Τετάρτη, Νοεμβρίου 03, 2010

ΟΜΙΛΙΑ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΣΚΟΠΟΥΛΗ


Γιαννιώτες και Γιαννιώτισσες,

Σας μεταφέρω τον αγωνιστικό χαιρετισμό των υποψηφίων της Δημοτικής Ριζοσπαστικής Αριστερής Συσπείρωσης και τα μηνύματα αισιοδοξίας και ελπίδας που αποκομίζουμε από κάθε γωνιά του διευρυμένου πλέον δήμου μας.
Στο διάστημα  της προεκλογικής περιόδου ήρθαμε σε επαφή και συζητήσαμε με χιλιάδες ανθρώπους της καθημερινής σκληρής βιοπάλης.
Επισκεφτήκαμε χώρους δουλειάς και διαπιστώσαμε τις αντίξοες συνθήκες εργασίας, την εντατικοποίησή της λόγω έλλειψης προσωπικού, τα εξοντωτικά ωράρια, την καθυστέρηση της καταβολής των μισθών, την εργοδοτική αυθαιρεσία και ασυδοσία, τα τρομερά αδιέξοδα στα οποία έχουν περιέλθει μικρομεσαίοι  επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι.
Ακούσαμε τη φωνή απόγνωσης για τους μισθούς και τις συντάξεις πείνας, για την ανεργία που μαστίζει κάθε λαϊκή οικογένεια, για την ακρίβεια που σπάει κόκαλα, για την εμπορευματοποίηση της υγείας της παιδείας και της πρόνοιας, για τη δυσβάσταχτη έμμεση και άμεση φορολογία που γονάτισε τα λαϊκά νοικοκυριά και έθεσε στο περιθώριο πολύτιμες παραγωγικές δυνάμεις του τόπου μας.
Αισθανθήκαμε τη δικαιολογημένη πικρία και το θυμό των κατοίκων των λαϊκών συνοικιών εξαιτίας της ανυπαρξίας έργων υποδομής, της εγκατάλειψής τους και της απουσίας φροντίδας από το κράτος και τη δημοτική αρχή.
Βιώσαμε τις τραγικές συνέπειες μιας άναρχης απρογραμμάτιστης και προς όφελος των μεγάλων επιχειρηματικών συμφερόντων ανάπτυξης, που οδήγησε στο ξεπούλημα     πολύτιμων για τις λαϊκές ανάγκες δημόσιων χώρων και στην όξυνση των προβλημάτων που ταλανίζουν την καθημερινότητα των πλατειών λαϊκών στρωμάτων του δήμου μας.    
Νοιώσαμε την απογοήτευση του αγρότη και του κτηνοτρόφου που έζησε την σκληρότητα της νέας κοινής αντιαγροτικής πολιτικής της ΕΕ που προκάλεσε το βίαιο ξεκλήρισμά του και την σαρωτική παραγωγική αποδιάρθρωση του τόπου μας.
 Μα πάνω από όλα αφουγκραστήκαμε να σιγοβράζει το καζάνι της λαϊκής αγανάκτησης και οργής, και διαπιστώσαμε να απαγκιστρώνονται όλο και περισσότεροι συμπολίτες μας από τα γρανάζια της δικομματικής συμπαιγνίας και αγυρτείας.
Όλο και περισσότεροι πλέον κατανοούν ότι η παρέα της μαφιόζικης τρόικα σε απόλυτη συνεργασία με την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ τη ΝΔ και το ΛΑΟΣ, έχουν βάλει στο στόχαστρό τους την πλήρη ξεθεμελίωση του συνόλου των λαϊκών δικαιωμάτων, την εξοντωτική συμπίεση του εργατικού κόστους, τη διασφάλιση εργασιακού και κοινωνικού μεσαίωνα που θα μεγιστοποιεί την κερδοφορία του κεφαλαίου.
Η καπιταλιστική κρίση, σύμφυτο παράγωγο του παρανοϊκού και καταστροφικού  για τον άνθρωπο και το περιβάλλον συστήματος, προϊόν της πρόσκαιρης αδυναμίας των δυνάμεων του κεφαλαίου να επενδύσουν με την προσδοκώμενη κερδοφορία  τον συσσωρευμένο πλούτο, αξιοποιείται σήμερα στη χώρα μας, αλλά και από τα υπόλοιπα κράτη μέλη της ΕΕ,  για την επιβολή του παρατεταμένου εργασιακού  και κοινωνικού εφιάλτη που επιφυλάσσουν για τους λαούς τους.
Γιατί πράγματι το μνημόνιο και ο λεγόμενος μηχανισμός στήριξης δεν αποτελούν παρά ένα μόνο σκαλοπάτι στην ατέλειωτη και κλιμακούμενη επίθεση σε βάρος των λαϊκών δικαιωμάτων που πραγματικό στόχο έχουν τη θωράκιση του μεγάλου κεφαλαίου στην Ευρωπαϊκή ένωση και τη χώρα μας.
Νέα ακόμα σκληρότερα και ήδη  προαποφασισμένα μέτρα αναμένεται να πλήξουν τα πλατειά λαϊκά στρώματα την επομένη των εκλογών, με πρόσχημα πάντα τη δημοσιονομική εξυγίανση και την εξυπηρέτηση του διογκωμένου κρατικού χρέους, που αποτελεί σήμα κατατεθέν μιας ταξικής και άναρχης παραγωγικής ανάπτυξης στόχος της οποίας είναι η διευρυμένη παραγωγή  και κερδοφορία του κεφαλαίου και όχι η κάλυψη των πραγματικών λαϊκών αναγκών.   
Ισχυρός  και αποφασιστικός μηχανισμός στήριξης και εφαρμογής των επιδιώξεων των δυνάμεων του κεφαλαίου θα καταστεί ο αντιδραστικός  Καλλικράτης που θα φορτώσει νέα βάσανα και φορολογικά βάρη στις πλάτες των λαϊκών στρωμάτων, θα παραδώσει στην επιχειρηματική ασυδοσία το περιβάλλον και τη δημόσια περιουσία καθώς και κρίσιμους για τις λαϊκές ανάγκες τομείς όπως η παιδεία η υγεία και η πρόνοια, θα συμβάλλει στο περαιτέρω χτύπημα των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων.
Φίλες και φίλοι,
Η εκλογική μάχη του Νοέμβρη για την τοπική διοίκηση αποτελεί μια κρίσιμης σημασίας  για τα λαϊκά συμφέροντα πολιτική αναμέτρηση.
Το αποτέλεσμά της  θα κρίνει εάν και κατά πόσο την επομένη των εκλογών θα έχουν δημιουργηθεί ρήγματα στην αντιδραστική ασκούμενη πολιτική μέσω της καταψήφισης των συνδυασμών του Νίκου Γκόντα και Φίλιππα Φίλιου που στηρίζονται από  ΝΔ-ΛΑΟΣ και ΠΑΣΟΚ αντίστοιχα, και της ισχυροποίησης των αγωνιστικών δυνάμεων που όλο το προηγούμενο διάστημα βρέθηκαν στους δρόμους του αγώνα για την ανατροπή αυτής της αντιλαϊκής πολιτικής.
Η ΔΡΑΣΥ καλεί τους εργαζόμενους τους άνεργους τους νέους και τους συνταξιούχους να μην υποκύψουν στα εκβιαστικά διλήμματα και στις ρουσφετολογικές και εξευτελιστικές για την ανθρώπινη αξιοπρέπεια πιέσεις.
Ø  Να μην πέσουν στην παγίδα της ανώδυνης για το σύστημα και επικίνδυνης για τα συμφέροντά τους αποχής.
Ø  Να ορθώσουν ανάστημα και με αίσθημα ευθύνης να αποφασίσουν και να στηρίξουν τα πραγματικά τους συμφέροντα.
Ø  Να στείλουν ισχυρό μήνυμα αντίστασης και απόφασης και να διεκδικήσουν:
Ø  Τα βάρη της κρίσης να τα πληρώσουν οι υπεύθυνες για αυτήν δυνάμεις του κεφαλαίου με τη δραστική αύξηση της φορολογίας του.
Ø  Να καταργηθεί ο ειδικός φόρος κατανάλωσης στα ήδη πλατειάς λαϊκής κατανάλωσης.
Ø  Να αυξηθούν οι μισθοί τα μεροκάματα και οι συντάξεις στο βαθμό που να καλύπτουν τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες.
Ø  Να παρθούν ουσιαστικά μέτρα στήριξης των ανέργων.
Ø  Να καταργηθούν οι ελαστικές σχέσεις εργασίας, να παρθούν μέτρα υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς.
Ø  Να αξιοποιηθούν οι δυνατότητες των σύγχρονων τεχνολογιών για τη δραστική μείωση του χρόνου εργασίας με την παράλληλη πλήρη διασφάλιση των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων.
Ø  Να σταματήσει η εμπορευματοποίηση της  παιδείας της υγείας και της πρόνοιας και να  εξασφαλιστούν για το λαό υπηρεσίες δωρεάν και υψηλής ποιότητας με αποκλειστική ευθύνη του κράτους.
Ø  Να στηριχτεί η ντόπια παραγωγή και το εισόδημα των αγροτών και των κτηνοτρόφων, να μην ιδιωτικοποιηθεί η Δωδώνη, να ενισχυθεί ο παραγωγικός συνεταιρισμός.
Ø  Να προστατευτούν οι αυτοαπασχολούμενοι από την ασυδοσία των πολυεθνικών.
Ø  Να επιστραφούν στην αυτοδιοίκηση τα παρανόμως παρακρατημένα ποσά και να αναλάβει το κράτος να χρηματοδοτήσει την ομαλή λειτουργία των σχολείων και των βρεφονηπιακών σταθμών χωρίς κανένα χαράτσι για τους εργαζόμενους.
Ø  Να διατεθούν τα απαραίτητα κρατικά κονδύλια για τη δημιουργία υποδομών στις λαϊκές συνοικίες και τα δημοτικά διαμερίσματα.
Ø  Να δοθεί προτεραιότητα στη φροντίδα των ανθρώπων με αναπηρίες και να δημιουργηθεί κρατικό δίκτυο δομών πρόληψης θεραπείας απεξάρτησης και κοινωνικής επανένταξης ατόμων εξαρτημένων από ναρκωτικές ουσίες.
Ø  Να γίνει ορθολογική διαχείριση του συνόλου των αποβλήτων με κεντρικό κρατικό σχεδιασμό και ανάλογη χρηματοδότηση.
Ø  Να δοθεί λύση στο κυκλοφοριακό με φτηνά σύγχρονα άνετα και ασφαλή μέσα φιλικά προς τον άνθρωπο και το περιβάλλον. 
Ø  Να προστατευτεί το περιβάλλον και να διασφαλιστεί το υδάτινο δυναμικό ως μη εμπορεύσιμο κοινωνικό αγαθό.
Ø  Να αξιοποιηθούν για τις λαϊκές ανάγκες οι δημόσιοι χώροι του δήμου μας και να ενισχυθούν και να ενθαρρυνθούν οι πολιτισμικές αθλητικές και άλλες δημιουργικές και καλλιτεχνικές λαϊκές ενασχολήσεις.

Γιαννιώτη και Γιαννιώτισσα,
Την ερχόμενη Κυριακή κάνε το αποφασιστικό βήμα.
Γύρνα οριστικά και αμετάκλητα την πλάτη σε όσους για χρόνια τώρα είτε με τον μαντύα του γαλάζιου θεματοφύλακα είτε με το προσωπείο του πράσινου προστάτη σου κλέβουν τον ιδρώτα μετατρέποντάς τον σε πλούτο και χλιδή της παρασιτικής ολιγαρχίας.
Πες όχι στους εκπροσώπους του μπλοκ ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΛΑΟΣ που πειθήνια θα εφαρμόσουν την εκπορευόμενη από ΕΕ και κυβέρνηση αντιλαϊκή πολιτική.
Δώσε δύναμη στη δύναμή σου στηρίζοντας αγωνιστές που θα βρεθούν πλάι σου για να αντιμετωπίσετε μαζί τη νέα επερχόμενη αντιλαϊκή καταιγίδα.
Η ΔΡΑΣΥ δεσμεύεται ότι και την επομένη των εκλογών ανεξάρτητα από τη δύναμη που ο Γιαννιώτικος λαός θα της δώσει, θα βρεθεί στην πρώτη γραμμή της πάλης για την υπεράσπιση των λαϊκών δικαιωμάτων, θα συμβάλλει με όλες της τις δυνάμεις στην ανάπτυξη και ενίσχυση του λαϊκού κινήματος ώστε να ανοίξει ο δρόμος των ριζικών  αλλαγών για μια  κοινωνία όπου πραγματικό αφεντικό θα είναι ο ίδιος ο εργαζόμενος λαός.

Δ.Ρ.Α.ΣΥ.

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ
Δημοσίευση σχολίου