Σάββατο, Νοεμβρίου 06, 2010

ΟΧΙ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ ΤΟΥ ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ- ΜΙΑ ΑΛΛΗ ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΗ

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ΔΡΑΣΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΑΡΓΥΡΟΥ ΣΕ ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ



-Έχει ξεκινήσει μία συζήτηση για τα δημοτικά τέλη τα οποία στα Γιάννενα είναι από τα υψηλότερα στην Ελλάδα. Είναι μία εφικτή μία μείωση τους με δεδομένο ότι ο «Καλλικράτης» προβλέπει και περικοπές 500 εκατ. ευρώ στην Τοπική Αυτοδιοίκηση;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ:

Εάν οι εκλογές βγάλουν λάδι τους υποψήφιους και τους αντιπρόσωπους του μνημονίου, του ΔΝΤ- ΕΕ- κυβέρνησης- ΛΑΟΣ- ΝΔ τότε θα υπάρξουν εξειδικευμένα μνημόνια και για την τοπική αυτοδιοίκηση. Έξάλλου το μηδαμινό πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων οδηγεί αναπόφευκτα σε ιδιωτικοποίηση των κοινωνικών λειτουργιών, σε περαιτέρω ιδιωτικοποίηση και των δημοσίων χώρων και αγαθών. Οδηγεί σε περαιτέρω αύξηση των δημοτικών τελών και φόρων. Και αυτό θα συμβεί ανεξάρτητα απ το ποιότητα του διαχειριστή.


Αυτό το ασφυκτικό πλαίσιο για τους εργαζόμενους μπορεί να σπάσει αν μαυριστούν οι υποψήφιοι που στηρίζονται απ τις παραπάνω δυνάμεις καθώς και με σκληρούς ταξικούς αγώνες. Αυτό απαιτεί μια ενωμένη αριστερά που θα μπαίνει μπροστά, με ένα πρόγραμμα άμεσων μεταβατικών αιτημάτων και μια επαναστατική κομμουνιστική προοπτική.

Εάν μια τέτοια αριστερά κατακτούσε μια σειρά από Δήμους δεν μπορεί παρά να τους μετέτρεπε σε κόμβους όπου η πολύμορφη παραγωγικότητα της ζωντανής εργασίας θα «εργάζονταν» για την ικανοποίηση των πολιτών. Δημιουργώντας όρους μιας οικονομικής, κοινωνικής, και πολιτικής δημοκρατίας, όπου παραγωγή και δημοκρατία θα συναρθρώνονταν ως ενιαία διαδικασία.

Αλήθεια γιατί ο δήμος δεν μπορεί να αναλάβει παραγωγικούς τομείς και μέσω δομών κοινωνικού ελέγχου να τους λειτουργήσει αποτελεσματικά; Γιατί π,χ ο τομέας της παιδείας, των ΑΜΕΑ, του πολιτισμού, της ανακύκλωσης αλλά και άλλοι τομείς δεν θα μπορούσαν να περάσουν άμεσα κάτω από δημοτική λειτουργία και κοινωνικό έλεγχο; Φυσικά με την βοήθεια ενός σοβαρού προγράμματος δημοσίων επενδύσεων και με ταυτόχρονη ελάφρυνση δημοτικών και άλλων τελών σε εργαζόμενους, νεολαίους και μετανάστες;

Δεν υποστηρίζω πως μπορεί να υπάρξουν κόκκινες οάσεις, μέσα στην έρημο της καπιταλιστικής πραγματικότητας. Υποστηρίζω πως οι Δήμοι- όχι οι δήμοι του «Καλλικράτη»-αλλά οι δήμοι που άμεσα η εξουσία θα βρίσκεται στα χέρια των εργαζόμενων πολιτών μπορούν να γίνουν τμήμα μιας κομμουνιστικής αντιπρότασης. Μιας αντιπρότασης όπου οι βάσεις μιας κοινωνίας πέρα από το κεφάλαιο θα μπαίνουν από τα σήμερα, παίρνοντας υπόψιν τις τεράστιες και εκρηκτικές δυνατότητες της εποχής μας.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΑΡΓΥΡΟΣ  

Δεν υπάρχουν σχόλια: