήσουν άδεια παραμονής. Θεωρούμε απαραίτητα τα παρακάτω:
Ø  Νομιμοποίηση όλων των μεταναστών.
Ø  Πλήρη πολιτικά δικαιώματα για τους μετανάστες.
Ø  Εφαρμογή προγραμμάτων διδασκαλίας ελληνικής γλώσσας.
Ø  Κοινωνική ενσωμάτωση των μεταναστών (κατοχύρωση εργασιακών -κοινωνικών δικαιωμάτων) με στόχο την πλήρη διάχυσή τους στον κοινωνικό ιστό
Ø  Θέσπιση πλαισίου για την δυνατότητα καύσης νεκρών.

Για το άλλο μισό του ουρανού.....


Αντιπαρατιθέμεθα στην κουλτούρα που προβάλει την γυναίκα ως καταναλωτή ή μέσο ηδονής , αντιπαλεύουμε την πολλαπλή εκμετάλλευση της γυναίκας (σαν εργαζόμενη, σαν άνεργη, σαν νοικοκυρά, σαν σύμβολο της ηδονής).
Ø  Επεξεργασία κοινωνικών προγραμμάτων ενίσχυσης της απασχόλησης των γυναικών με μειωμένα ωράρια εργασίας (δίχως μείωση μισθού).
Ø  Δημιουργία κέντρου κακοποιημένων γυναικών και παιδιών σε συνεργασία και με άλλες κρατικές δομές που υφίστανται σε τοπικό/κεντρικό επίπεδο
Ø  Δημιουργία δημοτικών παιδικών σταθμών και σταθμών για παιδιά προσχολικής-σχολικής ηλικίας. Κατάργηση τροφείων σε αυτούς
Η κατάχρηση ουσιών είναι φαινόμενο σύμφυτο του καπιταλιστικού συστήματος. Με βάση τις σύγχρονες επιστημονικές αντιλήψεις, διεκδικούμε:
Ø  Την πρόληψη.
Ø  Την αποποινικοποίηση των χρηστών και την πλήρη απουσία καταστολής τους.
Ø  Την υποστήριξη (ιατρική -ψυχολογική) των χρηστών και των οικογενειών τους και τη δημιουργία δικτύου πρόληψης, θεραπείας, απεξάρτησης και επανένταξης στον κοινωνικό ιστό, δημόσιου χαρακτήρα.
Τα άτομα με ειδικές ανάγκες (ΑΜΕΑ), δεν είναι μόνο καταναλωτές κάποιας κοινωνικής πρόνοιας. Είναι ενεργοί πολίτες . Επιβάλλεται η ενίσχυση προγραμμάτων για την εκπαίδευσή τους και για την λειτουργική ένταξή τους στις κοινωνικές-κοινοτικές-επαγγελματικές δομές.

Αστεακό περιβάλλον


Αγωνιζόμαστε και διεκδικούμε:

Ø  Ένα «ευρύτατο κέντρο» χωρίς αυτοκίνητα.
Ø  Να αναπτυχθεί ένα δημόσιο, σύγχρονο, ασφαλές και φθηνό συγκοινωνιακό σύστημα μέσων μεταφοράς.
Ø  Λειτουργικές πεζοδρομήσεις στο κέντρο και στις συνοικίες.
Ø  Ευρύ δίκτυο ποδηλατοδρόμων.
Ø  Ράμπες προσπέλασης των ανθρώπων με ειδικές ανάγκες σε όλη την πόλη.
Ø  Διαμορφώσεις διαβάσεων και διεύρυνση νησίδων.
Ø  Το στρατόπεδο του Βελισάριου να λειτουργήσει σαν πάρκο αναψυχής-αθλητισμού.
Θεωρούμε ότι μια ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων, έχει δύο προτεραιότητες: τη μείωση δημιουργίας αποβλήτων και τη μείωση του όγκου και την αξιοποίηση των απορριμμάτων. Οφείλουμε να ξεκινήσουμε από αυτές και στη συνέχεια να διεκδικήσουμε Υγειονομική ταφή με βάση τις σύγχρονες επιστημονικές αντιλήψεις (ΧΥΤΥ) και τα υπάρχοντα τεχνικά μέσα και με κριτήριο χωροθέτησης την ουσιαστική προστασία του περιβάλλοντος και των οικισμών. Αποκατάσταση των διάσπαρτων σκουπιδότοπων και της χωματερής της Δουρούτης

Η παρουσία μας στο δημοτικό συμβούλιο θα είναι στη διάθεση των επιτροπών αγώνα των κατοίκων, των εργατικών αγώνων και συλλογικοτήτων. Επικεφαλής του ψηφοδελτίου της ΔΡΑΣΥ θα είναι ο/η …
Στεκόμαστε αντίθετοι σε οποιαδήποτε λογική διαπραγμάτευσης και συνδιαχείρισης του δήμου. Για το λόγο αυτό και δεν τίθεται από την πλευρά οποιοδήποτε θέμα στήριξης άλλου συνδυασμού στο 2ο γύρο
Συντονιζόμαστε με άλλα δημοτικά σχήματα στηρίζοντας από κοινού Αριστερή Παρέμβαση στην Ήπειρο

Η δική μας πολιτική πρόταση δεν απευθύνεται στην κυβέρνηση – στην όποια κυβέρνηση – για να την υλοποιήσει ή στις όποιες κοινοβουλευτικές διαδικασίες για να την υιοθετήσουν. Πρώτα απ’ όλα απευθύνεται στο κίνημα, στον κόσμο της εργασίας και της Αριστεράς, για να τη διεκδικήσει, να αγωνιστεί γι’ αυτήν, να την επιβάλλει. Είναι μια πρόταση δυναμική, στενά συνδεδεμένη όχι κυρίως με το σημερινό συσχετισμό, της σημερινή κατάσταση του κινήματος και της Αριστεράς, αλλά με τις τάσεις ριζοσπαστικής αλλαγής τους, ταξικής ανασυγκρότησης του εργατικού κινήματος, αλλαγής του χάρτη στην Αριστερά, επαναθεμελίωσης του κομμουνισμού.
Δημοτική Ριζοσπαστική Αριστερή ΣΥσπείρωση

Δεν υπάρχουν σχόλια: