Τρίτη, Νοεμβρίου 02, 2010

«Είμαστε στην πρώτη γραμμή των αγώνων»


Ο Στέφανος Σκοπούλης, γιατρός, είναι επικεφαλής του ψηφοδελτίου της Δημοτικής Ριζοσπαστικής Αριστερής Συσπείρωσης στο δήμο Ιωαννιτών. Το ψηφοδέλτιο έχει τη στήριξη δυνάμεων της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς.

Οι εκλογές φέρνουν αλλαγές στην αυτοδιοίκηση. Γιατί αντιδράτε στον «Καλλικράτη»;
Πράγματι έχουν ιδιαιτερότητες και η βασική είναι ότι το θεσμικό πλαίσιο του «Καλλικράτη» απαλείφει οριστικά όποια ψήγματα αυτοδιοίκησης είχαν απομείνει από τον Καποδίστρια. Γι αυτό και αντιδρούμε, γιατί μέσω του Καλλικράτη έχουμε μια περαιτέρω συγκεντροποίηση της κρατικής εξουσίας. Δια μέσω αυτής, η κεντρική πολιτική που εκπορεύεταιαπό την Ευρωπαϊκή Ένωση και εκτελείται πιστά από τις κυβερνήσεις, θα εφαρμόζεται τώρα και από τις τοπικές διοικήσεις. Επομένως, τα περιθώρια που έχουν οι νέοι δήμοι και οι περιφέρειες να ασκήσουν φιλολαϊκή πολιτική, είναι πολύ περιορισμένα, να αναλογιστεί κανείς και το συσχετισμό δυνάμεων που έχει παγιωθεί τα τελευταία χρόνια στην τοπική διοίκηση. Η ΔΡΑΣΥ καταβάλλει κάθε προσπάθεια ώστε αυτός ο συσχετισμός να μεταβληθεί και να υπερισχύσουν δυνάμεις που θα προβάλλουν ισχυρή αντίσταση στην αντιλαϊκή πολιτική.
Ένα συχνό επιχείρημα των αντιπάλων σας είναιότι η ΔΡΑΣΥ δεν έχει προγραμματικές προτάσεις, ειδικά για συγκεκριμένα τοπικά θέματα.
Είναι τελείως ανακριβές αυτό. Η ΔΡΑΣΥ έχει και πολιτική πρόταση διεξόδου από την κρίση αλλά και ειδικότερες προτάσεις για όλα τα ζητήματα που αφορούν το Δήμο μας και τους εργαζόμενους και τα πλατειά λαϊκά στρώματα. Η πολιτική πρόταση διεξόδου που παλεύει η ΔΡΑΣΥ προτείνει το διαφορετικό δρόμο ανάπτυξης, ο δρόμος προς την επίλυση των προβλημάτων του λαού, που θα ικανοποιεί τις λαϊκές ανάγκες και θα είναι ενάντια στα συμφέροντα του κεφαλαίου. Μια πρόταση που θέλει να δημιουργήσει ρήξεις και ανατροπές του δεδομένου πολιτικού συστήματος και να θεμελιώσει τη σοσιαλιστική προοπτική στην Ελλάδα. Υπάρχουν λύσεις για όλα τα ιδιαίτερα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο δήμος. Άλλωστε, δεν είμαστε «παρθενογένεση». Η ΔΡΑΣΥ όλα τα προηγούμενα χρόνια, καθώς και τα μέλη της, ήταν στην πρώτη γραμμή των αγώνων στην πόλη, είτε για τα δικαιώματα των εργαζόμενων που οξύνθηκαν ιδιαίτερα μετά το μνημόνιο-είναι καθαρή και σαφής η θέση της ΔΡΑΣΥ ότι πρέπει να φύγει από τη μέση το μνημόνιο-, είτε για τοπικά ζητήματα. Για να καθιερωθεί η δημόσια και δωρεάν μέριμνα σε όλους τους τομείς καθώς και μισθοί-συντάξεις που θα εξασφαλίζουν ανθρώπινη και αξιοπρεπή διαβίωση. Έχουμε αναλύσεις και προτάσεις για το συγκοινωνιακό της πόλης, για παράδειγμα, για τη διαχείριση του υδάτινου δυναμικού της περιοχής και την προστασία της λίμνης, για τη διασφάλιση του φυσικού αγαθού όπως το νερό και να μη γίνεται αυτό βορά στην επιχειρηματική κερδοσκοπία, για ζητήματα που αφορούν τον πολιτισμό και τον αθλητισμό. Προτείνουμε επεξεργασμένες λύσεις για όλα τα θέματα.
Ο Καλλικράτης προβλέπει ότι βασικές δομές πρόνοιας και υγείας περνάνε στην τοπική αυτοδιοίκηση. Δραστηριοποιείστε τόσο στην υγεία, όσο και στην τοπική αυτοδιοίκηση. Πιστεύετε ότι μπορεί να επιτύχει το εγχείρημα;
Η υπόθεση της υγείας είναι ένα δύσκολο και σύνθετο ζήτημα που «πονάει». Σήμερα η υγεία βρίσκεται στα πλοκάμια των ιδιωτικών συμφερόντων, έχει μετατραπεί σε εμπόρευμα.Οι πολίτες καταφεύγουν στην ιδιωτική πρωτοβουλία ξοδεύοντας περιουσίες και η κατάσταση που επικρατεί είναι απερίγραπτη, θα χρειαζόμασταν μια ξεχωριστή, μεγάλη συζήτηση.Μέσω του Καλλικράτη σχεδιάζεται να παραδοθεί ολοκληρωτικά ο συγκεκριμένος χώρος στους επιχειρηματικούς ομίλους, ήδη ξεφυτρώνουν ιατρικά κέντρα και στην πόλη μας. Οι κρατικές δομές νοσοκομεία και ασφαλιστικά ταμεία συστηματικά απαξιώνονται, υπάρχουν μεγάλες ελλείψεις σε προσωπικό, δεν αναπληρώνονται οι μόνιμες θέσεις που αδειάζουν, λείπουν δομές και επιστημονικά εργαλεία, μια κατάσταση απερίγραπτη δηλαδή. Η εντατικοποίηση της δουλειάς είναι το βασικό χαρακτηριστικό όλων αυτών των εργασιακών χώρων με εργαζόμενους να φτάνουν στα όριά τους. Οι ασφαλισμένοι διαμαρτύρονται και με το δίκιο τους γιατί δεν έχουν δωρεάν και καλής ποιότητας παροχές υγείας. Η προσπάθεια για συμπίεση των κοινωνικών δαπανών, είναι υποκριτική.Στόχος τους είναι να απαξιώσουν ακόμη περισσότερο τον όποιο δημόσιο χαρακτήρα έχει απομείνει σε αυτό τον ευαίσθητο χώρο με τελικό σκοπό να επέλθει εύκολα και να γίνει αποδεκτή η πλήρης ιδιωτικοποίηση της υγείας. Αυτό προσπαθεί να κάνει ο Καλλικράτης επί της ουσίας.
Στο δήμο Ιωαννιτών υπάρχουν ψηφοδέλτια από την «κατεξοχήν» Αριστερά. Γιατί δεν υπάρχει κάποια κοινή γραμμή;
Η αναγκαιότητα της αριστερής παρέμβασης στα πολιτικά δρώμενα είναι δεδομένη. Είναι η εποχή που η αριστερά βρίσκεται απέναντι από τις ιστορικές της ευθύνες και που θα πρέπει να κάνει το μεγάλο βήμα για να δικαιώσει τις προσδοκίες ενός λαού που περιμένει πολλά από αυτήν. Είναι σίγουρο και αναπόφευκτο θα έλεγα, να υπάρχουν διαφορετικές πολιτικές προσεγγίσεις στο χώρο, σε διάφορα θέματα στρατηγικού χαρακτήρα. Αυτό όμως δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να αποτελέσει τροχοπέδη στην ενωτική παρέμβαση στα μεγάλα και τα μικρά ζητήματα της κοινωνίας, όχι μόνο τα τοπικά αλλά και τα πανελλαδικά. Εμείς, αποτελούμε μια τοπικής εμβέλειας παράταξη,με περιορισμένες δυνατότητες να λειτουργήσει ως καταλύτης σε αυτό το σύνθετο πρόβλημα της ενωτικής παρέμβασης. Σε ό,τι μας αφορά όμως καταβάλαμε τεράστιες προσπάθειες, όλα αυτά τα χρόνια, προς αυτή την κατεύθυνση, της ενότητας. Βρεθήκαμε και με άλλους συντρόφους σε κοινούς αγώνες, καταβάλαμε προσπάθειες να είμαστε μαζί και σε αυτή την κρίσιμη εκλογική αναμέτρηση, χωρίς δυστυχώς αυτό να γίνει κατορθωτό, όχι όμως με δική μας ευθύνη. Είμαστε αισιόδοξοι όμως, δεν θα πάψουμε να επιμένουμε στην ενωτική κατεύθυνση, άλλωστε ο δικός μας ρόλος και η δική μας συμμετοχή στα πράγματα, αυτό και μόνο το σκοπό υπηρετεί: πώς δηλαδή μέσα από αυτές τις ενωτικές διεργασίες θα συμβάλλουμε στην ενδυνάμωση και ανάπτυξη του λαϊκού κινήματος και παράλληλα θα εμπνεύσουμε πλατύτερα λαϊκά στρώματα, να συμμετάσχουνκαι να προσφέρουνπρος αυτή την κατεύθυνση.

www.agon.gr/news/117/ARTICLE/8667/2010-11-02.html

Δεν υπάρχουν σχόλια: