Τετάρτη, Νοεμβρίου 03, 2010

Το καθήκον της αριστεράς είναι να ενισχύσει την αντίσταση του εργαζόμενου λαού.

Δημοσιευμένο στην εφημερίδα ΕΚΔΟΣΗ


1. Ποιες είναι οι βασικές αρχές του οικονομικού σας προγράμματος;

Ο λαός και η χώρα περνάει δύσκολες στιγμές. Τα δικαιώματα και οι κατακτήσεις του έχουν μπει στο στόχαστρο της ιερής συμμαχίας κεφαλαίου – τραπεζιτών – ΠΑΣΟΚ – ΝΔ – ΛΑΟΣ- κυβέρνησης- ΔΝΤ-ΕΕ.
Το καθήκον της αριστεράς είναι να ενισχύσει την αντίσταση του εργαζόμενου λαού. Οι δυνάμεις που απαρτίζουν την ΔΡΑΣΥ- μια ενωτική απόπειρα που βρέθηκε στους δρόμους του αγώνα- δεν μπορεί παρά να δίνουν όλο τους το «είναι» στην ενίσχυση της λαϊκής και εργατικής αντίστασης.

Απόρροια αυτής της θέσης είναι το οικονομικό πρόγραμμα της ΔΡΑΣΥ να συσχετίζεται αμεσότητα με την αγωνιστική εναντίωση στο τοκογλυφικό και ιμπεριαλιστικό χρέος. Από την αγωνιστική εναντίωση στο να μην εφαρμοστεί το μνημόνιο και στην τοπική αυτοδιοίκηση.
Την αγωνιστική εναντίωση των Καλικράτειων Δήμων σε υποχείρια οικονομικών συμφερόντων. Που θα έχει ως αποτέλεσμα την ιδιωτικοποίηση της δημοτικής περιουσίας, των δημόσιων αγαθών, των ελεύθερων χώρων, των κοινωνικών λειτουργιών, την εκτίναξη των δημοτικών τελών και φόρων.
Συσχετίζεται με τον αγώνα να γίνουν όλοι οι εργαζόμενοι στο Δήμο μόνιμοι, με το
να αγωνιστεί δίπλα στα λαϊκά και κοινωνικά κινήματα για την υπεράσπιση των λαικών, κοινωνικών και εργατικών δικαιωμάτων. Για την υπεράσπιση των δημόσιων αγαθών και των ελεύθερων χώρων.
Με το αναπτύξει ένα παραγωγικό- με μια πιο ευρύτερη πολυσύνθετη έννοια- ρόλο. Ιδιαίτερα στους τομείς των κοινωνικών υπηρεσιών, του πολιτισμού, της κοινωνικής πρόνοιας, της επιστήμης και της κουλτούρας.
Ειδικότερα αγωνιζόμαστε για: Ανατροπή του αντεργατικού προγράμματος σταθερότητας και του μνημονίου. Άρνηση πληρωμής και διαγραφή του χρέους, εκτός αυτού προς τα ασφαλιστικά ταμεία. Εθνικοποίηση χωρίς αποζημίωση των τραπεζών, των επιχειρήσεων κοινής ωφέλειας και των μεγάλων επιχειρήσεων και λειτουργία τους με εργατικό έλεγχο. Χωρισμό κράτους – εκκλησίας, από-υπαλληλοποίηση των ιερέων και της εκκλησιαστικής ιεραρχίας, δήμευση της περιουσίας της. Χάρισμα – διαγραφή των χρεών για την πρώτη κατοικία σε όλους τους εργαζόμενους. Ρύθμιση των χρεών προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις χάρισμα – διαγραφή χρεών στα υπερχρεωμένα νοικοκυριά που το εισόδημά τους βρίσκεται στα όρια της φτώχειας


2. Πώς θα χρηματοδοτήσετε το πρόγραμμά σας αν εκλεγείτε; Από πού θα αντλήσετε πόρους δεδομένης και της περικοπής της δημόσιας χρηματοδότησης λόγω του «μνημονίου»;

Θεωρούμε πως με τον Καλλικράτη όχι μόνο δεν ενισχύεται η τοπική αυτοδιοίκηση αλλά επί της ουσίας καταργείται. Μετατρέπεται σε ένα αντιδημοκρατικό εξάρτημα του κεντρικού κράτους, της ΕΕ και των πολυποίκιλων οικονομικών συμφερόντων. Ταυτόχρονα μετατρέπεται σε ένα βαρύτατο φορομπηχτικό μηχανισμό για την εργαζόμενη πλειοψηφία. Αυτή πάνω κάτω είναι η Καλικράτεια τοπική αυτοδιοίκηση στην οποία σηκώνουμε τοίχο ανυπότακτης αντίστασης, αγωνιζόμενοι μαζί με τον λαό και τα κοινωνικά κινήματα για: Κατάργηση του συνολικού αντιδραστικού πλαισίου για την Τοπική Αυτοδιοίκηση και προώθηση της απλής αναλογικής. Θέσπιση συμβουλίων γειτονιάς και υποστήριξη για την πραγματική συμβολή τους στην Τ.Α. Ανατροπή των μεταρρυθμίσεων «Καλλικράτη» και «Καποδίστρια». Διαγραφή του χρέους των δήμων προς τις τράπεζες. Επαρκή χρηματοδότηση από το τακτικό κρατικό προϋπολογισμό και άμεση επιστροφή στους ΟΤΑ των κονδυλιών που έχουν παρακρατήσει οι κυβερνήσεις. Η εκκλησιαστική περιούσια και τα κληροδοτήματα να μεταβιβαστούν στο δήμο και να ελέγχονται απευθείας από τους πολίτες. . Απαγόρευση πώλησης, ενοικίασης και μεταβίβασης των κληροδοτημάτων. Μείωση δημοτικών τελών και φόρων. Κατάργησή τους σε ανέργους, μετανάστες, άτομα με ειδικές ανάγκες, και εργαζόμενους στα όρια της φτώχειας. Δημοτικές υπηρεσίες που να λειτουργούν δημοκρατικά, όπου βαρύτητα έχει η συνέλευση των εργαζομένων και το Ανοικτό Δημοτικό Συμβούλιο.

3. Πώς θα βοηθήσετε ειδικότερα την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας και ιδιαίτερα την καινοτομία;

Έννοιες όπως κέρδος, επιχείρηση και επιχειρηματικότητα δεν ανήκει στο εννοιολογικό λεξιλόγιο μας. Εμείς αγωνιζόμαστε μαζί με όλο το εργαζόμενο λαό για μια κοινωνία που αυτές οι λέξεις θα μπουν χρονοντούλαπο της ιστορίας. Για την οικοδόμηση μιας κοινωνίας των ελευθέρων συνεταιρισμένων παραγωγών.
Η οπτική των δυνάμεων που απαρτίζουν την ΔΡΑΣΥ ξεκινά από τους αγώνες των εργαζόμενων, του λαού, της νεολαίας και καταλήγει στην ηγεμόνευση της έννοιας κοινωνικό πάνω στο ιδιωτικό.
Μέσα από αυτό το πρίσμα βλέπουμε και τον πολύμορφα παραγωγικό χαρακτήρα της τοπικής αυτοδιοικήσης, βέβαια κάτω απο άλλες πολιτικές συνθήκες. Παραγωγικός χαρακτήρας που δεν θα ενισχύει το επιχειρείν και το ιδιωτικό κέρδος άλλα θα ενδυναμώνει το κοινωνικό και την συλλογική διανοητικότητα πάνω στο ιδιωτικό
Για αυτό το λόγο «επενδύουμε» πολιτικά στο ζήτημα του πολιτισμού και της κουλτούρας:
Διεκδικώντας την άμεση επιστροφή όλων των Δημοτικών επιχειρήσεων που έχουν ιδιωτικοποιηθεί ή κλείσει. Επιχειρήσεις που θα λειτουργούν με καθαρά κοινωνικά κριτήρια και κάτω απ δημοτικό και κοινωνικό έλεγχο.
Την διαμόρφωση ενός πολιτιστικού περιβάλλοντος που θα υπερβαίνει την εμπορευματοποίηση των καλλιτεχνικών δημιουργιών και στάσεων. Ενισχύοντας τις εναλλακτικές μορφές έκφρασης, τα κοινωνικά ρεύματα των νέων, τις καταλήψεις στέγης, τα στέκια νεολαίας.
Υπερασπίζοντας τις μειονότητες. Αγωνιζόμενοι να αναδειχθεί η πολυπολιτισμική κληρονομιά και το πολυεθνικό παρόν της περιοχής με όρους ισότητας και αδελφότητας. Αγωνιζόμενοι για την νομιμοποίηση όλων των μεταναστών με πλήρη πολιτικά δικαιώματα.
Αντιπαρατιθέμεθα στην κουλτούρα που προβάλει την γυναίκα ως καταναλωτή ή μέσο ηδονής , αντιπαλεύουμε την πολλαπλή εκμετάλλευση της γυναίκας (σαν εργαζόμενη, σαν άνεργη, σαν νοικοκυρά, σαν σύμβολο της ηδονής). Έχουμε ως στόχο την επεξεργασία κοινωνικών προγραμμάτων ενίσχυσης της απασχόλησης των γυναικών με μειωμένα ωράρια εργασίας (δίχως μείωση μισθού).
Την δημιουργία κέντρου κακοποιημένων γυναικών και παιδιών σε συνεργασία και με άλλες κρατικές δομές που υφίστανται σε τοπικό /κεντρικό επίπεδο. Την δημιουργία δημοτικών παιδικών σταθμών και σταθμών για παιδιά προσχολικής-σχολικής ηλικίας.
Παιδικοί σταθμοί που δεν θα έχουν τροφεία για την λαϊκή και εργατική οικογένεια.
Αγωνιζόμενοι τα ΑμεΑ να μην είναι μόνο είναι μόνο καταναλωτές της κοινωνικής πρόνοιας αλλά ενεργοί ισότιμοι πολίτες που πρέπει έχουν πρόσβαση παντού. Επιβάλλεται η ενίσχυση προγραμμάτων για την εκπαίδευσή τους και για την λειτουργική ένταξή τους στις κοινωνικές- κοινοτικές-επαγγελματικές δομές. Η δυνατότητα να ζήσουν αυτόνομα και να παρεμβαίνουν στο Δημόσιο χώρο.
Στο βαθμό που υπάρχει βέβαια Δημόσιο χώρος. Δημόσιος χώρος που αποτελεί το πλέον σημαντικό κόμβο μας διαφορετικού τύπου παραγωγικής αντίληψης για ένα Δήμο και μια τοπική αυτοδιοίκηση στα χέρια των ίδιων των πολιτών.
Με μακροπρόθεσμο βέβαια στόχο μια κοινωνία, μια τοπική αυτοδιοίκηση απελευθερωμένης από τον βραχνά του μόχθου, που θα χει μετατρέψει την εργασία σε ελεύθερη δημιουργική απασχόληση, τοποθετώντας ως μέτρο του κοινωνικού πλούτου τον ελεύθερο χρόνο.
Σίγουρα οι δυνάμεις της ΔΡΑΣΥ είναι πολύ μικρές για να φέρουν εις πέρας αυτό το τιτάνιο έργο. Επιβάλλεται η κοινή δράση των αριστερών δυνάμεων, ο αναστοχασμός για το σοσιαλισμό- κομμουνισμό του 21ού αιώνα.


ΔΡΑΣΥ 

Δεν υπάρχουν σχόλια: