Δευτέρα, Νοεμβρίου 29, 2010

Ο μόνος που δεν φταίει είναι ο καιρός....

Ο νομός Ιωαννίνων για μια ακόμη φορά πνίγηκε: Σπίτια κατέρρευσαν στο Ανήλιο, το χωριό Μουζακαίοι το κατάπιε η βροχή: Ένα μεγάλο κομμάτι γης υποχώρησε, προκαλώντας βαθιά ρήγματα. Το πνευματικό κέντρο ισοπεδώθηκε ενώ σημαντικές ζημιές υπέστησαν σπίτια και αποθήκες. Την ίδια στιγμή η Εγνατία παραδόθηκε στην μήνη της φύσης και κόπηκε στα δύο.



Σίγουρα η κακοκαιρία είναι μεγάλη αλλά δεν φταίει αυτή μόνο για τις καταστροφές. Η κύρια αιτία των καταστροφών βρίσκεται στο μέτρο της ανθρώπινης, οικονομικής και οικιστικής ανάπτυξης που δεν σέβεται, δεν υπολογίζει τα φυσικά μέτρα και σταθμά. Φυσικά μέτρα και σταθμά που τα άτιμα δεν καταλαβαίνουν, δεν σέβονται έννοιες όπως οικονομία της αγοράς, κόστη, κέρδη και ζημιές.

Λυπούμαστε αλλά σαν ανθρωπινή κοινότητα και σαν σύγχρονη κοινωνία που έχει υποταχθεί στους νόμους του καπιταλιστικού κέρδους πληρώνουμε ακριβά και θα πληρώσουμε ακόμη πιο ακριβά τις επιλογές μας να μην πάρουμε υπόψη την φύση και τις ανάγκες της.

Δεν πιστεύουμε όμως πως τα πράγματα έχουν οριστικά χαθεί. Υπάρχουν οι δυνατότητες τα πράγματα να πάνε αλλιώς και διαφορετικά. Είναι στο χέρι των εργαζόμενων πολιτών να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους.

Ας γίνουν οι καταστροφές-όπως αντίστοιχα ας γίνουν οι καταστροφές από την οικονομική κρίση- ιστορική ευκαιρία να δυναμώσουμε μια προοπτική, ένα κίνημα που σέβεται και υπολογίζει τόσο τις φυσικές, όσο και τις ανθρωπινές ανάγκες.

Άνθρωποι και περιουσίες καταστράφηκαν και άμεσα πρέπει να αποκατασταθούν,  να ενισχυθούν και να αποζημιωθούν  άμεσα οι πληγέντες. Ενώ για να μην ξανασυμβεί το κακό θα πρέπει να καθαριστούν τα ρέματα και να “απελευθερωθούν” οι πηγές.

Για το τέλος ένα ερώτημα: Τι σχέση έχει, αν έχει, η τραγωδία στους Μουζακαίους με τα ΧΥΤΑ;; Τα ΧΥΤΑ “έκλεισαν ή δεν “έκλεισαν” τις πηγές;;;

ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΣΤΗΝ ΗΠΕΙΡΟ

Δεν υπάρχουν σχόλια: